james6

Sinclair – Snubben som jobbar

En av årets nya spelare i GAIS är den rivige engelsmannen James Sinclair. James går in på sin fjärde säsong i Sverige och har innan han landade i vår monarki hunnit med spel i Polen, Israel och engelska Premier League. Det är få spelare i Sverige som kan stoltsera med att varit lagkamrat med spelare av Nicolas Anelkas kaliber. Vi tog ett snack med vår extremt vältränade britt som inom kort flyttar in i Yussif Chibsahs gamla lägenhet.

James Alexander Sinclair föddes i Newcastle en höstdag 1987. Moderklubben blev dock inte skatorna från staden vid floden Tyne utan Alnwick Town FC som är beläget strax norr om Eric Burdons födelsestad. Unge James skördade tidigt idrottsliga framgångar och förutom att han öste in mål, bland annat nio mål i en match, när han spelade fotboll så gjorde han sig även ett namn som sprinter. Faktum är att James innehar (om det inte under senare tid blivit slaget) rekordet på 50 meter inomhus för pojkar under 15 för hela Storbritannien.  Dessutom syns även en andraplats på de engelska skolmästerskapen på 200 meter, då han for fram som en Aston Martin DBS, på hans CV från de tidiga idrottsåren.

Alnwicks 8000 invånare fick se James lämna klubben i unga år för spel i Newcastle United. Efter Newcastle blev det spel hos ärkerivalen Sunderland AFC innan han så småningom hamnade i Bolton Wanderers. Här gick debuten i Premier League av stapeln när han byttes in i den andra halvleken på Stamford Bridge när Bolton klarade 2-2 i april 2007 mot det av José Mourinho tränade Chelsea. I Bolton hade han Gary Speed som tränare och det var just Speed som förflyttade James längre bak på planen än han hade varit van vid sedan tidigare. Innan Speed mycket tragiskt lämnade jordelivet 2011 var walesaren den förste att nå 500 spelade matcher i Premier League.

Det blev ytterligare ett framträdande i den av en pastor grundade nordengelska klubben innan han släpptes av klubben våren 2008, efter att även provat på spel i UEFA-cupen via ett inhopp borta mot Röda Stjärnan. Efter en kortare session i Gateshead FC provade han lyckan i Israeliska Sektzia Nes Tziona. På grund av finanserna i klubben gick resan ganska snabbt vidare till vårt södra grannland Polen där blårödrandiga Polonia Bytom hade ett kontrakt redo och som så småningom kom att pryddas av James signatur. Efter två säsonger i klubben, nära belägen Lukasz Chmajs födelsestad Katowice, så kom han 2013 till Bohuslän och Ljungskile SK.

Hos den grönklädda seriekollegan räknades framträdandena till 50 till antalet, där nätet hittades sex gånger. I statistiken bokfördes också två assister samt sju varningar. Bohuslän blev sedermera Jämtland och storsatsande Östersunds FK. Speltiden blev inte den önskade och GAIS var inte sena att höra sig för brittens intresse att ikläda sig grönsvart skrud under 2016. James förklarar varför det blev GAIS:

– Jag pratade med Steven Old som just skrivit på. Sedan satt jag i ett möte med Tomas (Andersson) och Fredrik (Mohlin) och fick ett bra intryck och att det är en positiv framtid i klubben.

James är långt ifrån ensam engelsktalande i truppen, förutom sin kompis Steven Old finns som bekant både sydafrikaner och andra engelsmän. Detta är något James talar positivt inför.

– Det är en bra mix av utlänningar och svenska killar från göteborgsområdet. Det är ett ödmjukt lag med en fin laganda. Det är viktigt att man tillsammans håller ihop för att nå framgång och komma bland de två främsta.

Det är många nya spelare, hur kommer det påverka laget?

– Jag tycker det är viktigt att ta in nya spelare, det förbättrar moralen hos laget och varje enskild spelare tar med sina individuella kvaliteter, och det får en positiv påverkan på laget.

James har mestadels använts som högerback, men kan även användas på andra positioner. Hans starka sidor som spelare kommer väl till pass på just den positionen.

– Mina starka egenskaper är min styrka, snabbhet och aggressivitet. Jag spelar fysiskt och aggressivt och löper mycket upp och ned med överlappningar till exempel.

Fysiken är något utav James kännetecken vilket många redan noterat. Tittar man på hans highlights på youtube så framkommer bilden av en ivrigt löpande ytterback som, för att uttrycka sig som Bosse Pettersson, ställer svåra frågor till motståndarna. Tittar man dessutom på bilderna som uppvisas på andra sociala medier inser man att det är inte James som GAIS fystränare Pontus Axell kommer jobba mest med under året… Dock fick han faktiskt fick stryk med 17 sekunder av Steven Old på Coopers test som Axell nyligen testade spelarna med. Frågan är då hur 28-åringen gör för att ständigt och jämt vara så vältränad.

james1– Hemma I England hade en kompis till mig öppnat ett Cross Fit-gym där jag tränade. Jag vaknade klockan 6.00 och var där klockan 7.00. Och när jag har bott hos mina föräldrar har jag tagit cykeln till och från träningen. Det är små saker som dessa som hjälper till.

När man samtalar med James slår det en hur professionell han är. Inte bara i sin träning och dedikation till sitt yrke utan också i hur han svarar på frågorna. Således är det inte helt oväntat att övrig tid inte slösas bort utan ses till att tas till vara.

Vad gör du när du inte spelar och tränar fotboll?

– Jag läser en utbildning från England på distans. Det är ett bra sätt att spendera tiden på och inte slösa bort den på att spela Playstation eller något annat.

Vad är det för utbildning?

– Det är en deltidskurs via Manchester Metropolitan University där jag läser kandidatexamen i Sports and Exercise Science, så när jag har pluggat färdigt skulle jag vilja jobba som styrke- och konditionscoach i fotboll eller jobba med andra elitidrottsmän eller kvinnor. Det är en utbildning på 4.5 år så jag blir färdig, vad blir det? År 2019. Det är bra att fylla upp tiden på träningsfria dagar!

Att vara en engelsman i New York är något som kan få en att känna sig som en alien, om man får tro Sting som sjöng om det året då James firade sin ettårsdag. Frågan är då vad en engelsman saknar från hemlandet nu när han bor i Lilla London.

– Det brukade vara teven, men när jag hemma till exempel över jul så inser jag att jag inte saknar den trots allt då jag inte ser något. Jag saknar självklart också engelsk mat, det är inte så mycket lamm här och blodpuddingen här är inte densamma som hemma och så Haggis förstås…

Att mannen som debuterade mot ett Chelsea med legendarerna Schevchenko och Drogba i laget är motiverad och alltid sätter laget i första rum råder ingen som helst tvekan om. När frågan om hans personliga mål kommer på tal svarar han enligt följande:

– Att hjälpa laget att nå det gemensamma målet och flyttas upp, det fungerar gott för mig!

James tror också att Kim Bergstrands Sirius, trots ett antal spelarförluster blir att räkna med i år men även att GAIS kommer vara där och slåss:

– Jag tycker man har tagit in fina tillskott till truppen och behållit en solid kärna från föregående säsonger, samt att man tagit in unga talangfulla spelare. Storleken som klubben har, den fina supporten från fansen och klubbens ambitioner kommer ha nyckelroller för att få GAIS tillbaka till Allsvenskan.

Med stor sannolikhet kommer den engelske gentlemannen Sinclair falla den grönsvarta publiken i smaken och han avslutar med några ord riktad till klacken som stöttar laget under matcherna:

-Jag är glad över att få vara en del av laget och hjälpa laget till framgångar. De sista fem minuterna är GAIS-klacken som en extra tolfte spelare. Jag ser hellre att spela med dem i ryggen än mot dem!

Passa på att se James in action när GAIS möter allsvenska BK Häcken i sin första träningsmatch för året den 3 februari på Bravida Arena.

Text: Daniel Björnalm