DSC03084-small

Tredje raka 1-2-förlusten i matchen mot Halmstads BK

Inte nog med att GAIS förlorade med 2-1 för tredje matchen i rad – dessutom föll målen i precis samma följd och med snarlik matchutveckling som i de två tidigare förlusterna. Grönsvart parkerar nu precis ovanför kvalstrecket och har många viktiga matcher framöver.

I matcherna mot AFC Eskilstuna och IFK Värnamo har händelseförloppen sett ut enligt följande: svag inledning och underläge-GAIS spelar upp sig och kvitterar-motståndarna avgör med tio minuter kvar.

Faktum var som sagt att gårdagens match mot topplaget Halmstads BK skulle utforma sig på ett fullkomligt identiskt vis. Detta gestaltades direkt i matchinledningen när GAIS stod för en direkt dålig inledning och gästerna från de södra delarna av Västkusten kunde göra ungefär vad de kände för.

Redan efter två minuter skickades en boll in i GAIS-boxen och varken kommunikationen eller strukturen såg precis optimerad ut i försvarsspelet när comebackande Alexander Nadj inte riktigt lyckades bedöma bollbanan rätt utan HBK kunde få med sig en hörna.

Halmstad kunde så gott som helt och hållet förlägga spelet på GAIS planhalva och hemmalaget vann varken dueller eller såg särskilt hungriga ut i presspelet. HBK rullade runt bollen och dikterade matchens villkor fullt ut, vilket också gav en del målchanser.

Efter att GAIS misslyckats komma upp i press i elfte minuten måttade Halmstads högerspringare ett långt inlägg in i boxen som i ärlighetens namn nog borde ha nickats i mål. Nu mötte inte hans blåklädde lagkamrat lika väl med huvudet utan nicken satt utanför men nog började det nalkas mål så här dags.

Fyra minuter senare skapades nästa målmöjlighet. Denna gång efter ett läckert instick men avslutet signerat HBK-forward satt även denna gång utanför målramen. GAIS hade dessvärre svårt att etablera något spel alls under denna period och till slut skulle man också komma att straffas.

Halmstad tar ledningen med en rejäl portion flyt

För även om ett ledningsmål var fullt logiskt sett till matchbild skulle just målet komma till på ett synnerligen olustigt sätt ur ett GAIS-perspektiv. En långboll slagen in på GAIS planhalva missbedömdes av GAIS-försvarare och målvakt där ingen riktigt visste vem som skulle ta hand om bollen.

Detta fick som konsekvens att Alexander Nadj i ett försök att vispa iväg bollen sparkade hål i luften och på ett direkt retfullt sätt kunde sedan Halmstad rulla in bollen i ett helt öppet mål.

GAIS behövde en direkt uppryckning i förhållande till den inledande halvtimmen om det skulle bli match av detta och även om hemmalaget inte direkt dominerade efter öppningsmålet blev man åtminstone bitvis lite bättre.

Andreas Östling tvingades utgå och in kom en riktigt laddad Marcus Bergholtz som skulle visa sig bli väldigt viktig för GAIS under kvällen. Så sakteliga kunde GAIS etablera lite spel och skapa några halvlägen efter att Mahmoud Eid och Edin Hamidovic provat lyckan med några skottförsök men 0-1-underläget stod sig halvleken ut.

GAIS kommer ut som ett nytt lag i andra halvlek

Hade inledningen på förstahalvleken varit nästintill usel så var GAIS start i andra halvlek diametralt annorlunda och för att damma av en gammal klyscha såg man i praktiken ut som ”ett nytt lag”.

Direkt i upptakten tog forwardsduon Edin Hamidovic och Leonard Pllana initativ och snickrade direkt ihop några målchanser. Innan klockan ens hade passerat matchminut 50 hade GAIS skapat flera målchanser och intensiteten och aggressiviteten som var allt annat än närvarande i första halvlek fanns plötsligt på plats.

Någon minut senare sköt pigge Calle Wede ett skott utanför och GAIS pressade verkligen på för en kvittering. Till slut kom den också. När GAIS legat på och själva tyckte att man arbetat fram en frispark men domaren friat fortsatte GAIS kriga och bollen landade till slut hos Marcus Bergholtz.

Från en distans på uppemot 25-30 meter drog skåningen till och bollen satt som i en perfekt båge över HBK-keepern och in i bortre krysset. Det var kvitterat och detta med ett riktigt läckert långskott.

GAIS fortsätter inspirerat men HBK avgör

Även om hemmalaget nu hade kvitterat fortsatte man att mala på och gick även för ett segermål. Med kvarten kvar kombinerade man ihop ett bra anfall, vilket avslutades med att Calle Wede sköt ett skott som precis strök utanför högerstolpen.

GAIS var närmast ett segermål men även denna gång fick man tyvärr se sig besegrade efter ett sent ledningsmål av motståndarna. HBK arbetade förtjänstfullt på sin vänsterkant och efter ett lågt inspel kunde ytterback Jesper Westerberg alldeles för enkelt ur GAIS-synvinkel raka in 1-2-målet.

Blytungt för GAIS som ännu en gång gick mot en 1-2-förlust. I slutet byttes både Jesper Westermark och Ajdin Zeljkovic in i jakten på en kvittering. Ett ganska snällt Zeljkovic-skott och en nick strax utanför av lagkapten Nyström var dock det närmaste GAIS kom en kvittering och Grönsvart fick än en gång se sig besegrat med 2-1.

Härnäst väntar en resa till Värmland och bruksorten Degerfors i helgen där en GAIS-seger på Stora Valla hade gjort väldigt mycket gott. Väl mött då!

Matchen i korthet

Målen
0-1 (26) Svedberg
1-1 (56) Bergholtz (Wede)
1-2 (81) Westerberg

Startelvan
Nadj-Wängberg, Nyström, Janevski, Angelin-Eid, Östling, Benassar Nilsson, Wede-Pllana, Hamidovic

Publik
1750

Foto: Mikael Josefsson