SFC-11

Seriekollen: Syrianska FC

Idag fortsätter seriekollen – GAIS genomgång av lagen i Superettan 2017 – med att vi tittar lite närmare på Syrianska FC.

Det är enkelt att konstatera att 2016 inte blev det år som Syrianska FC hade önskat sig. Resultaten var svaga, klubben misstänktes för matchfixning, spelare lämnade och klubben avverkade tre huvudtränare under säsongen. Efter sju sorger och åtta bedrövelser lyckades Södertäljelaget avfärda Vasalund över två kvalmatcher och man kunde därmed säkra en plats i Superettan även under den kommande säsongen.

I år verkar klubben dock ha en målsättning som är väsentligt högre och för att uppnå det har man äventyrat grannsämjan i stan och ”kuppat” in ett helt gäng från nedflyttade Assyriska FF.

Inför säsongen

Under vintern har klubben gjort vad man har kunnat för att stärka truppen inför 2017 och ett koppel av spelare har anslutet till de rödgula. Under inledningen av året drev klubben en insamling som syftade till att skaffa nyförvärv och man la regelbundet ut information om hur mycket pengar som samlats in – och att dessa skulle användas till fem nyförvärv. Klubbens supportrar öppnade plånboken och under januari började man att presentera de nya spelarna.

Först ut var beskedet om att Paul Torres skrivit på för SFC och någon dag senare meddelande klubben att George Makdessi gjort samma sak, båda spelarna är mittfältare med Assyriska som senaste klubbadress. Klubben fortsatte sedan med att knyta ytterligare en AFF-spelare till sig då duktige forwarden Mattias Genc blev klar och därefter följde mittbacken Mamadou Wagué med ett förflutet i – wait for it – ja, just det: Assyriska.

När insamlingen stängde i februari hade man lyckats få ihop 270.000 kr. En ansenlig summa, men knappats tillräckligt för att knyta till sig de fem nyförvärv som man utlovat. Eller? Jo, faktiskt – och inte nog med det, för pengarna räckte tydligen till ytterligare en mittback och i samtidigt som värvningen av Waugué gjordes tillkännagav SFC också att man knutit till sig Abdel Diarra. En värvning som helt bröt försäsongens mönster då han närmast kommer ifrån spel i Turkiet och inte hos stadsrivalen.

Men klubben har inte stannat vid de fem förstärkningar som man förvarnat om utan fortsatt att knyta till sig nytt folk. För även anfallaren Kervens Belfort och tidigare Grasshoppersspelaren  Semir Music (som påstås ha lirat med Kim Källström) har tecknat avtal med SFC. Som grädde på nyförvärvsmoset har klubben nyligen också presenterat att duktige BP-spelaren Seth Hellberg.

SFC-5

Självklart har SFC också tappat ett antal spelare sedan förra året – vid närmare räkning är det åtminstone 18 stycken som av olika anledningen inte finns med under nya säsongen. Bland dessa finns till exempel Louay Chanko, Stefan Ilic, Alexander Michel, Samuel Akintioye, Nahir Oyal, Bachir Katourgi, Igor Santos Koppe, och Yoann Arquin som alla gjort avryck i klubben tidigare.

Till den nya säsongen har klubben också satsat på en ny ledning av laget. Strax före jul blev det klart att Sharbel Touma tar över som huvudtränare och har fick snart två assisterande krafter i Fredrik Axelsson och Steven Younan. En liten missräkning i sammanhanget var kanske att ingen av dessa har den UEFA Pro-licens som krävs i Superettan, varför klubben fick ge sig ut på jakt efter en kompletterande kraft och för ett par veckor sedan blev det klart att även Edmond Lutaj knyts till ledarstaben runt laget. Kan du gissa i vilken klubb han var tränare senast? Ja, just det – Assyriska.

Låt oss hoppas att den kvartetten lyckas tillräckligt bra för att stoppa den tränarkarusell som under förra året såg bland annat Bosko Orovic och Kleber Saarenpää göra gästspel i klubben. Men man har tämligen höga förväntningar att handskas med, i intervjuer med spelare har det varit tydligt att laget siktar någonstans mellan övre halvan och att vara ett topplag. En avsevärd förbättring jämfört med förra året således!

Hur har det då sett ut på försäsongen? Finns det några tecken på att laget höjt sin förmåga på ett sätt som motiverar denna högre målsättning. Det enkla svaret är nej, inte alls. SFC kvalificerade sig inte för Svenska Cupens gruppspel (åkte ut mot Ytterhogdal i omgång 2) och har istället spelat ett antal träningsmatcher under januari och februari. Tyvärr för lagets supportrar har säsongen startat med samma svaga resultat som präglade stora delar av 2016.

Syrianska har nämligen förlorat mot Enskede, Akropolis och Vasalund som alla kommer från lägre serienivå samt mot reservbetonade upplagor av AIK och Djurgården. Enda ”poängen” hittills kommer efter ett kryss mot seriekollegan Åtvidabergs FF. Förra helgen var dock SFC nära att få till ett 1-1-resultat mot laget som i år kallar sig för AFC Eskilstuna men en sen straff gjorde att laget fick åka hem tomhänt.

Sharbel Touma ska ha sagt att laget kommer att arbeta med det taktiska under mars och det gäller verkligen att man höjer sig ett snäpp om man ska klara målet att närma sig serietoppen. Förhoppningsvis kan man i alla fall ta sig igenom en säsong utan att rapporter om avvikande spelmönster dyker upp i samband med lagets matcher.

SFC på en minut

Kommande träningsmatcher
Innan det är dags att dra igång serien ska SFC möta seriekollegan IK Frej och genrepet går mot Stockholmsbaserade Arameisk-Syrianska.

Första omgången
Seriepremiären för Syrianska FC blir mot Degerfors hemma på plasten i kringelstan. Avspark är exakt två timmar före GAIS premiär, alltså den 2:a april kl. 15.00.

Förväntade nyckelspelare
Anfallsduon Mete och Genc, båda med förnamnet Mattias, kommer att vara viktiga för SFC i år och dessa herrar bör bidra med mer än ett tjog mål ihop för att laget ska kravla sig upp på övre halvan. Centralt kommer Charbel George vara en viktig pjäs både som spelfördelare och som offensivt hot och även mittfältskollegan Success Nwosu har stor potential. I defensiven förväntas backarna Victor Wernersson och Mattias Liljestrand kunna bidra till att laget blir svårt att få hål på.

Vad sticker ut?
På försäsongen hamnade Syrianska och Dalkurd i ett underhållande ordkrig. SFC:s sportchef Can Melkemichel började med att berätta att Dalkurd betalar 500.000 kr bara i sign on-bonus till vissa nyförvärv och att man har tre spelare som tjänar lika mycket som hela Syrianskas trupp tillsammans. Det dröjde inte länge förrän han fick svar på tal från Adil Kizil i Dalkurd som konstaterade att det är ”jävligt dåligt av honom att uttala sig om vår ekonomi” och att ”det är som att jag skulle säga att SFC inte betalar ut löner i tid, är skyldiga en massa spelare pengar och har ekonomiska problem.

Läs mer
Följ Syrianskas vidare öden och äventyr på klubbens webbsajt.

The GAIS Connection

Så gick det förra året
SFC knep en poäng på Gamla Ullevi efter att laget fått in en sen 1-1-kvittering i slutet av matchen. Sedan möttes lagen igen i seriens sista omgång då ett nedflyttningshotat hemmalag visade att motivation slår klass då man vann med matchens enda mål. Vid den matchen hade den lilla skaran av hemmasupportrar tydligen vaknat på fel sida vilket ledde till att man övade kast med liten bengal i riktning mot bortasektionen.

När möts vi?
GAIS åker till Södertälje på påskdagen, alltså söndagen den 16:e april, för en match som ingår i omgång 3.

Överkurs
En av spelarna som lämnade SFC mitt under säsongen 2016 var Robin Book. Den tidigare Eskilsmine-spelaren bröt sitt kontrakt med SFC efter 14 matcher och tre mål för klubben. Book berättade vid övergången att ”Det känns helt fantastiskt. Det var inget svårt val. Gais har fantastiska supportrar. Jag är väldigt sugen på att spela för den här publiken.”

Du minns säkert att Book fick en drömstart i nya klubben med assistpoäng i första matchen och dubbla mål i den andra. Totalt blev det 11 matcher, 2 mål och lika många assist i den grönsvarta tröjan innan Robin flyttade västerut för att spela för Utsikten under 2017.

Robin-book2

Rekommenderad uppladdning inför matchen
Som vanligt rekommenderar Seriekollens musikgrupp en låt som passar för uppladdning inför GAIS möten med respektive motståndare. I detta fall fanns det rätt snart en lista på ett dussin möjliga låtar och en tidig favorit var ”This town ain’t big enough for the both of us” med The Sparks. Men till slut röstade juryn fram ”What do you do for money, honey” med AC/DC som bästa val inför dessa matcher.

Foto: Line Skaugrud Landevik

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF

Inom kort kommer det fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Om du inte redan gjort det så är det hög tid att köpa årskort. När du köper ditt årskort ger du GAIS bättre förutsättningar för att kunna stärka laget och organisationen. Klubben är i stor utsträckning beroende av ditt engagemang.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.