Johan-Svahn-4

Svahn: Vi har inte släppt vårt mål – snarare tvärtom


GAIS står inför sin viktigaste period hittills under säsongen. Två raka hemmamatcher och en chans att närma sig lagen i toppen. En spelare som lär ha en nyckelroll är nyförvärvet Johan Svahn, som ger sin syn på de tio matcher som spelats.

”Inget är logiskt, inget är magiskt, och det är så tragiskt” ekade nog i många gaisares huvuden efter förlusten mot Degerfors förra helgen. Håkan Hellströms textrad kunde appliceras på den tunga förlusten. Resultatet (2-1) tycktes inte vara så värst logiskt med tanke på den första halvleken där GAIS skapade mest och bäst chanser. Magin uteblev i den andra halvleken och utfallet blev med fotbollsmässiga mått något tragiskt för de spelarna och fansens del om man ska använda starka ord.

”Om bollarna börjar trilla in tror jag mycket kommer släppa”

En av de grönsvarta som gjorde sitt på planen för att få med sig tre poäng var Johan Svahn. På Stora Vallas fina gräsmatta intog han en vänsterposition på mittfältet och svarade för en hel del fina inspel. Hallänningen delar också med sig av den tunga känslan som infann sig på väg hem från Värmland.

– Vi var väldigt frustrerade efteråt. Vi kände att vi gjorde en okej match, kanske inte vår bästa, men vi skapade ändå en hel del lägen. Ett mål kan förändra matchbilden radikalt, och i första halvlek skapade vi bra lägen. Det var en match vi kände att vi inte borde förlorat med tanke på de hundraprocentiga chanserna vi hade, säger han.

När undertecknad talar med den trevliga och sympatiska kantspringaren görs det på hans lediga dag. Ett avbrott från fotbollsvardagen som hittills alltså både varit ”Magisk, men tragisk”, för alla med grönsvarta sympatier. Fina prestationer som mot Falkenberg och Helsingborg har varvats med mindre bra mot andra lag.

– Vi går till jobbet nästan varje dag, och diskuterar också med varandra om hur vi ska bli bättre. Gruppen i sig är väldigt motiverade och vi vill bli bättre! Vi har väl inte kommit fram till att ”just detta är problemet” (om ojämnheten). Det är snarare flera bitar som måste förbättras. Jag tror det kommer!

En av bitarna som måste förbättras för att GAIS ska närma sig toppen är offensiven. I skrivande stund är vi sämst i serien på att hitta nätet – trots att kvalificerade målchanser skapats i mängder.  Det sistnämnda faktumet talar dock för en förbättring: Att skapa chanser i farliga lägen kan i många fall vara en indikator på hur bra ett lags offensiv fungerar.

– Vi måste bli vassare när vi får våra chanser. Om bollarna börjar trilla in tror jag mycket kommer släppa för oss som lag, konstaterar Svahn.

Men det finns som bekant fler ädla konster i fotbollen – en av dem är givetvis att förhindra mål. Där har GAIS oftast visat prov på fin stabilitet. Vill man gripa efter halmstrå så hade vi statistiskt sett suttit på ett av Superettans bästa försvar om det inte vore för mardrömsmatchen i Varberg.

– Vi känner själva att vi är ett lag som jobbar hårt och springer för varandra. Defensivt har det sett bra ut och vi släpper inte till så många målchanser, om man bortser ifrån matchen mot Varberg. Om vi får igång målskyttet också så kommer vi vara ett lag som är svåra att slå.

Full stöttning på Gamla – mot sex poäng?

Atleternas nästa chans till att få igång målskyttet kommer på måndag, när man gästas av Trelleborg på Gamla Ullevi. På hemmaplan har GAIS varit svårslagna samtidigt som skåningarna endast tagit fem poäng på resande fot.

– Det är väldigt häftigt att spela på Gamla Ullevi inför fansen. Alla känner att vi är bättre på hemmaplan, vilket vi ska vara. Vi hoppas på mycket folk!

Svahn har bra koll på ett TFF som sitter på seriens bästa målskytt, vars namn påminner om de slumpmässigt genererade spelarna i Football Manager-spelen : Salif Mané Camara Jönsson.

– De är stabila överlag med bra spelare. VI har börjat gå igenom dem och kollar varje dag. De har en kille på topp som har gjort ganska så mycket mål? Såg att han gjorde åtta mål på två matcher – det gör man ju själv på två säsonger…

I fotbollsvärldens mest jämnaste serie betyder varje poäng extremt mycket. Då GAIS kommande två matcher (Trelleborgs FF och Åtvidabergs FF) spelas på vår hemmaborg kan sex poäng på dessa innebära en topplacering.

– Ja, då kan vi närma oss målsättningen som vi har satt inom gruppen. Den här serien är så jämn. Vi har inte släppt våran målsättning, snarare tvärtom! Vi har möjlighet att haka på.

Svahn har själv startat åtta av de tio matcherna inledningsvis, och har vid flera stunder visat prov på sin känsliga högerfot och fina spelförståelse. Men när vi frågar 29-åringen huruvida han är nöjd eller inte med sin säsongsinledning, då kommer svaret blixtsnabbt.

– Nej, absolut inte! Jag ville gå till GAIS för att ta ytterligare ett steg efter skador och annat som kommit i vägen. Jag känner fortfarande att jag kan bli bättre, men jag har inte tagit några steg framåt så som det sett ut. Det gäller bara att jobba på samt hoppas på att man får chansen att fortsätta spela. Samtidigt hänger det ihop med lagets prestation. Går det bra för laget går det oftast bra för en själv. Så det är bara att fortsätta jobba på!

Text: Victor Vestlund 

Inför nästa match

Detaljerna
Vad: GAIS-Trelleborgs FF.
När: Måndag 5/6 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Danial Ahmadi, Falkenberg.
Avstängningar: Inga avstängningar i något av lagen.

Biljetter
GAIS rekommenderar som alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör du det via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Malkolm Moenza (0+1),  Johan Svahn (0+1), Luka Mijaljevic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

4 varningar: Steven Old.
3 varningar:
Calle Nyström och Johan Svahn.
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev, Niclas Andersén och Dan Keat.
1 varning:
Dusan Djuric, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.