Försäsong-1

Träningsmatchen mot Qviding ställs in

GAIS träningsmatch mot Qviding, som skulle spelats på lördag är inställd på grund av sjukdomar och skador i Grönsvarts trupp.

Under den senaste månaden har GAIS-supportrarna kunnat följa hur laget vid varje match saknat ett antal spelare på grund av sjukdom och skador. En form av influensa har gått runt i truppen under flera veckor och ett flertal spelare har drabbats. Dessutom har skador och känningar drabbat till exempel Calle Nyström, James Sinclair, Lika Mijaljevic och Niclas Andersén, vid sidan av att Dan Keat varit indisponibel under sitt rehabarbete.

Allt fokus är på Norrby den 2:a april

På lördag skulle GAIS spelat mot Qviding FIF på Valhalla, men till följd av hur situationen ser ut i truppen har ledarstaben tagit beslut om att ställa in densamma. Tränare Benjamin Westman kommenterar det uppkomna läget så här:

– Efter matchen mot Kristianstad så satte vi oss ner i ledarstaben och tog ett rejält snack kring läget. Vi saknade ett antal spelare i matchen mot KFC och fick då skicka in Arvin direkt efter sjukdom då först Felix Kasper och sedan Daniel Janevski fick kliva av. Därmed var vi i ett läge där vi kom fram till att belastningen på kvarvarande spelare skulle kunna bli för hög och att det fanns en uppenbar risk i det som vi inte var beredda att ta.

– Vår prioritering är ju solklar, det är Norrby borta den 2:a april som vi har fokus på och det är då vi ska prestera på topp. Matcherna under mars är viktiga ur flera aspekter såklart, men inte på det sättet att vi vill riskera att försämra läget inför serien. När vi vägde argument för och emot att spela så kom vi fram till att detta var det bästa för laget.

– Beslutet är såklart jättetrist för laget, supportrarna och våra motståndare Qviding. Jag har pratat med Lallo Fernandez om saken och beklagat att de blir lidande och jag är tacksam för att de visat stor förståelse för den uppkomna situationen.

– Vi tränar på under veckan och jobbar för att få tillbaka hela gruppen till ett läge där vi är friska, hela och kan prestera. Förhoppningsvis kan detta göra att vi kan samla ihop oss och ha i princip full trupp i träning under nästa vecka.

Nu siktar vi på LSK-matchen istället

Conor Mc Donagh som ansvarar för truppens fysträning har fått mycket beröm av spelarna för den skadeförebyggande träning som han infört. En berättigad fråga till Conor är såklart om vi kört för hårt under försäsongen eller om det funnits brister i upplägget?

– Jag förstår om den tanken dyker upp hos våra supportrar men jag är ganska säker på att så inte är fallet. Till att börja med så måste man ju titta på vad det är för orsaker bakom att vi har ett antal killar som varit tvungna att stå över matcher.

– Det handlar ju till att börja med om att det gått influensa i truppen under tre veckor och där vi haft ett tiotal spelare som insjuknat och som då direkt tappar lite av den kapacitet som man byggt upp under försäsongen. Även om vi infört massor av rutiner för att minska spridningen så har flera drabbats. Efter en sådan sjukdom är det viktigt att spelare få tid på sig att komma tillbaka och man ska inte behöva spela match det första man gör när man är tillbaka.

– Sedan har vi skador och känningar på Calle Nyström, Niclas Andersén, Daniel Janevski, Mattias Kano som är direkta kontaktskador. Det är något som inte går att förutse och knappast heller att skydda sig emot. Vi har haft bra koll på belastningsnivån under försäsongen och om det funnits minsta tecken på att någon närmat sig gränsen så har vi direkt satt in avhjälpande åtgärder.

Att elitlag ställer in matcher på grund av skador och sjukdomar är tack och lov en mycket ovanlig företeelse. GAIS beklagar både läget i truppen just nu och även att våra supportrar går miste om den planerade lördagsunderhållningen. Vi siktar istället in oss på matchen mot Ljungskile den 18/3 kl. 18.00 och hälsar också alla supportrar välkomna till våra träningar under nästa vecka då vi hoppas ha i princip full trupp i träning igen.