Yarsuvat

Skyttekungen Yarsuvat tror Rexhepi blir skyttekung

Det nalkas hemmapremiär för GAIS och Gamla Ullevi förbereds som bäst för att dukas till fest. Lördagen är dagen då GAIS inviger det nya hybridgräset i sin egen hemmaborg. Motståndare för dagen är seriefavoriten Dalkurd FF. Således inte det elementäraste motståndet och dessutom förfogar dalaklubben över de två som, enligt Svenska Spel, är favoriter att vinna skytteligan i serien. Vi pratade med en av dem som själv tror att vår egen Dardan Rexhepi tar hem skytteligatiteln.

Det är många bud om vem som ska vinna Superettans skytteliga. Många lag förfogar över forwards av rang och med potential att göra mer än 15 mål. GAIS har flertalet duktiga anfallare där både Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi nämns som heta kandidater för den åtråvärda titeln. Dalkurds motsvarigheter heter Mohammed Bangura och Ricky Yarsuvat. Den förstnämnde gjorde stor succé i solnaklubben AIK för några år sedan och har efter det varit utomlands i bland annat Celtic. Karriären blev något ojämnare än vad man kunde ana men nu tar han ny sats i Jussi Björlings födelsestad.

Ny sats i elitfotbollen tar även Ricky Yarsuvat efter några år i division 1 och Norrby IF. Där var han högst delaktig med mängder av mål när laget förra året sensationellt kvalade sig upp till Superettan. Rickys karriär har också varit något ojämn, men likt Bangura finner han tro och tillit till att allt kommer att accelerera i Dalarna.

Vi fick tag på boråsbördige Ricky i ett öppenhjärtigt samtal om GAIS, diabetes och debuten med Dalkurd, som han sammanfattar så här efter den mållösa drabbningen mot BP hemma på klassiska Domnarvsvallen:

– Det är alltid kul med premiärer! Det var också kul att spela första seriematchen för Dalkurd. Det var ett tråkigt resultat då vi hade som mål att vinna. Men som sagt, det var första matchen i serien för Dalkurd, så det var roligt!

Laget har stort favorittryck och press på sig i årets Superettan, finns risken att det på något sätt kan bli jobbigt att leva upp till och att prestationerna blir lidande?

– Jag kan bara prata för mig själv, men det är klart att det pratas mycket om att vi ska vinna serien. Men vi har fokus i laget och har snackat om att inte tänka på det, utan att köra vårt vanliga spel.

Du har tidigare öst in mål i division 1, och nu är du är andrahandsfavorit till skytteligan, hur ser du på dina chanser där?

– Jag läste om det där att jag var tippad på en andra plats. Det är kul att få vara med där och jag visste inte att så många trodde på mig. Chanserna finns, vi kommer göra mycket mål och skapa många målchanser och då är det viktigt att jag står på rätt plats vid rätt tillfälle. Gör jag det så kan jag utmana om titeln.

– Jag tippade förresten på Dardan när BT (Borås Tidning) ringde mig. Det är en jävlig bra fotbollsspelare!

Ricky debuterade som ett ungt jättelöfte i talangfabriken IF Elfsborg som 18-åring dit han kom ifrån sin moderklubb Borås AIK. Åren från det att han lämnade ”Di gule” till idag har varit lite av en berg- och dalbana. Men att Dalkurd fått in en spelare som vet var målet är beläget är ställt bortom allt rimligt tvivel. Förra året hittade han nätet 19 gånger på 24 matcher och sejouren dessförinnan i Norrby nätades det 33 gånger på 46 matcher. Totalt alltså ett snitt med mål i tre av fyra matcher. Detta också toppat av ett hattrick mot Djurgården i Svenska Cupen 2015. Så varför har det då lossnat för honom nu?

– Från början blev det ett fel steg i min karriär när jag lämnade Elfsborg och gick till Värnamo. Det blev fel i Värnamo och jag blev en sämre fotbollsspelare. Sedan efter det blev det spel i Öis (Örgryte IS FF), där trivdes jag okej och blev bra omhändertagen. Dessa år hade jag dåligt med självförtroende och var inte mig själv som spelare. I Norrby hittade jag självförtroende och fick en tränare (Simon Eriksson, som ni kunde läsa en intervju med här under förra veckan) som trodde på mig. Jag gjorde mål och assist och visade vad jag kunde och jag trivdes och fungerade som människa.

– Nu när jag tog steget hit så liknar det steget jag tog till Norrby. Det är en liknande förening som Norrby så det var därför jag tog det steget.

Är skytteligan någon form av personligt mål, eller har du andra typer av mål?

– Faktiskt inte, jag väljer att avstå tankar på det. Jag vill hellre vinna matcher, det är jag!

Att vinna matcher på plan är givetvis det Ricky suktar efter i sin fotbollskarriär. Vid sidan av planen går han en annan match, den mot Diabetes. En match som av Tv-journalisten Peter Jihde (som drabbades av Diabetes får några år sedan) sammanfattades väl med orden att det är ”en match man inte kan vinna utan i bästa fall spela oavgjort mot”. Naturligtvis är detta en nackdel och med det i åtanke är det än mer imponerande insatser som 24-åringen mäktat med.

Hur funkar det att spela med diabetes på den höga nivå som du trots allt spelar på?

– Det funkar ganska bra ändå. Visst påverkar det ibland, man kan känna sig slö och trött men det finns bra hjälpmedel. Jag håller kanske inte jämn nivå hela tiden men klagar inte, det finns värre sjukdomar än det.

Skulle du kunna beskriva på vilket sätt den utgör ett hinder.

– Att hålla en jämn nivå på blodsockret är viktigt och har man inte det påverkar det humöret och hur jag fungerar som fotbollsspelare. Har jag inte bra nivå blir jag trött och sliten utan att springa. Jag kollar hela tiden hur bra jag ligger till och när jag behöver ha i mig något. Det finns matcher jag bytt ut mig själv så att inget ska hända…

Att det skulle hända något i det fallet som Ricky nämner är hypoglykemi (för lågt blodsocker) som i värsta fall kan leda till döden. Onekligen en tuff motståndare att slåss emot.

Att Ricky själv kan vara en tuff motståndare har han bevisat genom ett antal möten med GAIS under de senaste åren, matcher som etsat sig fast i mångas minne.

Du har tidigare mött GAIS i intensiva matcher i cupen. Vad kommer du ihåg från dessa?

– Jag har både bra och dåliga minnen. Det var kul att vi vann en match i cupen men matchen därefter, som var en bra match, förlorade vi.

På straffar.

– Just det! Jag firade ett mål framför fansen och det är mitt eget fel. Det är det tråkiga minnet och de förtjänar en ursäkt! Gör man mål tar känslorna över ibland, jag hade gjort mål på volley och de hade skrikit till mig och det jag gjorde sedan var fel av mig, men man lär sig av sina misstag!

Matcherna på Borås Arena är numera historia och på farstukvisten står hemmapremiären och knackar på porten för att den ska öppnas för den förmodade storpubliken.

Vad tror du om matchen på lördag?

– Det blir en tuff kamp där det kommer krävas mycket för att vinna. Vi åker dit för att vinna, vi behöver alla poäng och är extra revanschsugna inför mötet i Göteborg.

Vad tror du om GAIS i årets serie?

– Tror att de blir vassa, att de blir riktigt bra. Jag var nere i Borås och såg matchen mot Norrby och där kom de inte riktigt upp i sin nivå. Men jag tror de gör det bra i år, de har spelare för att klara det, tycker jag.

Hur går matchen på lördag?

– Jag tror på en seger för oss. Vi har ett starkt lag med bra spelare på alla positioner.

Tips?

– Nä, det vägar jag inte!

Vi önskar Ricky lycka till i matchen på lördag och framför allt i sin kamp mot matchen som han dagligen spelar mot sin irreparabla sjukdom.

 

Inför hemmapremiären

Vad: GAIS-Dalkurd FF

När: Lördag 8/4 klockan 16.00

Domare: Jim Pettersson, Motala

 

Biljettinformation:

Bästa sättet är givetvis att köpa årskort. Det näst bästa är att köpa förköpsbiljett:

ÅRSKORT:

https://www.gaisare.se/page/arskort-2017

FÖRKÖP:

 http://www.ticketmaster.se/event/gais-dalkurd-ff-biljetter/459949

Text: Daniel Björnalm