spirr-1

Spirrklubben laddar inför Klassikermötet och tänker till kring senaste matchens händelser

På lördag är det dags för ett riktigt klassikermöte på Gamla Ullevi då GAIS tar emot Helsingborgs IF. Grönsvarts supportrar laddar nu om efter två snöpliga förluster och planerar för att stötta Atleterna till tre poäng – och det gäller inte minst inom Spirrklubben.

Den som har bevistat A-truppens träningar i veckan har tydligt kunna se att spelarna är fyllda av lust och vilja att ta revansch efter matcherna mot Dalkurd och Syrianska. Alla är fokuserade på uppgiften och kommer att vara rejält taggade på lördag. För att undersöka om samma stämning råder inom GAIS yngsta fans har vi idag pratat med Stefan Brodén som är engagerad i Spirrklubben. Dessutom ville vi veta hur man tänker kring att det blev stökigt på övre läktaren efter Dalkurds mål (och målfirande).

Hej Stefan, kan du ge en liten presentation för de som inte vet vem du eller Spirrklubben är?

– Javisst, Spirrklubben är ju GAIS-barnens egen klubb. Här växer nästa generation gaisare upp i trevlig gemenskap och jag är en av flera föräldrar som pushar för att Spirr ska vara en rolig och levande klubb. Men jag är ju gaisare sedan urminnes tider och har varit med i diverse sammanhang runt klubben. Jag har stått i klacken tidigare och varit engagerad i Grönsvart Göteborg och har massor av vänner i den grönsvarta familjen.

– Det är ju för övrigt lite roligt att man har många vänner som man träffat regelbundet över åren och som man tycker att man känner väl, men där man kanske aldrig har pratat jobb eller andra intressen med. Det är intresset för GAIS som för en samman och det är kring GAIS som man träffas och umgås. För den som gillar GAIS och som har barn så är det klart att man ska komma och umgås med oss i Spirr på matcherna. Alla är välkomna in i den gemenskapen!

När började du engagera dig i Spirrklubben?

– Spirrklubben startades när jag var 15 så jag var själv aldrig med som barn. Då vet jag att man körde på i ett antal år men sedan började engagemanget i Spirr avta och klubben hamnade i malpåse. När jag hörde att det fanns intresse för att starta upp verksamheten igen så hade det gått ett antal år och jag själv hade barn i rätt ålder. Självklart tänkte jag då att det där ska vi vara med på. Så nu går vi hela familjen och trivs och umgås med andra familjer och Spirr-medlemmar.

Varför kallas klubben Spirr förresten, det är inte ett ord som man hör så ofta?

– Spirr är ju ett vedertaget namn för små makrillar, så det är ju ett perfekt namn på GAIS-barnens klubb.

spirr-4

Hur många är ni som går på matcherna?

– Det kan ju variera hur många familjer och barn det kommer på matcherna men vi jobbar hela tiden för att öka på antalet medlemmar. Det borde kunna vara ett 50-tal familjer med barn på plats varje match kan jag tycka och på lite sikt borde vi kunna dubbla den siffran, speciellt om, eller snarare när, vi går upp i Allsvenskan.

Var sitter Spirrklubben någonstans på arenan?

– Vi sitter på Sektion M som är på solsidan av Gamla Ullevi. Det är den nedre läktaren på den sidan av mittlinjen som är närmast bortalagets ståplats. Det är samma sektion som vi hade förra året och det är bra platser.

Klacken står på samma sida i år, hur tänker du kring det?

– Jamen, det är ju kul. Det som är bra är att vi kan höra vad klacken sjunger och att det är bra stämning, men inte så mycket av vad enskilda möjligen får för sig att skrika. Så är det någon som svär över motståndare eller domare eller liknande så är det egentligen inget som når fram till oss. Jag vet ju att barnen gillar stämningen som klacken skapar och att de direkt lär sig alla sångerna. Sedan var det nog ännu enklare att höra ramsorna när klacken stod på västra sidan förra året.

Det blev lite stökigt vid ett tillfälle på i premiären när Dalkurd firade sitt mål framför klacken. Någon lär till exempel ha kastat en plastmugg med öl eller läsk från läktaren. Hur ser du på det?

– Jag vet ju själv hur det är att stå i klacken och vilket engagemang som finns där. Men man måste veta var gränsen går och det är aldrig ok att kasta något från läktaren. Det säger sig själv och det är inget som vi ska ha på GAIS matcher.

– Men jag är absolut inte orolig för det och tror faktiskt att klacken själva styr upp det. För 3-4 år sedan var det någon liknande incident och då blev det just så, om någon inte skötte sig så pekades han ut av klacken och sen löste publikvärdarna resten. Så skulle någon mot förmodan ha glömt bort vad som gäller så är jag säker på att det får ett snabbt slut.

– Dessutom vet jag att GAIS jobbar aktivt med säkerheten kring matcherna, såväl med publikvärdar och ordningsvakter som i samarbete med polisen. Jag pratade med Erik (Bergkvist, klubbchef i GAIS) bara häromdagen och det som hände mot Dalkurd var sannolikt en engångsgrej.

Några avslutande tips till de som ska gå på matchen?

– Det är bra att komma i tid till arenan. Det är ju fri sittning på vår sektion men kommer man precis före matchstart så brukar de bästa platserna vara tagna. Alla vill ju sitta hyggligt nära mittlinjen och en bit upp på läktaren, kanske under det tak som sektionen ovanför erbjuder, och ska man få plats där så är det bra att vara på plats 15-20 minuter före avspark.

– Sedan verkar det ju bli sol på lördag också och Spirr har ju en bra sektion även ur det perspektivet, så ta med solglasögon och givetvis också din GAIS-keps. Och har man ingen GAIS-keps så går man såklart in på ”Il Professore”, restaurangen på andra sidan Gamla Ullevi, och köper en sådan före matchen. I övrigt behövs inte så mycket till tips, välkommen att trivas i GAIS-gemenskapen helt enkelt.

GAIS.se fick också tag på klubbchef Erik Bergkvist för att följa upp det som Stefan kommenterade om matchen mot Dalkurd och klubbens säkerhetsarbete.

Hej Erik, hur ser du på att klacken och familjeläktaren är på samma sida av Gamla Ullevi?

– GAIS har en unik placering av klacken. Hos oss står klacken på östra sidan av Gamla Ullevi och det är riktigt bra platser som vi vill kunna erbjuda till vår största publikgrupp. Det är väldigt mycket GAIS över det beslutet. Men det innebär också ett väldigt stort ansvar för klacken eftersom vi på sektionen under har familjeläktare, loger med partners, pressläktare, vår egen personal och bås för spelare och ledare.

– Det ansvaret har man levt upp till på ett bra sätt över åren och under de senaste säsongerna har vi väl egentligen inte haft någon sådan händelse överhuvudtaget. Men mot Dalkurd så hade vi några incidenter som absolut inte är ok. Det får inte inträffa igen och vi arbetar aktivt för att minimera riskerna för att något sådant ska kunna inträffa.

Ok, berätta mer vad gör klubben åt för att säkerställa det?

– Jag har till att börja med pratat med företrädare för supporterklubbarna och varit väldigt tydlig med vad som gäller. Det får aldrig förekomma att något föremål kastas eller tappas eller på något annat sätt lämnar den läktaren som vi kallar Sektion 23. Våra publikvärdar och vakter kommer såklart att hålla extra koll på detta men framför allt litar jag på att supporterklubbarna hjälper till att ta ansvar.

– Sedan kommer vi att ha fler värdar och vakter under denna matchen per automatik i och med matchens karaktär och klassificering från polis och förbundet. Ingen ska behöva känna någon som helst oro över säkerheten på GAIS matcher. Så Stefan och Spirrklubben ska inte behöva tänka på det och inte någon annan heller. Det är vår målbild.

Så vad säger du till de som inte ännu bestämt sig om de ska gå på matchen?

– GAIS matcher är och ska vara säkra och trygga evenemang med hög stämning. Så välkomna till klassikermötet GAIS-Helsingborgs IF på lördag kl. 16.00. Köp förköp, kom i tid till arenan och njut av en bra match i solsken och förhoppningsvis tre poäng.

Foto: Lars Ekström (2014).

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Helsingborgs IF.
När: Lördag 22/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Johan Krantz, Uppsala.

Formen
Helsingborg kommer närmast ifrån ett kryss på hemmaplan mot ex-allsvenska kollegan Gefle IF. I lagets enda bortamatch under året tappade man en 3-0-ledning till ett oavgjort resultat mot Varberg. Under tre omgångar har laget visat att man har en bra högstanivå, men också att man haft svårt att hålla den nivån över 90 minuter.

GAIS kommer ifrån två raka förluster och truppen brinner av revanschlust. Dan Keat berättade i en intervju tidigare i veckan att man i spelartruppen tror på spelidén och den plan man har för säsongen, samt att man jobbar stenhårt för att visa att Grönsvart har ett bra lag även 2017. GAIS jagar nu årets första seger mot ett hittills obesegrat HIF och vi hoppas på en repris från senaste grönsvarta guldåret (1954)!

Poängligan
Just nu är det enkelt att sammanställa den interna poängligan i GAIS. Calle Nyström har gjort säsongens enda mål utan assist. Förhoppningsvis blir det ett större arbete att redovisa poängligan till nästa match.