Gothia

Stötta GAIS framtid i Gothia Cup

I nästa vecka är det återigen dags för fotbollslag från hela världen att mötas i världens största fotbollscup här i Göteborg. Då denna turnering utspelar sig i vår hemstad är det ett utmärkt tillfälle för supportrar att komma till matcherna för att visa stöd och höja motivationen bland GAIS framtida A-lagsspelare.

På söndag ankommer alla utsocknes lag och på måndag drar matcherna igång – och det är också på måndag som den stora invigningen äger rum. GAIS.se fick ett snack med Mikael Lindström från GAIS Akademi inför turneringen och han var snabb att konstatera att Gothia Cup är ett väldigt viktigt utbildningstillfälle för de unga spelarna.

Förberedelserna inom GAIS Akademi är stora inför Gothia Cup där GAIS ställer upp med flera lag från GAIS B11 (engelska för P11) upp till B18. Under de senaste åren har GAIS skördat flera fina framgångar i världens största ungdomscup som till exempel B18-laget som de fyra senaste åren (95- till och med 99-kullen) noterat en kvartsfinal, en semifinal och två finaler – varav en av dessa slutade med vinst.

Men cupvinster i alla ära, Mikael Lindström från akademin menar att Gothia Cup är väldigt viktigt ur ett utbildningsperspektiv:

– Det är väldigt kul när lagen får vinna sina matcher och det är självklart viktigt för att hålla intresset uppe bland de yngre. Dock är denna cup speciellt viktig med tanke på att det är ett tillfälle att testa varje specifik spelare samt se vad laget generellt håller för nivå gentemot andra utländska klubbar.

– Många frågar varför vi inte toppar lagen inför varje match, det enkla svaret blir att man då kan glömma bort andra spelare som kanske sitter på en oerhörd potential men inte riktigt fått tid att visa det än. Genom att i första hand se vad varje specifik spelare har för potential kan vi jobba på detta i ett par år innan de ska upp på elitnivå.

På Akademins hemsida rekommenderar ni vissa matcher, vad gör dessa matcher mer intressanta än andra?

– De behöver nödvändigtvis inte vara mer intressanta, tanken är snarare att vi vill försöka samla alla supportrar under en och samma match så att spelarna kan se vilket stöd de har och vad de spelar för. Supporten som våra ungdomsspelare får från vanliga GAIS-supportrar under Gothia Cup är unik för lag i dessa åldrar och betyder jättemycket.

Är det några lag som är extra intressanta i år?

– Jo faktiskt, B14 är riktigt duktiga! De vinner de mesta och har ett spel som är bättre än många andra lag i sin klass. De är dessutom väldigt mogna och ligger bra till i utbildningen. B11 är också intressanta då de sedan starten för ett par år sen haft en kurva som sticker rakt upp och bara blir bättre och bättre. Sedan är ju B18 såklart intressanta med tanke på att våra B18-lag tenderat att gå väldigt långt i denna cup.

Som vanligt vill GAIS uppmuntra klubbens supportrar att gå och titta på ungdomslagen i Gothia Cup och visa sitt stöd för våra framtida spelare. Som vanligt bjuder cupen på motstånd från kända svenska fotbollsstäder likväl som lag från fjärran länder som vi aldrig hört talas om. Du hittar hela schemat för samtliga GAIS-lag via denna länk.

Om du vill se när GAIS Akademilag tar sig an välkänt motstånd så finns det tre matcher som kan vara extra intressanta. Det är bland annat matchen mellan GAIS B15 och superettankonkurrenten Helsingborgs IF på Grimbo 4 måndagen den 17:e kl 13:40. Vidare möter GAIS B11 välrenommerade ungdomsklubben IF Brommapojkarna på tisdagen den 18:e kl 18:10 på Heden 6.

Är man annars intresserad av utländsk fotboll kan man besöka Inlag 2 onsdagen den 19:e kl 12:30 då GAIS B18 tar emot tyska Soltau. Vill man se en spelstil som sträcker sig ännu längre än Tyskland rekommenderar vi matchen mellan GAIS B13 och ESA Singapore på Lemmingvallen 2 onsdagen den 19:e kl 11:40. Eller om man är intresserad av lag från andra sidan jorden ska man befinna sig på Överåsvallen måndagen den 17:e kl 10:50 Då GAIS B16 tar emot Roanoke Star från USA.

Slutligen önskar GAIS sina juniorer stort lycka till i Gothia Cup!

TEXT: Philip Morsten