image

Svår uppgift väntar för GAIS

Nästa uppgift som väntar för GAIS är bland det svåraste man kan stöta på i årets Superetta. Det är serietvåan, allsvenska kandidaten och urstarka hemmalaget Östersund FK som väntar på Jämtkraft Arena. Men med en bra matchplan och en stark prestation kan vi lyckas med det nästan ingen förväntar sig.

GAIS kommer närmast ifrån en förlust på hemmaplan mot serieledande Jönköping Södra. Men även om poängen uteblev i den matchen så var det många på läktaren som ändå var nöjda med lagets prestation och spel. Efter matchen hördes supportrar prata om att poängen måste komma om vi kan göra liknande insatser i kommande matcher i seriens slutspurt. Så även om GAIS form varit ojämn under några veckor finns det gott hopp om en bra insats på konstgräset i Östersund.
Dessutom har ju GAIS skakat ÖFK en gång redan under säsongen. Det var i vårmötet på Gamla Ullevi som laget kunde kriga sig tillbaka efter underläge och knipa en poäng. Den minnesgode kommer säkert ihåg att tränare Peo Ljung till den matchen hade formerat en matchplan baserat på motståndarens spel och att ÖFK gång efter annan kunde avväpnas av en stark grönsvart defensiv. Du kan nog lita på att Peo har tänkt ut en effektiv, och säkert liknande, matchplan även till bortamötet mellan lagen.
En stark defensiv är grunden
Men ska vi addera GAIS till skaran av lag som tar poäng på Jämtkraft Arena, hittills bara tre under säsongen, krävs en lika bra insats som i förra omgången. Vi måste få till samma starka defensiv som i hemmamötet och då känns det säkert bra för lagledningen att kunna ställa seriens, statistiskt sett, bästa målvakt Tommi Vaiho mellan stolparna.
Under de två senaste matcherna har GAIS startat med samma fyrbackslinje, vilket vi inte varit bortskämda med under säsongen. Om firma Ljung & Ljung ger samma killar nytt förtroende lär denna kontinuitet kunna skänka trygghet till vårt spel, men samtidigt vet vi att det är hård konkurrens om platserna. Nu har t ex Malkolm Moenza återhämtat sig från att varit krasslig för någon vecka sedan och han är definitivt intresserad av att ta tillbaka platsen på vänsterbacken som han gjort till sin egen tidigare under säsongen.
En viktig del av lagets defensiv utgörs såklart också av vårt mittfält där det är troligt att rutinerade Ayarna och Chibsah tar plats. En duo som i Södra-matchen lyckades bra i att både vinna boll och kunna starta omställningar och som kommer att vara nyckelfigurer när det gäller att styra hemmalagets spel bort från farligt område. Kan GAIS också dra lite större nytta av de omställningslägen som ofta uppstår vid bollvinst på mitten så ökar chansen till poäng.
Adam tillbaka i truppen
Under de senaste omgångarna har GAIS offensiv varit lite rakare än tidigare under säsongen i och med att Björn Andersson fått ta tillbaka sin gamla plats som forward. Både mot Ängelholm och J-Södra har GAIS eget ”flygvapen” firat stora triumfer i luften vilket medfört att grönsvart har kunnat lyfta upp spelet i banan med låg risk och litet energiuttag.
I förra matchen fick Linus Tornblad chansen på topp ihop med Björn och han var nära att bli målskytt just på framspelning av Björn. Även Kieron Cadogan och Luther Singh kunde dra nytta de bollar som Björn vann högt upp i planen och det var ju just Singh på passning från Björn som gav GAIS ledningen.
Det finns inga nya skador eller avstängningar att rapportera om inför ÖFK-matchen. Däremot så avstod ju Patrik Ingelsten matchen mot Södra efter en känning i ett knä och lagledningen har beslutat att vår kapten får vila även från ÖFK-matchen. I Patriks ställe kan vi istället välkomna Adam Eriksson till GAIS 19-mannatrupp (minskas till 18 på matchdagen) som i sin helhet ser ut som följer:
Tommi Vaiho, Magnus Berglöf, Calle Svensson, Sebastian Starke Hedlund, Björn Andersson, Sandeep Mankoo, Malcolm Moenza, David Björkeryd, Richard Ntomba Ekunde, Kieron Cadogan, Bragi Bergsson, Johan Lundgren, Reuben Ayarna, Yussif Chibsah, Luther Singh, Pule Maraisane, Linus Tornblad, Wagsley och Adam Eriksson.
Stort tack och trevlig resa
GAIS vill också framföra ett stort tack till de supportrar som åker de nästan 160 milen tur och retur mellan Göteborg och Östersund för att stötta laget. Spelare och ledare älskar stödet från läktarna och föreningen och dess medlemmar är tacksamma för ert engagemang.
GAIS önskar er en trevlig resa längs en väg med många sportreferenser. Vi hoppas att ni från bussen kan känna bandyhistoriens vingslag i Lesjöfors, se några långa bollar på Bengt i Svenne Rubins Vansbro, kanske stanna för en kopp kaffe i Tord Grips barndomshem i Ytterhogdal och beskåda OS- och VM-medaljer i Wassbergs och Mogrens Åsarna innan det till sist är dags att köra igenom Ope som på 70- och 80-talet var hemvist för Östersunds bidrag till svensk elitfotboll.
Tack på förhand och vi hoppas att ni får glad hemresa.

Anders Fagerlund