Bortaresa-1

Tankar från en bortaresa

Superettan tar sats för artonde gången sedan millennieskiftet. Sexton lag står på startlinjen och förväntningarna är höga. Bland lagen och dess supportrar. GAIS gör sin femte raka säsong i serien och siktar som alltid på att åter få smaka allsvensk sötma.

Säsongen för Grönsvart startar i Borås där nykomlingen Norrby IF väntar i premiären. GAIS.se tog tillfället i akt och hängde med till Knalleland för en kortare resereflektion.

Det är helgen i månadsskiftet mars och april. En högtidsstund för många. Svensk seriefotboll drar igång det tunga maskineriet med både allsvensk premiär som första föreställningen av Superettan. Den meteorologiska våren har sköljt över de södra delarna av landet och ramar passande nog in helgens seriedebutanter.

Bortaresa-3

Strax utanför Nya Ullevi i Göteborg droppar fler och fler in till den på förhand uppgjorda samlingsplatsen. Gröna och svarta attribut ingår i någon form som standardbeklädnad. GAIS ska till Borås för säsongens första match och följet är stort. Mitt på dagen skeppades de första sex busslasterna i väg. Två timmar senare avgår den sista. Det är den som strax innan klockan två på söndagseftermiddagen rullar in i bussfickan på Skånegatan. Den fylls snabbt på och cruisar snart fram på väg 40 mot det hägrande målet.

Superettan är en liga att hysa kärlek till. Konceptet med en rak serie, i stället för fyra division 1-diton, har slagit väl ut och blivit ett lyft för klubbarna strax under den högsta nivån. Precis som allsvenskan är varumärket starkt och kommer i paketerad form. De bästa spelarna och det spektakulära spelet lyser ofta med sin frånvaro men är egentligen av sekundär art. Supportergemenskapen, strävan mot samma mål, den kittlande känslan att i år kan vara året som det egna laget överraskar är i stället grundläggande.

Självklart är inställningen hos den sexton lag starka startuppställningen av Superettan 2017 rent professionell. Att segra betyder framgång, inte bara i tabellform, utan också i form av synergieffekter. Med trepoängare blir intressenterna fler, på åskådarplats samt i det ekonomiska spelet bakom kulisserna.

Bortaresa-4

Buss nummer 754 snirklar sig smidigt fram genom de centrala delarna av Borås. Vårsolen tittar allt oftare fram genom molnsamlingarna. Värmen strålar mot uteserveringarna som denna eftermiddag i april agerar tillhåll för en aktningsvärd hoper grönsvarta anhängare. Äldre som nutida GAIS-anekdoter har dryftats under den korta färden mot Västergötland och verkar vara en outsinlig källa till muntration. Men då var då, nu är nu.

För GAIS del har den senaste månaden handlat om spel i Svenska Cupen samt några träningsmatcher mot likvärdiga lag. Allt för att svetsa samman gruppen inför årets stora uppgift. Superettans trettio omgångar. Under två år har laget bytt spelare på löpande band och det är först i år som laget ligger laget i framkant i förberedelserna. Sedan årsskiftet har man kunnat gnugga på detaljer, från försvars- till anfallsspel och nödvändiga rutiner på alla delar av planen.

GAIS verkade redo. För Borås och Norrby IF. Kändes det som. Men festen kom av sig. Nykomlingen visade ingen överdriven respekt för sin motståndare. Hemmaplansfördelen fick sturska boråsare att sätta hög press på ett konfunderat bortalag. Med rejäla tag på mitten öppnade sig kanterna gång på gång med farliga inlägg eller en hög med hörnor till följd. Bara en storspelande Damir Mehic stod i vägen för ett hemmamål.

Bortaresa-5

Halvlek två fick en jämnare karaktär. Bollhållare Andreas Peterson visade under sin halvtimme av speltid att det gick utmärkt att såga sig genom mittplanen. Plötsligt satt passningarna och GAIS fick mer att säga till om. Längre än till halvlägen kom man dock inte även om Benjamin Westman gick för seger med fyra anfallare på planen i avslutningsfasen.

En premiär är alltid en premiär och en poäng är bättre än ingen. Samma resultat och en poäng, 0-0, fick också Dalkurd FF med sig från mötet med Brommapojkarna i sin hemmapremiär. Laget som många tippar bli årets serieetta. På lördag kommer de till Göteborg och båda lagen är säkerligen ute i angeläget ärende. Att påbörja en vinnande trend.

Dagsljuset var inne på sina sista minuter vid återkomsten till Göteborg. En busslast med fotbollsentusiaster skingrades åt olika håll, lika snabbt som man slutit upp sex timmar tidigare. En av trettio avverkad. Tjugonio kvar. Sedan vet vi. Om poängen idag kanske var mer värd än någon kunde ana.

Bortaresa-6

Text: Stefan Zetterlund.