Vasalund

Storseger mot Vasalund och avancemang i Cupen

GAIS gjorde vad man skulle när man enkelt 4-0-besegrade Vasalund på Bravida Arena under söndagseftermiddagen. Trots att siffrorna borde varit betydligt större kan nu Grönsvart titulera sig gruppsegrare och spelar kvartsfinal redan nästa helg borta mot Östersunds FK.

Efter den intensiva avslutningen senast mot Hammarby hade GAIS ett utmärkt läge att faktiskt vinna grupp 8 vid seger i dagens match mot Vasalund. Så länge Hammarby inte vann mot Elfsborg var grönsvart avancemang säkrat vid GAIS-seger och även om Hammarby skulle plocka tre pinnar kunde GAIS trots allt vinna gruppen ändå så länge man skaffade sig en bättre målskillnad än Stockholmarna.

Efter att förändringarna varit få mellan första gruppspelsmatchen mot Elfsborg och den andra mot Hammarby var det desto fler skiften inför dagens möte med Vasalund. I startelvan fanns bland annat ingen Dusan Djuric, Niclas Andersén eller avstängde Erik Westermark, utan de ersattes istället av flertalet andra segersugna atleter. GAIS mönstrade följande startelva i en 3-5-2-formation: Mehic–Grozdanic, Nyström, Olsson–Wede, Barny, Bergholtz, Lindberg, Wängberg–J. Westermark, Hamidovic.

Pangstart och chanskavalkad i första halvleken

Något ironiskt var kanske den inledande tiominutersperioden den mest jämna perioden i dagens match. Detta samtidigt som GAIS var ack så nära att ha med sig en 2-0-ledning efter att densamma var över. För även om GAIS även var det bättre laget redan under den första tiominutersperioden hade Vasalund ändå någon form av tillstymmelse till initiativ och försök i början av matchen, något som det inte direkt skulle bli mer av ju längre matchen led.

Det tog blott fyra minuter innan GAIS hunnit ta en enkel 1-0-ledning. En lång crossboll hittade in till en återigen, precis som mot Hammarby, djupledslöpande August Wängberg som nästan var så långt ner som parallellt med sidlinjen. Bollen blev perfekt, Wängberg fick foten på densamma och kunde spela in bollen framför mål och dessutom förbi Vasalunds målvakt. Väl inne i boxen stod Edin Hamidovic monumentalt ensam och kunde skicka in 1-0 från någon meters avstånd i ett helt öppet mål. Hamidovic fjärde mål så här långt i Svenska cupen blev varken hans eller GAIS sista för eftermiddagen utan det skulle milt uttryckt fortsätta i samma takt.

Bara någon minut senare revs nämligen Jonas Lindberg ner när han tog sig in i straffområdet och utan att åskådarna nästan hunnit titta åt domarens håll var denne stensäker på sin sak – straffspark för GAIS. Junes Barny klev fram men straffen var i ärlighetens namn allt annat än bra när han lyckades prickskjuta på Bravida Arenas betongfundament på kortsidan istället för in i nätmaskorna.

Även om Vasalund som tidigare nämnt gjorde en hyfsad start, åtminstone i förhållande till hur spelet senare skulle utvecklas under matchen, hade GAIS kopplat ett järngrepp om matchen. Utan att på något sätt se ner på motståndet var det klasskillnad mellan lagen och GAIS gjorde stundtals lite som man ville.

Presspelet var intakt och de få gånger man tappade bollen återerövrade Grönsvart den snabbt och högt upp i planen. Därutöver var man både fyndiga och tekniska när man väl hade bollen, något som man hade allt som oftast. Chanserna avlöste varandra och det var närmast osannolikt att 1-0 stod sig hela vägen in på stopptid i den första halvleken.

Även om spelet som sagt bitvis var superbt och överglänste motståndarnas med råge kändes det med GAIS-ögon närmast provocerande att man inte förvaltade sina lägen bättre än man gjorde. I vissa alldeles utmärkta skottlägen kombinerades det istället med en passning för mycket och avsluten höll i ärlighetens namn för låg kvalitet, mycket på grund av för lite beslutsamhet och överambition när man tog sig in motståndarnas straffområden.

En som tydligt var missnöjd med obeslutsamheten framför mål var huvudtränare Bosko Orovic som en bit in i första halvleken skrek till sitt lag så att det förmodligen hördes ända bort till Hjalmar Brantingsplatsen: ”Inte en enda passning till där inne vill jag se, inte en enda! Skjut!”

Förlösande nog kunde Junes Barny ta revansch efter sin straffmiss när han snyggt kombinerade med Hamidovic och fick bollen i hög fart i Vasalunds box. Där kunde han placera in 2-0 ett par sekunder in på stopptiden i den första halvleken och även om 2-0 var i underkant kändes det betydligt mer logiskt än blott 1-0 in i pausvilan.

Precis lika överlägsen andrahalvlek men för låg effektivitet

Halvlek nummer två var snarlik den första sett till matchbild. GAIS var fullständigt överlägsna och Vasalund skapade i princip ingenting. Den enda smolken i glädjebägaren var att ineffektiviteten var minst lika hög i andra halvlek som i den första.

Wängberg och Wede var offensiva och starkt bidragande till ett bra anfallsspel i sina respektive ytterroller, Lindberg och Barny överlägsna och passade, skarvade och lirade lite som de ville, forwards Hamidovic och Westermark kombinerade och sköt medan backlinjen i princip aldrig sattes på några större prov.

Det tog inte många minuter innan även trean skulle komma. Jesper Westermark tog skickligt och påpassligt ner en hård boll på bröstet som sedan gick till Hamidovic. Smålänningen gjorde samma sak som han gjort så många gånger denna cup-vinter/vår och hittade utan problem nätet. Ett hårt skott i bortre och det var 3-0 – Hamidovic femte mål i sin tredje cupmatch!

Bollvinster i bra lägen kombinerat med många tekniska och fina kombinationer föranledde GAIS till att skapa mängder av chanser under resten av matchen. Direkt efter 3-0 fick Westermark bollen ut till höger i straffområdet efter att Lindberg släppt bollen men han kunde inte hålla nere skottet utan krutade på över.

I mitten på halvleken fick så GAIS straff igen efter att Barny blivit nedgjord. Den här gången klev Hamidovic fram men inte heller han kunde förvalta läget från elva meter utan drog bollen över ribban och att bli säkrare från straffpunkten är nog något som vore önskvärt med dagens två straffmissar i åtanke.

GAIS kunde, och borde, ha gjort betydligt fler mål och överlag var detta en riktigt bra insats men det finns också tydlig outnyttjad potential till ännu bättre resultat när det kommer till att förvalta lägena. Skönt nog kunde inbytte Ajdin Zeljkovic hitta förbi mållinjen när han gjorde 4-0 en liten bit in på tilläggstiden, något som också blev slutresultatet.

GAIS vann med andra ord utan några som helst besvär samtidigt som Elfsborg slog Hammarby i Borås med 2-1 och det var i slutändan inga tvivel kring att GAIS knep gruppsegern och nu är klara för kvartsfinal i Svenska cupen! Detta dessutom som enda icke-allsvenska lag.

Lottningen i kväll innebar att GAIS ställs borta mot Östersund – en tuff lottning naturligtvis men där Atleterna förhoppningsvis kan fortsätta på den inslagna vägen och överraska på nytt. Hur det går får vi se nästa helg!

Matchen i korthet

Laget:

 1. Damir Mehic
  4. Marcus Bergholtz
  6. Calle Nyström
  8. Jesper Westermark
  9. Edin Hamidovic
  10. Jonas Lindberg
  13. Emin Grozdanic
  16. August Wängberg
  17. Niklas Olsson
  18. Junes Barny
  26. Calle Wede

Målen:
1-0 Edin Hamidovic (August Wängberg)

2-0 Junes Barny (Edin Hamidovic)

3-0 Edin Hamidovic (Jesper Westermark)

4-0 Ajdin Zeljkovic (Edin Hamidovic)

 

Försäsongens poängliga

10 poäng: Edin Hamidovic (7+3)

4 poäng: Andreas Östling (1+3)

3 poäng: Dusan Djuric (1+2), Junes Barny (2+1)

2 poäng: Ajdin Zeljkovic (1+0), Jesper Westermark (1+1), August Wängberg (1+1)

1 poäng: Calle Wede (1+0), Marcus Bergholtz (1+0), Erik Westermark (1+0), Calle Nyström (0+1) och Stefan Ilic (0+1).

GAIS har vid sidan av ovanstående poänggörare också bjudits på ett självmål.

Text: Linus Ahlgren

Ps. Missa heller inte möjligheten att delta i utlottningen om att få följa med laget till kvartsfinalen i Östersund. På GAIS födelsedag tar sig laget an de regerande cupmästarna på bortaplan. Information om hur du stöttar resan ditt finner du HÄR! Ds.