AW2

Talangen Adam Wästlund utvecklas mycket i GAIS Akademi

Den grönsvarta publiken har sedan tidigare lärt känna Adam Wästlund, dels via klokt spel under försäsongen och dels via denna artikel på hemsidan tidigare under året. Artikeln var i samband med att GAIS och Adam enades om ett U-lagskontrakt. Adams spel har fortsatt gått i framgångens tecken, vilket även det svenska fotbollsförbundet har uppmärksammat.

Det var i början av april som vi kunde rapportera att Adam och GAIS tog parti för varandra i valet att utvecklas tillsammans. Sedan dess har Sverige drabbats bränder, haft en solig sommar och gått till valurnorna. Resultatet av sistnämnda val är känt och valet av det förstnämnda har fallit väl ut för båda part(i)er.

När kontraktet signerades var det idel lovord från grönsvart håll. A-lagets huvudtränare Bosko Orovic berömde Adams teknik och höga spelförståelse. Akademins Kenneth Gustafsson var inne på samma område när han valde bland superlativerna:

– Han är duktig med boll och väldigt bolltrygg. Han har utvecklats mycket med värdering och att vända spelet och fått en bra balans i det. Adam är en klok spelare och är främst offensiv i sitt mittfältsspel.

Grönsvart dress är naturligtvis estetiskt snyggast men om man ska välja kombinationer därefter må den gula tröjan ihop med de blå byxorna vara många ungas val. Adam fick under sommaren möjlighet att prova på denna kombination då hans namn presenterades av Svenska Fotbollförbundet till ett landslagsläger för 17-åringar. En extra boost och kvitto på att unge Wästlund är helt på rätt väg. Vi passade på att fråga Adam om den erfarenheten samt hur han uppfattat hur säsongen gått.

– Jag tycker det känns bra! Jag har utvecklats väldigt mycket faktiskt. Det går åt rätt håll hela tiden!

Vad tycker du om träningarna ni har i GAIS akademi?

– Tycker det är bra. Det varierar lite från träning till träning men för det mesta är mycket bra.

Hur ofta är du med a-laget och tränar?

– På det senaste är det inte så mycket, men de har stor trupp nu. I våras hade de skador och då var jag väldigt mycket med. Men nu när alla är tillbaka så är det inte så mycket. Men det är bara att tugga på!

Vad har GAIS betytt för dig?

– Det har betytt mycket för mig! Det är där jag spenderar min tid, jag är mer på Gaisgården än hemma. Speciellt nu när skolan har dragit igång. Det är mest skolan, sedan Gaisgården och sedan hemma. Så det är klart det blir en stor del av livet.

– Det är alltid så jävla gött att komma upp och träffa lagkompisar och lira fotboll!

Du blev under sommaren uttagen till en landslagssamling, berätta lite om det!

– Det var ett läger uppe på Bosön (Svenska Fotbollförbundets träningsanläggning på Lidingö utanför Stockholm) för 17-åringar. Det var alltifrån internmatcher till mycket teori.

Vad tar du med dig från den samlingen?

– Att det finns många mycket duktiga fotbollsspelare där ute. Det var första gången jag var med, så det var lite nytt. Många hade varit med på fem läger sedan de var 15, men för mig var det helt nytt.

Tror du det kommer bli fler gånger för dig?

– Det håller jag tummarna för!

Ditt mål inför säsongen var att utvecklas och få vara med A-laget och köra, hur har det fallit ut?

– Hittills tycker jag det gått bra ändå. Jag har utvecklats mycket, det känner jag ju. Det är stor skillnad nu och för ett halvår efter säsongen började. Jag har varit en del med A-laget faktiskt och som helhet väldigt nöjd med säsongen!

När får vi se Bosko ta ut dig i en A-lagstrupp?

– Det får du ta med honom!

Nästa år kanske?

– Håller vi tummarna för!

Lycka till på din inslagna grönsvarta stig!

– Tack!

Artige Adam har alla förutsättningar att gå i Emin Grozdanics och Aiden Connor Harveys fotspår att som unga talanger få Boskos förtroende och göra A-lagsdebut. Varför inte vara den första i ditt grönsvarta umgänge att se honom live? Välkommen att besöka GAIS Akademi och dess matcher!

Text: Daniel Björnalm