Dalkurd-6

Tuff utmaning väntar GAIS i Borlänge

Superettan 2017 sjunger på sista versen och avgörandets stund närmar sig. Nu väntar en tuff, men inte omöjlig, uppgift då Grönsvart möter favorittippade Dalkurd FF.

Med två omgångar kvar av Superettan ligger GAIS precis ovanför det negativa kvalstrecket med en poängs marginal till Varbergs BoIS. Under lördagen väntar förhoppningsvis säsongens sista bortamatch mot tabelltvåan Dalkurd FF och båda lagen traktar hett efter poäng. Hemmalaget vill säkra avancemang till Allsvenskan medan Grönsvart vill undvika ett nervöst kvalmöte – därmed sagt att det är mycket som står på spel när lagen äntrar Domnarvsvallen.

GAIS.se fick en pratstund med tränare Bosko Orovic under eftermiddagen när han, laget och ledarstaben satt i bussen på väg mot Borlänge.

Superettans nedre halva är ett riktigt getingbo och nu ska det avgöras. Hur är läget i denna utsatta position? 

– Jo tack, det känns ganska bra faktiskt. Jag kan gå lite nu för första gången sedan olyckan i somras så jag har kunnat vara med en del på planen under denna veckan. Med tanke på att jag är och vill vara en deltagande tränare så är det väldigt skönt att kunna kasta kryckorna under åtminstone vissa stunder. Att det sedan är viktiga matcher som väntar har vi ju känt av under en tid så det kan vi hantera.

Förra veckan hade du varit plågad av ÅFF-matchen, har du denna vecka kunnat glädjas över tre poäng på övertid mot Norrby?

– Jodå, men inte under hela veckan. Den glädjen njöt vi av dagen efter då vi var lediga men sedan var det dags att ladda för nästa utmaning. Men det är ju så det funkar för mig, taggen sitter kvar längre efter en förlust än vad jag kan njuta av en vinst.

– Men det var ju en viktig vinst och visst ger det en bättre stämning i gruppen, lite mer avslappnat och lite mer garv under veckan. Men nu är vi fokuserade på matchen mot Dalkurd och då går vi in i lite annat läge, mer koncentration och mer tankar på vad vi ska göra på planen. Som vanligt har temat under veckan varit nästa match och vi har slipat på formen fram till idag då vi körde en matchförberedande träning innan vi satte oss i bussen mot Borlänge.

Möte med hemmastarka topplaget Dalkurd, vad är det för en utmaning som väntar?

– Ett möte med seriens bästa lag vad gäller att spela fotboll med stort bollinnehav och snabbt passningsspel. De har Superettans mest namnkunniga trupp och har kunnat bära sitt favoritskap på ett bra sätt under året. Senast mot BP så gjorde de en strong insats och skulle ha vunnit matchen om man haft lite högre precision i sista tredjedelen. Så det kommer såklart att bli en tuff utmaning men jag hoppas att vi kan få till det på ett bra sätt.

Hur ska vi agera för att få till det på det där bra sättet då?

– Vi har ju tränat på en spelmodell sedan i somras och den sitter allt bättre, så i grunden handlar det om att vi ska våga spela vårt eget spel. Men vi vet att det är svårt att komma åt dem i pressen, inte minst eftersom det handlar om konstgräs, så det är viktigare än vanligt att vi försvarar oss som en enhet och inte var och en för sig.

– Jag ser gärna att vi också att vi spelar vårdat när vi har boll och att vi vågar lyfta laget och hålla i bollen. Offensivt såg det bra ut mot Norrby i andra halvlek och jag hoppas att vi kan få till ett liknande mönster i morgon också. Det är på tiden att vi kan ta med oss vårt hemmaspel även till bortaplan. Sedan handlar det ju som i varje match om att göra jobbet till 110% och spela sin roll i laget.

Blir det några förändringar i truppen sedan senast?

– Ja, det gör det. Under avslutningen vill jag gärna att vi ska ha många av killarna involverade i uppgiften som ligger framför oss. Därför åker vi med en 20-mannatrupp och faktiskt också några extra killar som kan fungera som stöd kring laget. Så de som var med senast är med nu också och sedan kommer James Sinclair och Andreas Petersson in i truppen.

– Vi har inga nya skador att rapportera och under veckan har vi tagit det lugnt för att de som haft känningar tidigare ska få tillfälle att återhämta sig.

Hur ser planen ut från nu och fram till matchen?

– Nu när vi pratar så har vi några timmar kvar till vi är framme på hotellet. Sedan blir det en en lugn kväll med gemensam middag och förmodligen inte mycket mer än så.

– I morgon så kör vi gemensam frukost, tar en promenad hela gänget och jag meddelar vilka 18 det är som ska ladda för match. Sedan sätter vi oss i bussen och kör till arenan och kommer förhoppningsvis att vara redo såväl fysiskt och psykiskt då.

Lycka till i matchen!

– Tack ska du ha. Vi ser fram emot utmaningen.

 

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Dalkurd FF-GAIS.
När: Lördag 28/10 kl. 14.00.
Var: Domnarvsvallen (hitta hit).
Domare: Johan Krantz, Uppsala.
Avstängda: Inga spelare avstängda.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, August Wängberg, Mavroudis Bougaidis, Carl Nyström, Niklas Andersen, Anton Wede, Daniel Bennassar Nilsson, Dusan Djuric, Simon Silverholt, Alibek Aliev, Luka Mijaljevic, Daniel Janevski, Erik Jonasson Westermark, Sebastian Möller, Ajdin Zeljkovic, Dan Keat, Carl Wede, James Sinclair och Andreas Petersson.

Dalkurd Away
Boka plats i Gårdakvarnens buss till Borlänge via denna länk.

Biljetter
Du köper biljett till matchen via denna länk (givetvis till Bortastå som finns på en egen flik).

Poängligan
Inför matchen mot DFF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

 • 8 poäng: Luka Mijaljevic (7+1).
 •  poäng: Calle Nyström (3+1) och Dusan Djuric (1+2).
 • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0), Simon Silverholt (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1).
 • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
 • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Niclas Andersen (0+1), Daniel Bennassar Nilsson (0+1) och Erik Westermark (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot DFF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

 • 6 varningar: Calle Nyström.
 • 5 varningar: Niclas Andersén.
 • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
 • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
 • 2 varningar: Damir Mehic, Calle Wede, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic, August Wängberg och Daniel Bennassar Nilsson (de två sistnämnda har med sig en varning var från Qviding respektive Ängelholm).
 • 1 varning: Daniel Janevski, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, och Anton Wede (som har en varning med sig från HIF).