Norrby-2

Seriekollen och Motståndarkollen: Norrby IF

Seriekollen gör idag gemensam sak med det sedvanliga inslaget Motståndarkollen och styr österut längs R40 för att söka sanningen om söndagens motståndare Norrby IF.

Efter att ha varit nära att åka ur Division 1 Södra under 2015 gjorde Boråsklubben en mycket imponerande fjolårssäsong då man tog sig hela vägen till Superettan. Nu bygger Simon Eriksson vidare på laget som firade triumfer under 2016 och i truppen finns några bekanta ansikten. Läs också intervjun med Simon Eriksson som GAIS.se publicerade igår.

Simon-Eriksson-1

Inför säsongen

Boråsklubben som bildades så pass sent som 1927 har utöver en enda allsvensk säsong 1955/1956 även gjort 25 säsonger i fotbollens näst högsta division (motsvarande Superettan). Dock behöver man gå nästan 20 år tillbaka i tiden och närmare bestämt till 1998 för att hitta den senaste säsongen Norrby gjorde i andradivisionen. Det är med andra ord efterlängtat för boråsarna att få spela elitfotboll igen.

Bakom avancemanget ligger bland annat det faktum att man gjorde en resultatmässigt diametralt annorlunda säsong 2016 jämfört med 2015. 2015 var man riktigt illa ute och låg länge kring nedflyttningsstrecket. Säsongen slutade dock lyckligtvis i dur eftersom man lyckades rädda kontraktet och knep en tiondeplats, dock bara fyra poäng ovan nedflyttningsstrecket.

2016 blev som sagt desto muntrare. Det var kanske inte allt för många som hade trott att Norrby i en serie med klubbar som Öster, Landskrona, Mjällby, Utsikten och Oddevold skulle vara med och slåss om topplatser, än mindre om avancemang, men så blev det. Öster lyckades förvisso vara ännu starkare och knep seriesegern men via andraplatsen och ett mycket imponerande kval mot Assyriska så hade Norrby spelat upp sig i Superettan och var tillbaka i andradivisionen igen, knappt 20 år senare.

En nyckelspelare i det lag som under fjolåret avancerade till elitfotbollen var Ricky Yarsuvat som pangade in hela 19 fullträffar och vann skytteligan i serien. Då Dalkurds ambitioner om Champions League-spel förmodligen klingade gott hos Yarsuvat valde han att skriva på för Borlänge-klubben – ett tungt tapp för Norrby.

Försäsongen har bjudit på blandad kompott för de blåklädda. Som bekant besegrades de av GAIS i februari med 2-0 och man har därtill bland annat hunnit med att kryssa både mot Qviding och Falkenberg men också slagit Ljungskile med 3-0.

I truppen hittar man flera bekanta namn så som Marcus Överjsö som spelade i grönt och svart mellan 2013-2014 och som är lagets kapten. Därutöver återfinns även Shkelqim Krasniqi i truppen som lämnade Gaisgården så sent som i somras och även Gzim Istrefi som gjorde några matcher i den vackraste av tröjor under GAIS senaste sejour i Allsvenskan. Dock utan att kanske göra något större avtryck.

Norrby IF på en minut

Första omgången
Den frågan behövs väl nästan inte svaras på vid det här laget men Boråsklubben ställs mot Atleterna från Gårda på söndag

Förväntade nyckelspelare
Den gamle GAIS-bekantingen Marcus Översjö värvades till grönsvart som innermittfältare men blev sedan omskolad till mittback där han spelade en del. I Norrby-tröjan har man dock fått vänja sig vid ytterligare en ny position, nämligen forward. Med tanke på hans hyfsade rutin och erfarenhet av elitfotboll i kombination med att han bär lagkaptensbindeln lär nog Översjö bli viktig om Norrby ska nå framgång under säsongen.

Vad sticker ut?
Norrbys målproduktion har varit riktigt vass under de senaste åren. Förra säsongen gjorde man 54 mål på 26 seriematcher vilket var bäst i serien och även när man 2015 var nära att åka ur lyckades man ändå göra 45 mål på 26 matcher (endast tre lag var bättre). Frågan man eventuellt ställer sig nu är om Norrby kan fortsätta producera offensivt även en division upp och trots att skyttekungen Yarsuvat lämnat. Kan Marcus Översjö ta över rollen som lagets skyttekung?

Norrby-översjö-1

Läs mer
Vill du läsa ytterligare om Norrby kan du göra det här på klubbens officiella hemsida.

The GAIS Connection

Så gick det förra året
Då Norrby spelade i tredjedivisionen under 2016 möttes lagen som bekant inte. Dock ska det nämnas att klubbarna möttes såväl 2014 som 2015 – båda gångerna i kvalet till Svenska cupen. 2014 års möte vill nog de flesta Gaisare förtränga om de redan inte har gjort det eftersom Norrby vann mötet med 3-2 efter förlängning. 2015 års möte slutade desto roligare för grönsvart del. Det blev även förlängning även då och trots underläge i densamma lyckades GAIS kvittera till 3-3 för att sedan vinna en spännande straffläggning med slutsiffrorna 9-8.

Du kommer såklart också ihåg att GAIS slog Norrby i årets andra träningsmatch på Valhalla.

Norrby-3

När möts vi i år
Klubbarna möts som sagt på söndag på Borås Arena medan hemmamötet för grönsvart del dröjer ända till 22 oktober.

Överkurs
Norrby har likt vår egen förening faktiskt haft en egen ishockey-sektion. 1969 bröts den dock ur från kärnverksamheten och blev det som idag är Borås HC.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
Med tanke på Norrbys blå matchställ tipsar vi idag om den italienska eurodancegruppen Eiffel 65:s ”one hit wonder” från 1998 Blue (Da Ba Dee) som matchuppladdning inför de två mötena med boråsarna.

Text: Linus Ahlgren
Fotocredd: Norrby IF

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 
Gefle IF
Degerfors IF
Åtvidabergs FF
IF Brommapojkarna
IK Frej Täby

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Publikinformation inför seriepremiären

Köp Bortakortet inför seriepremiären
Det finns fortfarande 15 Bortakort kvar och du gör ditt inköp på Gaisare.se. Det är det bästa sättet att se GAIS på bortaplan i år, dels för att det är en bra affär för dig men också för att du stöttar Grönsvart snarare än hemmalaget.

Du kan hämta ditt Bortakort på GAIS sista träning inför premiären på Valhalla, lördag 1/4 kl. 11.30-13.00. Om inte alla kort är sålda inför söndag så kommer GAIS dessutom att erbjuda försäljning utanför Borås Arena – men vi hoppas att alla korten är sålda innan dess.

Köp biljett till Norrby IF-GAIS
GAIS rekommenderar alla som inte köpt Bortakortet att förköpa biljett för att slippa köer. Du köper biljett till seriepremiären på Borås Arena här. Priserna är som följer:

  • Bortasektion, sittplats – Vuxen: 150 kr.
  • Bortasektion, sittplats – Barn/ungdom under 16 år och pensionär: 100 kr.
  • Bortasektion, ståplats – Vuxen: 100 kr.
  • Bortasektion, ståplats – Barn/ungdom under 16 år: Gratis.
  • Bortasektion, med Bortakortet: Gratis.

Observera att om du tänker gå in på en biljett för barn/ungdom under 16 så måste du vid uppmaning kunna styrka din ålder med ID-kort eller pass (eller motsvarande).

Åk med Gårdakvarnen till Borås
Gårdakvarnens bussar kommer avgå från Nya Ullevi mitt emot Skånegatans polishus klockan 12:00. De kommer även ha en buss som avgår 14:00 för dig som inte behöver lika lång tid att ladda upp i Borås. Resan kostar 150 kr tur/retur.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det bara 26 kort för att vi ska nå målet och vi vädjar till alla Gaisare att stödja klubben på detta sätt. Tack på förhand!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.