ÖIS2

Seriekollen: Örgryte IS

Inför seriestart gör GAIS.se en genomgång av våra kommande motståndare. Idag konstaterar vi att ”lirarnas lag” är tillbaka i Superettan och att det finns all anledning att se fram emot Valborg.

Inför säsongen

I år blir det äntligen riktiga derbyn i Superettan då lokalrivalen Örgryte IS tagit steget upp efter en knapp kvalvinst mot Mjällby i höstas. Nu planerar Marcus Lantz och Sällskapet för att skapa ett stabilt Superettanlag och första steget mot det är att bärga nytt kontrakt under 2016.

Redan i höstas tog satsningen mot Superettan fart och en klubbrepresentant berättade i media att de rödblå ville värva Luka Mijaljevic, Calle Nyström, Ken Fagerberg och Johan Elmander. Men i kampen om dessa spelares underskrifter fick ÖIS ta sin Matz ur skolan och de tre första återfinns nu istället hos seriekonkurrenter. Den gamle Öisaren Elmander valde att stanna kvar utomlands tills vidare men den tråden kommer säkert att tas upp igen till sommaren.

Sällskapet har istället förstärkt med två spelare med allsvensk rutin i Johan Hammar från Malmö FF och Dardan Mustafa från Gefle IF samt ytterbackarna Joakim Hall och David Johansson från Qviding respektive Utsikten. De nya spelarna tillför såväl spets som bredd i truppen och på pappret ser laget bättre ut i år än 2015.

Örgrytes framfart i Superettan kommer att ledas av målfarlige mittfältaren Sebastian Ohlsson och förra årets skyttekung William Atashkadeh, men man hoppas säkert också att t ex Daniel Paulsson och George Mourad kan fortsätta att leverera och bidra till kommande poäng. Förhoppningen är säkert också att Björn Afzelius Sång till friheten ska hjälpa rutinerade Fredrik Björck och Björn Anklev att hålla tätt bakåt och ge energiske Jakob Lindström kraft att styra matcherna från sin centrala position på mitten.

ÖIS kvalificerade sig inte för gruppspelet i Svenska cupen och har under försäsongen gjort godkända prestationer och resultat mot en rad division 1-lag. Under tiden fram till premiären väntar dock träningsmatcher mot två seriekollegor och då får vi kanske besked om huruvida bygget av laget har gjorts mer noggrant än i fallet med kvarteret Standaret. I medias analyser inför Superettan bedöms ÖIS vara ett välbalanserat och samspelt lag med goda förutsättningar för att kunna göra anspråk på en plats i seriens mittre skikt.

ÖIS på en minut

Kommande träningsmatcher:
Under de kommande veckorna kommer ÖIS att träningsspela mot FFF, Varberg, HBK och Kvik Halden.

Första omgången:
ÖIS inleder denna sejour i Superettan mot grannen Ljungskile SK på Uddevalla Arena.

Förväntade nyckelspelare:
De viktigaste spelarna i årets upplaga av rödblått kommer att vara Sebastian Olsson och William Atashkadeh. Mittlåset Björck och Hammar kommer också blir intressant att följa.

Vad sticker ut:
Örgryte var faktiskt det lag som gjorde flest mål av alla klubbar i landets tre högsta serienivåer 2015. Hela 70 mål på 26 matcher är ett fantastiskt facit.

ÖIS var verkligen inte nöjda med speldatumet för vårderbyt eftersom man befarade att deras supportrar skulle välja att öppna upp lantställen eller titta på Cortègen istället för att gå på derby. GAIS däremot tycker att det är en utmärkt idé att spela fotboll den 30:e april, eller som Sveriges bästa artist skulle sagt: Valborg.

Läs mer:
Du kan följa Örgryte IS framfart och eventuella uppladdning inför Cortègen på klubbens webbplats. Den som istället vill ha tips kring hur man öppnar sommarstugan efter vintern kan hitta mer information på webbplatsen Leva & Bo.

The GAIS Connection

Så gick det förra året:
Lagen har inte spelat mot varandra sedan 2013 då GAIS vann vårderbyt med 1-0 medan mötet på hösten slutade oavgjort, 1-1. Desto roligare att vi kan se fram emot två nya derbyn under den kommande säsongen.

När möts vi I år:
Örgryte tar sig an GAIS i vårsäsongens femte omgång, lördagen den 30:e april kl. 15.00  (med reservation för ändringar av matchtid).

Överkurs:
Alla GAIS-supportrar tänker med glädje tillbaka på derbyt mot ÖIS som var invigningsmatchen på Gamla Ullevi 2009. Då vann Atleterna med övertygande 5-1 inför en fullsatt arena efter mål av Mattias Lindström (2), Tommy Lycén, Wanderson och Pär Ericsson som gjorde premiärmålet på den nya arenan.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
GAIS.se tipsar i varje artikel inom Seriekollen om en låt som passar bra under uppladdningen inför respektive match. Dagen då alla gårdar är grönsvarta laddar vi självklart upp till Håkan Hellström. Motivering överflödig.

I morgon fortsätter Seriekollen och då kan du läsa mer om Dalkurd FF. Vi har tidigare publicerat Seriekollen för AFC United, Syrianska FC och Halmstads BK.