öster2

Seriekollen: Östers IF

Nybyggd arena, tajt budget, revanschsugna tränare, 3-års planer och drömmar om allsvensk återkomst, Östers IF är klubben som i många delar summerar Superettan 2017. Idag åker Seriekollen till Växjö för att stifta bekantskap med årets näst sista lag i vår genomgång av seriekonkurrenterna. 

Efter några extra tuffa säsonger för fotbollen i hockeystaden Växjö hade Östers IF är ett bra sportsligt 2016 med uppflyttning till Superettan. Tiden utanför elitfotbollen har dock kostat på och när boken skrevs för senaste räkenskapsåret så visade den på ett minus i eget kapital om 4,4 miljoner. Men skam den som ger sig eller vägrar gräva där man står med glaset halvtomt: Förra årets ekonomiska resultat ska nu vändas med en konservativ spelarbudget och lokal uppslutning på plan, läktaren och i företagssamarbeten. Inför året är det sportsliga målet konservativt hållet till förnyat kontrakt men siktet är inställt på Allsvenskan där Växjö Norras stadskonkurrent ska spela senast 2020.

Öster-2

Inför säsongen

Begränsat med fritt kapital på fickan till trots är ändå Östers IF fortfarande en relativt resursstark förening i form av både relativt nybyggda Myresjöhus arena och därtill Växjö Tipshall som ger möjligheter till matchspel året runt. Detta vet man att använda och har siktat på att sätta truppen tidigt; Länge såg det också ut som att truppen var färdigrekryterad precis innan årsskiftet då mittbacken Månz Karlsson plitade på för klubben. Karlsson är en av flera spelare som tidigare spelat i klubben vilket tränaren Thomas Askebrand proklamerat varit en tänkt strategi: ”i Öster vill vi ha hemvändare”.

Länge såg också principen att tidigt sätta en hemvävd trupp ut att stå sig hela värvningsfönstret men i sista veckan blev möjligheterna, eller oron, för stor och in kom mittfältarna Lars Fuhre och Enoch Adu. Fuhre, ordinarie i Hammarbys superettansäsong 2014 och med 7 mål, kommer senast från Mjöndalen IF i Norges näst högsta division medan Adu är kontrakterad från ghananska Right to Dream Academy.

Förlusterna inför säsongen har varit en del men med undantag av Dennis Velic som tagit steget till assisterande och Josef Elvby (som försvunnit på ett utlandsäventyr som (också?) innebär spel i spanska amatörlaget CF Torre Levante) ter det sig främst som en medveten truppbantning. Som ersättare till Vehlic hämtades först Sebastian Crona in från Varbergs BoIS. Crona, som kanske är den i truppen som främst fått konkurrens i och med signeringen av Fuhre, är en möjlig ny playmaker och har mitt i karriären signerat på 2 år.

Ett utmärkande drag för nästan samtliga av Östers nya kontrakt, den ekonomiska situationen till trots, är att de sträcker sig över 2 eller 3 år. Troligtvis är det möjligheten för spelare med lokal anknytning att åter få spela elitfotboll på hemmaplan som givit föreningen denna möjlighet? – Ett treårskontrakt är också påkritat av hemvändande målvakten Robin Malmqvist. Tjugonioåringen kommer senast från Assyriska men har sedan han lämnade moderföreningen tillhört en allsvensk upplaga av Halmstads BK och varit utlånad ett år till Tromsö i norska Tippeligan. Övriga nyförvärv summeras till: Jesper Lövdahl (18 årig vänsterback från IFK Osby) Jesper Andreasson (central mittfältare från Ullensaker-Kisa) och Jonathan Levi (mittfältare från Landskrona Bois).

Inte en hemvändare, eller ett direkt nyförvärv, men tillika nykontrakterad till Öster är David Johannesson som efter förra säsongens utlåning från GAIS blivit föreningens mest spelade anfallare. Just anfallssidan är annars truppens tunnaste lagdel. Nye och unge Admir Bajrovic från Ljungskile har tagit plats bredvid Johannesson i en del av lagets försäsongsmatcher men även då med den senare som tydlig spets. Troligtvis är också ovan nämnda Adu sedd som en mer renodlad offensiv spelare men därefter återfinns nästa anfallsalternativ i ungdomsakademin.

Öster-3

Öster har på försäsongen spelat åtta matcher med facit 2-2-4.  Mot ”superettanmotstånd” har man kryssat mot Falkenberg (1-1), vunnit mot ÖIS FF (2-1) och förlorat mot Trelleborgs FF (2-4).  Försäsongens andra vinst har kommit hemma mot Jönköping Södra (1-0).
I genrepet mot Kalmar FF blev det förlust med 1-2 på bortaplan, i en match som till en början såg ut att bli en överhalning för Växjölaget som från mitten av första halvlek sen sakta arbetade sig tillbaka och hade ett oavgjort resultat inom räckhåll.

Om årets Östertrupp saknar renodlade anfallare är det däremot ett mindre överskott på mittfältare. Detta speglas också i lagets speluppställning (eller om det är tvärtom?): Backlinjen formeras på pappret utifrån 3 mer centrala spelare (förutom nämnda Karlsson bör också rutinerade kaptenen Mario Vasilj nämnas) och kantspringare som tar position efter motstånd och matchutveckling. I matchrapporter har uppställningen skrivits ned som 3-4-3 (Mot KFF enligt Malmkvist; Lindblad – Vasilj – Karlsson; Pavic – Drott – Crona  – Lövdahl; Levi – Johannesson – Östlind) men i realiteten mest liknat ett mer sittande 3-4-2-1, vilket ger en hint om att Östers motståndare kanske kommer får hitta andra luckor än centralt i plan.

Öster hade en tät defensiv redan i söderettan förra året- återstår att se om den står emot den ”cyniska Superettanfotbollen” som Thomas Askebrandt har varnat lokalpressen för.

Östers IF på en minut

Första omgången
Öster fick äran att inviga nya arenan i Falkenberg i helgen som gick och man gjorde det med bravur. En seger med 2-0 stärkte det småländska självförtroendet inför fortsättningen.

Förväntade nyckelspelare
Förutom nämnda nyförvärven Luhre/ Crona och Karlsson: se upp för mittfältaren Isac Shaze och vänstra kantspringaren Fritiof Björkén som fått positiva omdömen under försäsongen.

Vad sticker ut?
Östers IF fick en del uppmärksamhet under våren efter sitt beslut att ”förbjuda” lagets spelare att filma. Uppenbara brott mot regeln ska ge interna böter. Ett vågat beslut att ta, inte minst under öppen ridå, och som säkert blir intressant att följa live på plats

Läs mer
Du följer Östers IF på klubbens ofta uppdaterade webbplats.

Öster-1

The GAIS Connection

Så gick det senast
Östers IF spelade inte i Svenska Cupens gruppspel i år och anledningen till det är GAIS: I den sista kvalomgången inför årets upplaga gjorde grönsvart en alltigenom stabil insats, utnyttjade den då större vanan vid högre matchtempo och avfärdade Öster på bortaplan med 3-0 i en match som avgjordes redan i den första halvleken

När möts vi?
Första mötet mot Öster dröjer till den 24 juli, dock till kvällssol på Gamla Ullevi kl. 19:00.

Överkurs
Nyss återkomna Alibek Aliev blev den som till slut punkterade senaste mötet mot Öster. Övriga mål gjordes mindre och mer överraskande av Dardan Rexhepi och Steven Old.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
Om detta är året som Växjöpubliken lägger undan ”Absolute Hockey Anthems” och firar sina hemvändare med Hall & Oates ”Back Together Again”? – Kanske!!!

Text: Henrik Elofsson.
Fotocredd: smp.se och Östers IF.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 
Gefle IF
Degerfors IF
Åtvidabergs FF
IF Brommapojkarna
IK Frej Täby
Norrby IF

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Det finns fortfarande chans att köpa årskort inför hemmapremiären mot Dalkurd FF på lördag 8/4 kl. 16.00.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.