frej2

Seriekollen: IK Frej

Seriekollen fortsätter idag med att gå igenom förutsättningarna för IK Frej Täby inför den kommande säsongen.

Den som besöker Täby kyrkby kan knappast ana att det någonstans i orten ska finnas ett elitlag i fotboll. Men den som söker ska finna och halvt ute i skogen hittar Seriekollen lummiga Vikingavallen och ett lag som trots sin modesta profil inte spelar i beige, utan i gult och svart. IK Frej är Superettans svar på Harry Houdini och även i år ska man försöka sig på ett utbrytartrick som ska lämna åskådarna med gapande mun.

IK Frej inför säsongen

IK Frej är laget som under sina två tidigare år i Superettan har tippats som nedflyttningskandidat men som tvärt emot experternas uppfattningar har klarat sig kvar under båda säsongerna. 2015 fick man kvala sig kvar i serien och förra året slutade laget på tionde plats bara en poäng efter GAIS. Inför årets säsong är målet att man ska kunna kliva upp någon placering ytterligare och det trots att man har föryngrat truppen rejält inför 2017.

Från förra årets trupp har man tappat Pontus Silfwer och Filip Almström-Tähti som båda flyttat till Norge, respektingivande målvakten Marko Atanackovic och Alagie Sosseh som anslöt under sommaren men redan dragit vidare. Dessutom försvinner rutinerade duon Daniel Theorin och Richard Spong vilket självklart är en avgörande anledning till att medelåldern i truppen sjunkit.

Men det största tappet från förra året gjorde man redan under sommarfönstret då Oke Akpoveta värvades av seriekonkurrenten Dalkurds FF. Akpoveta hann med att göra imponerande tio mål på 13 matcher för laget från kyrkbyn men i samband med flytten försvann flytet och DFF skeppade under försäsongen 2017 iväg den duktige forwarden och köpte en ny (eller flera nya om man ska vara noggrann).

Inför årets säsong har man dock hittat en värdig ersättare i Varbergs tidigare centertank Nsima Peter. I samband med övergången berättade spelaren att han var ”mycket glad över att få representera Frej” och att det kändes riktigt bra att få vara en del av en underbar klubb som vuxit de senaste åren. Den diplomatiskt lagde konstaterar att det var ett uttalande som fick många att höja på ögonbrynen medan den som söker på sociala forum hittar andra, mer rättframma, kommentarer om dessa formuleringar. Hur som helst, det vilar ett stort ansvar på Peter att axla Akpovetas fallna mantel och ska laget lyckas i sin målsättning så måste han förmodligen göra mer än tio mål.

Frej-3

De gulsvarta har också förstärkt med Alie Sesay som närmast kommer ifrån Londonförorten Barnet och tidigare MLS-spelare Rodriga Saravia som fått goda vitsord under försäsongen. I övrigt ser det ut som vanligt på värvningsfronten, Frej hämtar in spelare från Norrtälje, Djursholm och Täby och lyckas allt som oftast få dessa att uppträda som fullfjädrade Superettanspelare. Det finns anledning att förvänta sig att mönstret kan upprepa sig även 2017, inte minst eftersom det är en tydligt att tränare Bartosz Grzelak kan förvandla vatten till vin.

Under försäsongen har laget visat att man menar allvar med att konkurrera om platser högre upp i tabellen. Man har vunnit över Jönköpings Södra, spelat oavgjort mot laget som i år kallar sig för AFC United och förlorat knappt mot GIF Sundsvall. Utöver det har man också en genomklappning och storförlust borta mot IFK Norrköping och man föll också klart i en träningsmatch mot Dalkurd.

Tränare Grzelak var på Superettans upptaktsträff snabb att berätta att snittåldern i truppen var två år yngre än 2016, men han nämnde av någon anledning inte att Theorin och Spong inte längre är kvar i truppen. Men trots föryngringen var han också tydlig med att laget sneglar uppåt och det är inte alls omöjligt att man kan gneta sig förbi ett par lag och upp på övre halvan. Laget är taktiskt drivet och mal ner sina motståndare, får Nsima Peter en målmässig utdelning som motsvarar hur glad han var över att få flytta till Frej så kan laget säkert sluta mitt i serien.

Frej-4

IK Frej på en minut

Premiären
I premiären spelar Frej mot ex-allsvenska ”grannen” Gefle IF och den matchen ligger parallellt med GAIS drabbning på Borås Arena.

Nyckelspelare
Vi har redan konstaterat att Nsima Peter måste leverera om det ska bli ett år att minnas på Vikingavallen. Andra som får bära tunga lass under 2017 är gnuggaren Adam Gradén och offensive mittfältaren Joakim Runnemo. Räkna också med att förra årets mesta spelare ytterbacken Jakob Glasberg och mittbacken Philip Wiström har viktiga roller att bära som representanter för klubben.

Vad sticker ut?
Ja, det är en bra fråga. Vad sticker ut avseende Frej? Möjligen att de mot experternas tips har lyckats lura den tyngdlag som förmodas råda i fotbollens seriesystem. Förra året klarade man kontraktet i god tid före sista omgången och med tanke på vilka resurser man har att röra sig med så är det en anmärkningsvärd prestation.

Det kanske mest anmärkningsvärda med klubben är kanske att man spelar i en annorlunda tröja – nämligen en version med ett kors på bröstet. Den gula skapelsen pryds av ett svart kors över hela framsidan och det är unikt i svensk elitfotboll, det får man ändå ge klubben. Är det kopplingen till kyrkbyn som spökar månne?

Frej-1

Läs mer
Nyhetsflödet är inte enormt på Frejs hemsida, som man valt att basera på laget.se, men den kan vara värd ett besök i vilket fall.

The GAIS Connection

Hur gick det förra året?
GAIS tog full pott mot Frej under 2016 och vi ser gärna ett da capo under kommande säsong. 2-0 i premiären följdes upp med en 2-1-viktoria under sommaren.

När möts vi i år?
På söndagen i midsommarhelgen, vilket innebär omgång 14, åker GAIS till Vikingavallen. Returmötet ligger i september i omgång 24.

Överkurs
GAIS-bekantingen Richard Spong bjöd som mittback förra året Grönsvart och Luther Singh på en förstklassig gåva i matchinledningen i seriepremiären. GAIS kunde då göra Superettans första mål för säsongen (sett till matchtid). Drygt 4000 Gaisare jublade på läktaren och om inte den gode Spong – med sin välkända personliga hejarramsa – var populär tidigare så blev hand det garanterat efter den vänligt sinnade handlingen att skänka bort ett friläge för den kreative sydafrikanen.

Under första halvleken kvitterade sedan Frej – eller åtminstone trodde alla på Gamla Ullevi det. Med domare Nermin Cisic och hans assisterande missade att bollen var över linjen och målet dömdes bort. Du kan se ett sammandrag från matchen här.

GAIS vann sedan matchen med 2-0 och fick, trots haltande spel, en bra start på serien.

GAIS-Frej-premiär3

Rekommenderad uppladdning
GAIS.se tipsar som bekant om ett lämpligt musikstycke för uppladdning inför respektive match. Det blev inte mycket diskussion vid juryns sammanträde angående IK Frej. Valet föll direkt på ”Being Beige” med Smashing Pumpkins.

Fotocredd: Fotbolldirekt.se, expressen.se, Line Skaugrud-Landevik.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 
Gefle IF
Degerfors IF
Åtvidabergs FF
IF Brommapojkarna

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det ett femtiotal innan målet om 1000 sålda kort till privatpersoner är uppnått – och klubben vädjar till alla Gaisare att stötta vår verksamhet på detta sätt. Tack på förhand!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.