ÖIS4

Seriekollen: Örgryte IS FF

Inför seriestart gör GAIS.se en genomgång av våra kommande motståndare. Idag har turen kommit till fotbollsföreningen från idrottssällskapet från Örgryte, Örgryte IS FF, som efter förra årets niondeplats nu ska göra sin andra raka säsong i Superettan. Detta bland annat med en före detta svensk landslagsforward i den rödblå tröjan.

GAIS ser fram emot två härliga derbyn mot lokalrivalen ÖIS under året. I år är ordningen den omvända jämfört med 2016, det är de rödblå som har vårderbyt och GAIS står för arrangemanget under hösten. Förhoppningsvis väntar två rejäla publikfester och en förlängning av den fina sviten som Makrillarna har mot Seglarjackorna.

Idag tittar Seriekollen alltså lite närmare på våra grannar från de fina kvarteren och för att bevara den goda grannsämjan så kommer vi att lämna soppan kring den avgående styrelseledamoten Matz Thorsson där hän. Vad gäller de anklagelser om svart arbetskraft och tveksam människosyn som framkommit i media så ser vi som en intern angelägenhet som ÖIS säkert kommer att hantera på ett bra sätt utan att Grönsvart ger sin syn på saken. Låt oss istället bekanta oss med de rödblå lirarnas förmågor relaterade till fotboll.

Inför säsongen

Under fjolåret var ÖIS som sagt tillbaka i Sveriges näst högsta serie efter två år i Division 1 Södra. Även om de rödblå låg lite smålurigt till under hösten avslutade man säsongen strakt, vilket till slut innebar att man efter 30 spelade omgångar slutade på nionde plats i tabellen – en fullt godkänd säsong som nykomlingar med andra ord.

Laget tränas av den förre Helsingborgs IF-profilen (eller kanske Hansa Rostock- och Bundesliga-profilen om han själv får välja?) Marcus Lantz som förlängde sitt avtal med klubben fram till 2019 under fjolåret. Lantz gör nu sin femte säsong eftersom han tog över ÖIS när man kämpade för att hålla sig kvar i Superettan 2013, (vilket man dock misslyckades med) och har alltså varit med på hela resan – från att åka ur Superettan till att ta upp klubben från Division 1 igen och till att nu försöka etablera den i elitfotbollen på nytt.

För den som undrar hur lång tid det återstår av Lantz kontrakt är det enklaste att följa någon av de ÖIS-supportrar som regelbundet räknar ner. Härom dagen var det i alla fall 997 dagar kvar till avtalet går ut så då har vi koll på det.

Om omsättningen varit minimal på tränarposten är den samma på spelarfronten inför 2017 diametralt annorlunda. Bland de mer profilerade öisarna under de senaste åren återfinns exempelvis Jakob Lindström och George Mourad (båda två har burit kaptensbindeln) som båda två valde att inte stanna kvar i rödblått. Därtill fattade lagets interna skytteligavinnare (tio mål 2016) Sebastian Ohlsson beslutet, som de flesta nog minns, att lämna klubben som bosmanfall och gå tillbaka till IFK Göteborg. Detta under uppmärksammade former då han drog på sig den blåvita tröjan inför media, trots att han fortfarande stod under kontrakt med ÖIS.

Soppan som följde efter det var inte sällskapets stoltaste ögonblick då man kom ihop sig med lokalkollegan IFK om vilken version av händelseförloppet som var med sanningen överensstämmande. Rödblå representanter fick till slut hiss vit flagg och det verkade som att både spelaren och Mats Gren lät udda vara jämnt.

Tittar man på nyförvärven inför 2017 är de kanske mest namnkunniga Johan Elmander med 85 A-landskamper på meritlistan, målvakten Stojan Lukic som var med om att kvala upp Halmstad BK till Allsvenskan i höstas samt Danny Ervik som förmodligen inte behöver någon närmare presentation för oss grönsvarta.

ÖIS inledde försäsongen med att slå Assyriska BK med 8-0 varefter GP utropade Elmander till den bästa forwarden på svensk mark och när man ändå var på gång konstaterade man att matchen spelades inför storpublik (500 pers). Senare skulle det dock visa sig att det fanns misstankar om att detta var en riggad match då det rapporterades om avvikande spelmönster. Ett annat resultat som fick publiken att höja på ögonbrynen var när man föll med 3-7 mot Lindome GoIF efter att man haft ledningen med 3-0 efter knappt 20 minuter.

I Svenska Cupen har inledde laget med att ta en imponerande pinne borta mot IFK Norrköping, men satte sedan ropen om Europaspel i halsen då man fick pisk av Halmstads BK med 4-0. Cupäventyret avslutades med förlust på hemmaplan mot Vänersborgs FK med 3-1 och ÖIS slutade sist i sin grupp med blygsamma en poäng.

Superettan brukar anses vara en svårtippad serie och som enskild klubb utgör inte ÖIS något undantag – årets upplaga av de rödblå kan under Elmanders ledning göra anspråk på topplaceringarna, men åker man på lite skador så kan det lika väl sluta med nedflyttningsstrid.

Örgryte IS FF på en minut

Kommande träningsmatcher
Innan det är dags för premiär ska ÖIS avverka matcher mot Kalmar FF, Östers IF och Landskrona BoIS.

Första omgången
I seriepremiären tar ÖIS emot Varberg BoIS på Gamla Ullevi. Matchen spelas dagen efter GAIS premiär, alltså måndagen den 3 april.

Förväntade nyckelspelare
Med bortfallen förväntad poängproduktion i och med både George Mourads och Sebastian Ohlssons avsked lär nog en hel del offensivt ansvar läggas på Johan Elmander. Hans meritlista är svårslagen med Superettan-mått mätt men hur är formen 2017? Och framför allt – stannar han ens säsongen ut? (Han har enbart skrivit på ett kontrakt som sträcker sig juli ut.)

Vad sticker ut
39 poäng och en niondeplats som nykomling under 2016 var imponerande. Om poängskörden var stabil under fjolåret så var kanske inte den mediekarusell som fanns runt klubben under 2016 fullt lika förtroendeingivande. Janne Carlsson, som under säsongen fick sparken som sportchef, gick efteråt ut och svingade hårt mot både klubbledning och tränare Lantz. Den sistnämnde var då inte blygare han i sitt svar till Carlsson via media. Därtill fick klubbdirektören Pierre Edström även han sparken i slutet på 2016 efter bland annat ha fått utstå rejäl kritik efter tidigare nämnda Ohlsson-övergång till IFK Göteborg. Ett lugnare 2017 utanför planen vore nog helt enkelt en god förutsättning för fortsatt sportslig framgång?

I någon mån får vi nog också säga att det sticker ut lite att ÖIS fortfarande har sin klack stående på kortsidan på Gamla Ullevi – eller åtminstone att man hade det under 2016. Bra av klubben att ha den sektionen öppen trots att det ökar kostnaderna för matcherna, inte minst med tanke på att det inte är så många som står där.

ÖIS7

Läs mer
Vill du läsa ytterligare om ÖIS kan du göra det här på klubbens officiella hemsida.

The GAIS Connection

Så gick det förra året
I de två derbyna förra säsongen som bjöd på storpublik och fin inramning lyckades faktiskt inte någon av lagen göra mål utan båda matcherna slutade 0-0. I vårens möte var nog de flesta grönsvarta ganska tacksamma för att det slutade just mållöst, vilket Tommi Vaihos målvaktsspel var den enskilt största bidragande faktorn till. Höstmötet var en mer öppen historia där GAIS var nära att avgöra i slutet men även denna gång skrevs slutsiffrorna till 0-0.

Minnesvärt från 2016 var också den uppståndelse som blev i de rödblå leden då det blev klart att vårderbyt skulle spelas på Valborg. Du kan minnas tillbaka genom att läsa om när Öisarna öppnar sina lantställen eller ta del av bra tips inför den rödblå Cortege-traditionen.

När möts vi i år
Den 11/5 spelas vårderbyt, då med ÖIS som hemmalag medan GAIS istället är hemmalag i höstderbyt som spelas den 3/9.

Överkurs
Efter en riktigt stark resultatmässig period mellan 1995-2005 med spel i Allsvenskan elva år i rad och bland annat en tredjeplats 2002 åkte man ur densamma 2006 och det stannade därför vid tolv raka säsonger i svensk fotbolls högsta serie för Örgryte. Samma år, den 21 augusti, lyckades dock de rödblå slå GAIS efter en 1-0-seger sedan Boyd Mwila gjort matchens enda mål på Gamla Ullevi i en annars ganska trist match.

Saken är dock den att detta är det senaste tillfället då ÖIS slog GAIS i tävlingssammanhang, vilket innebär att det nu gått över tio år sedan ÖIS senast slog GAIS i en tävlingsmatch. Är den sviten intakt även när 2017 är över?

GAIS-Assyriska (ÖIS)

Rekommenderad uppladdning inför matchen
GAIS.se tipsar i varje artikel inom Seriekollen om en låt som passar bra under uppladdningen inför respektive match. Då att hålla på ÖIS ofta varit ganska starkt associerat med att segla, bära seglarskor, seglarjacka och hela den tillhörande utstyrseln tipsar vi helt enkelt om den gamla Rod Stewart-dängan ”Sailing” från 1975 som matchuppladdning inför derbyna.

Inför nästa derby tycker vi också att det kan vara på sin plats att ladda med lite frågesport. GAIS.se bjuder på första frågan: Hur många Öisare står det under flaggan på bilden nedan?

ÖIS8

Text: Linus Ahlgren
Foto: Line Skaugrud Landevik, GP och anonym gaisare.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Om du inte redan gjort det så är det hög tid att köpa årskort. När du köper ditt årskort ger du GAIS bättre förutsättningar för att kunna stärka laget och organisationen. Klubben är i stor utsträckning beroende av ditt engagemang.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.