vainio

Tomas Vainio klar som målvaktstränare i a-laget 2018-2019

GAIS stärker upp på ledarsidan i a-laget med nya målvaktstränaren Tomas Vainio. Med ett förflutet i Göteborgskonkurrenterna IFK, ÖIS och nu senast i Utsikten under Bosko har klubben knutit till sig en eftertraktad målvaktstränare med fina resultat.

Tomas Vainio:

Det känns fantastiskt kul att ha gjort klart med GAIS. En storklubb med mycket intresse omkring sig, en klubb med fantastiska supportrar, en klubb där alla i och kring klubben vill framåt, vill nå högre.

Det är något som stämmer väl in på mig som ledare/tränare och person. Jag har alltid haft ett driv att ta saker och ting framåt. Jag är aldrig nöjd/färdig utan vill alltid utveckla mig själv och de som är i min omgivning.

Och det är just det drivet som GAIS kommer få i mig. Mitt ledarskap drivs av en vilja att utvecklas och det drivs av/med ett stort engagemang. När jag går in för något så går jag in helhjärtat för det och det känns roligt och spännande att vara en del av GAIS och vår gemensamma resa uppåt och framåt.

Som människa och tränare är jag mycket relationell. Jag arbetar nära mina tränarkollegor och spelare och vill vara en central del i deras utveckling, såväl som spelare men också som människa. Mår människan bra är förutsättningarna goda för att spelaren skall må bra, kunna utvecklas och leverera på plan. Jag försöker se till båda delarna. Engagemang, glädje, utvecklingsfokus är ord som beskriver mig väl som människa och tränare.

Det som präglar mina träningar är övningar i högt tempo med tydligt syfte. Vi kommer skapa matchsituationer som målvakterna drillas i. Om målvakterna skall utvecklas matchlikt så måste vi träna så matchlikt som möjligt och i ett tempo som är så likt som möjligt. Spelarna skall bl.a. utvecklas i att läsa av olika situationer, ta beslut och agera utifrån det.

Min målsättning är att GAIS skall ha den bästa målvaktsuppsättningen i serien där vi tillsammans driver träningar och matchprestationer framåt i syfte att utvecklas. Jag eftersträvar en situation där vi i målvaktsgruppen är nära varandra och vill varandras bästa. Lyckas vi med det kommer vi nå långt.

Det känns såklart roligt att få chansen att arbeta vidare med Bosko. Vi hade en bra tid tillsammans i Utsikten och han vet vad han får i mig och jag vad jag får i honom. Han har ett enormt driv, ställer höga krav på sig själv och sin omgivning, det passar mig perfekt. Jag trivs med att arbeta med honom och jag tror det är ömsesidigt.

Jag ser fram mot säsongen som väntar och jag hoppas och tror på ett mångårigt samarbete med GAIS.

Tomas Vainio 37 år.
Fru och två barn, 6 & 9 år.
Född och uppvuxen i Alingsås.

Arbetar som pedagog på Fridaskolan i Mölnlycke, Undervisar i Svenska och Idrott & Hälsa.

Tränarutbildning:
Mv – Advanced
Huvud tr – Advanced

Axplock tränarkarriär:
2011 – IFK Gbg u17
2012 – Öis u19 Ass
2012 – 2014 – Öis mv.tr A-lag
2015 – mv.tr Utsiktens BK
2016 – Huvudtränare Landvetter IS (div 3)
2017 – mv.tr Utsiktens BK

Arbetat för Göteborgs Fotbollsförbund sen 2009. DFK (Distriktsförbundskapten) för P-95,
P-98 & P-99.
Undervisat som fotbollsinstruktör på Katrinelundsgymnasiet 2011-2012 samt 2015-2016.Håller även i tränarutbildningar för Gbg FF.