superettan-2013-2

Spelordningen för 2018 omg.1-16 fastställt

Det tidigare preliminära schemat visade vi på GAIS.se för någon vecka sedan. Det fastställda för omgångarna 1 till 16 är nu här. Hemmalagen väljer speldagar utifrån möjligheterna som TV och andra aktörer erbjuder.
Klicka här för pdf över Superettan 2018 omg. 1-16.

GAIS fick i år inleda med hemmapremiär och har återigen vårderbyt mot ÖIS.

För resande gaisare blev det en tråkig motståndare i IFK Värnamo  på en lika tråkig matchdag. Valet av speldag tisdag kan nog göra en och annan gaisare frustrerad. Detta är tyvärr utom GAIS kontroll då hemmalagen väljer bland de speldagar som inte TV eller Svenska spel låst. Värnamo ville spela denna tisdag.

Andra intressanta matcher för resande gaisare som Helsingborgs IF borta lades på en vardag och hemmalaget verkade nöjda med detta.

GAIS har fått till ett bra spelschema avseende återhämtning och uppehåll mellan matcher.
Och vårt hemmaprogram är ungefär som vi önskat med en mix av vardags- och helgmatcher.

Hemmaderbyt blev placerat och låst på en tisdag tidigt. En högprioriterad match från TV.

SÅ HÄR SÄTT SPELPROGRAMMET:

Superettans spelprogram har tagits fram genom ett datorprogram för avancerad serieläggning (ASL). Spelordningsmötet för omgångarna 1-16 hålls torsdag 14 dec kl 12.

ASL är ett system som optimerar spelprogram, vilket innebär att man kan uppfylla de flesta krav på ett bättre sätt än med en ”lottnyckel”, såsom arenablockeringar, blockerade dagar, blockeringar för europaspel, högriskmatcher, anti-lag, etc. Dock ska nämnas att ju fler regler man lägger in i datorprogrammet, desto mindre möjligheter ges för bästa optimering.

Möjligheten med att optimera spelprogram är att man inte är beroende av att serien speglas på samma sätt som lottnyckeln, utan programmet försöker hitta den bästa lösningen utifrån de regler som är uppsatta. Om vi tar spelrytmen i ASL som ett exempel, så går den inte riktigt att jämföra med den tidigare spelrytmen som en ”lottnyckel” genererade, och det beror till stor del på de arenablockeringar vi har i Allsvenskan. Det är därför som ni i spelschemat kommer att märka en viss skillnad på spelrytm, då programmet på ett helt annat sätt kan ta i beaktande att man exempelvis inte har tillgång till sin arena vid vissa tillfällen och därmed måste blockeras från att spela hemma – hemma och/eller borta – borta. Samtidigt kommer detta att påverka spelrytmen över hela serien i och med optimeringen. De är därför som ni i årets spelprogram kan komma att ligga i en rytm av hemma – borta – hemma, för att sen komma in i ett ”kluster” med hemma – hemma – borta – borta, och denna rytm beror helt och hållet på alla parametrar som har lagts in i ASL.