V-bois-7

Seriekollen och Motståndarkollen: Varbergs BoIS

Idag går Seriekollen vidare med en närmare titt på Varbergs BoIS som ju är GAIS motståndare i lördagens genrep på Ullevi.

Varbergs BoIS kom in på elfte plats under sitt första år i Superettan 2012 och klarade sig året efter kvar via kval. Men sedan dess har man etablerat sig i serien med en åttondeplats 2014 och därefter två femteplatser under de två senaste säsongerna. Inför årets upplaga av serien har man stärkt truppen med intressanta namn och laget sneglar under Jörgen Wålemarks ledning helt säkert mot de åtråvärda topplatserna.

V-bois-4

Inför säsongen

Våra grönsvarta grannar har under åren på elitnivå gjort sig kända för att vara bättre defensivt än vad man är framåt. Så var också fallet under förra året då man bara mäktade med 33 mål framåt på 30 matcher och det var bara två lag, Syrianska FC och Ängelholms FF, som gjorde färre under säsongen. Men trots den skrala målskörden lyckades man ändå vinna 14 matcher och totalt samla ihop hela 48 poäng – vilket till slut gav en lucka om sex poäng upp till HBK på kvalplatsen.

Att BoIS lyckades placera sig så högt upp i serien trots att man inte gjorde fler mål förklaras till stor del av den stabila defensiven och att laget höll hela 11 nollor under serien.

Inför 2017 har Varberg knutit till sig ett antal nyförvärv som förstärker en redan bra trupp. Det handlar till exempel om GAIS-bekantingen Sebastian Starke-Hedlund som lånas in från Kalmar FF för att förstärka backlinjen. Där lär han få sällskap av ytterbacken Billy Nordström som även han är ett lån från en Allsvensk klubb, IFK Göteborg.

V-bois-5 starke

En annan tidigare grönsvart lirare som i år representerar BoIS är Gabriel Altemark-Vanneryr som i samband med övergången upprepade budskapet från sina tidigare övergångar längs västkusten, ”det känns som att komma hem”. Hans uppgift blir att ersätta förra årets skyttekung Nsima Peter som flyttat till IK Frej och givetvis helst också se till att målproduktionen blir bättre än 2016.

Men Gabbe ska såklart inte dra hela det offensiva lasset själv utan har benäget bistånd av Lumala Abdu, även han ett lån från KFF, och säkert även av Karl Söderström som visat målform på försäsongen och Elias Andersson. Klubben har också förstärkt med mittfältaren Oliver Silverholt, med allsvensk rutin från HBK och Bajen, och även om man tappat ett par spelare så ser truppen på pappret starkare ut än förra året.

Men allt är inte frid och fröjd inför den nya säsongen då BoIS, som de flesta Superettan-klubbar, plågas av skral ekonomi. Under 2016 var klubben på väg mot en rejäl ekonomisk förlust men en extrainsats då supportrar skänkte 800.000 kr gjorde att man kunde redovisa ett litet överskott. Men klubben dras fortfarande med skulder och man måste uppvisa en så kallad kontrollbalansräkning för Fotbollsförbundet i augusti för att få fortsatt elitlicens.

På försäsongen har man åstadkommit blandade resultat och gjort starka insatser mot Östersunds FK och Hammarby i Svenska Cupen, men man har till exempel förlorat med 3-0 mot Norrby IF och kryssat mot division 1-lagen Utsiktens BK och Nyköpings BIS.
När det nu är dags att dra igång den nya säsongen gör man det solbrända och fina efter träningsläger i Spanien. Gissningsvis gör den stabila defensiven att laget säkrar en plats på övre halvan av serien och får man igång målproduktionen kan man till och med komma att utmana om topp-3.

V-bois-2

Varberg på en minut

Kommande matcher
GAIS hälsar Varbergs BoIS välkomna till Ullevi på lördag 25/3 kl. 15.00 för genrep inför det att allvaret drar igång nästa helg.

Premiären
I premiäromgången reser hallänningarna åter till Göteborg för att ta sig an Fotbollsföreningen från stadens östra delar. Matchen går såklart på Gamla Ullevi och avspark är satt till kl. 19.00 måndagen den 3:e april.

Nyckelspelare
Ryggraden i årets upplaga av BoIS kommer att vara kapten Pär Asp, Anton Liljenbäck, Karl Söderström, Elias Andersson och Thomas Boakye som alla är stöpta i den Varbergska formen sedan tidigare. Kreative Lumala Abdu kan säkert också vara ett giftigt anfallsvapen ihop med den, åtminstone tidigare, notoriske målskytten GAV.

Under förra året delade Peter Dahlberg och Joakim Wulff på målvaktsposten utan att någon av dem kapade åt sig förstaspaden. Får tränare Wålemark rätsida på keeperfrågan så kan det vara pricken över i för laget.

Vad sticker ut?
Trots att Varbergs BoIS bara gjorde 33 mål på 30 matcher hade man ändå ett högt målsnitt per effektiv matchminut under 2016. Hur det hänger ihop undrar vän av ordning?

Jo, laget är ju inte bara känt för stark defensiv utan också för att man satt i system att låta mycket av matchtiden försvinna bort vid ”skador” eller ”kramp” samt givetvis lagets adelsmärke – att byta inkastare. Man har flera liknande nummer på sin repertoar och utfört dessa på ett så övertygande sätt at det sägs att José Mourinho lär ha följt laget på avstånd.

Läs mer
Klubbens hemsida redovisar regelbundet information om hur det går på sportsliga sidan.

The GAIS Connection

Hur gick det förra året?
GAIS åkte under vårsäsongen till Påskbergsvallen efter en svit av åtta matcher utan förlust men svarade sedan för 2016 års näst blekaste insats och förlorade med typiska 1-0. I augusti tog Atleterna dock gruvlig revansch och vann rättvist med 4-2.

När möts vi i år?
Grönsvart åker till Varberg den 17/5 för ett onsdagsmöte med Bois. Höstmötet är sedan planerat till seriens sista omgång den 4/11. Kanske gör seriens två grönsvarta lag då upp om en topplats i sluttabellen?

Överkurs
Det är alltså två grönsvarta lag som drabbar samma i genrepet på Ullevi. Men där de vackra ränderna på tröjan känns som ett heligt kännetecken för GAIS har BoIS i år visat att man är villiga att göra avsteg inom det området. Kanske kommer du ihåg att Sirius, som brukar prata om att ränderna aldrig går ur, inför säsongen 2016 lanserade en riktigt trött tröja där ränderna i princip var borta. Nu verkar det som att Varberg följer i deras fotspår för årets BoIS-tröja visar att man i princip rationaliserat bort ränderna.

V-bois

De tidigare grönsvartrandiga tröjorna har, åtminstone i den variant som presenterats under försäsongen, bara visat spår av att de en gång haft ränder. Det hade varit intressant att få reda på vem som kommit på denna idé och varför, men det förefaller vara en väl bevarad hemlighet. Så inget snack om ränder som aldrig går ur från och med nu, ok?

GAIS och Varberg har mötts under de senaste fyra säsongerna i Superettan, men det första mötet mellan lagen ligger en bit bakåt i tiden. 1963 låg lagen i samma division 2-serie och då inledde nykomlingarna BoIS serien urstarkt och var obesegrade efter sex omgångar. Då hade man bland annat betvingat Makrillarna på Nya Ullevi med 2-1. I slutänden vann dock Grönsvart och Varberg kom på sjätteplats 17 poäng efter Grönsvart.

V-bois-6

Rekommenderad uppladdning
Musikjuryns sammanträde kring lämplig musik inför möten med Varbergs BoIS tog mindre än en minut. Valet föll direkt på Wasting time med Nathaniel Rateliff & The Night Sweets.

Fotocredd: HN.se och Varbergs BoIS.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det ett hundratal – men det är ju snart lönehelg och GAIS-match. Så har du inte köpt ditt kort redan så är det verkligen hög tid nu!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.