Frej-8

Seriekollen: IK Frej Täby – önskar medvind under 2018

IK Frej Täby tar sats mot Superettan 2018  påhejade av schlagerdrottningen Carola. Med med ny ledning och delvis nytt lag har man siktar man på att i år ta ett steg uppåt, bort från nedflyttningsstriden. Men ska man lyckas med det behöver man förmodligen ha fler asagudar på sin sida än den som fått ge namn åt laget.

Det är i år 50 år sedan som ett kompisgäng i Täby Kyrkby bestämde sig för att det var dags att göra något mer seriöst av kvarterslaget ”Kyrkråttorna” och man startade då IK Frej. Namnet valdes baserat på att laget hör hemma i landets tätaste runstensbygd och att man därför ville ha en koppling till forna tiders vikingar. Namnet Frej syftar alltså på fredens och fruktbarhetens gud i den nordiska mytologin och vikingen i klubbmärket har varit med sedan klubben grundades.

Frej söker medvind under 2018

En av guden Frejs största tillgångar är enligt mytologin det magiska skeppet Skidbladner som kan rymma alla asagudarna men också vikas ihop och stoppas i fickan. Skeppet kan segla såväl på land som på vatten och oavsett vilken kurs man lägger har man alltid medvind – vilket är precis det som idrottsklubben behöver under 2018.

Frej-9

Idag förknippar vi klubben med fotboll vilket såklart beror på att man sedan 2014 etablerat sig på elitnivå och går nu mot sin fjärde raka säsong i Superettan. Men under åren som passerat har Frej också haft verksamhet inom till exempel frimärkssamling, jazzdans, schack och boule. 2011 valde man att komplettera klubbnamnet med sin geografiska hemvist och sedan dess har namnet varit IK Frej Täby.

Säsongen 2017 var Frej indragna i bottenstriden genom i princip hela säsongen och det var först i serien slutskede som man lyckades kravla sig över nedflyttningsstrecket och rädda en kvalplats. Via ett dubbelmöte mot Stockholmslaget Akropolis kunde man sedan säkra kontraktet och man tar nu sats mot en högre placering under 2018.

Förra säsongen blev oönskat stökig för klubben då duktige tränaren Bartosz Grzelak, som tagit Frej till Superettan, värvades av AIK mitt under säsongen och Roberth Björknesjö hämtades in som ersättare från BP. Men den nytillträdde tränaren fick alltså till slut ordning på verksamheten och har nu fått sätta sin prägel både på truppen och lagets spelsystem – vilket borde tala för ökad medvind under den kommande säsongen.

Förvisso har laget tappat kvicksilvret Dida Rashidi till Halmstads BK och Pontus Åsbrink till IFK Mariehamn, två herrar som bidrog med viktiga poäng under 2017 – bara Nsima Peter gjorde fler mål under säsongen som gick. Men Frej har hämtat in spelare som bör kunna fylla dessa luckor, t ex Luca Gerbino Polo som sköt BP till serieseger i höstas samt Josef Ceesay och Marcus Hansson på lån från Djurgården. Helt nyligen blev det också klart att Amadou Jawo, som faktiskt spelade pojklagsfotboll i just Frej, ansluter de gulsvarta på lån från DIF.

Frej har också kompletterat med spelare från till exempel Vasalund, Syrianska, Akropolis och Norrtälje och det nyförvärv som fått störst uppmärksamhet i media är förmodligen Amadeus Sögaard – men i det fallet har föräldrarnas ryktbarhet bidragit till rubrikerna.

Men trots sedvanlig rotation i truppen verkar Frej ha fått pusselbitarna att falla på plats på ett bra sätt under säsongsupptakten och man har gjort bra insatser mot meriterat motstånd. Efter knappa förluster mot AIK och Dalkurd vann man mot Hammarby IF med 3-1. I cupen vann man med 2-1 borta mot J-Södra och var nära att ta poäng hemma mot Djurgården. Cupäventyret avslutades senare med en förlust borta mot Degerfors.

Frej-10

Därefter har Frej också vunnit över Sollentuna samt åkt på stjärnsmällen 0-3 mot seriekollegan Brage. Det senare ett resultat som möjligen reser frågetecken inför det att serien drar igång. Även om man kunde redovisa diverse omkastningar i laget till följd av skador och byten så vill man knappast åka på stordäng med bara två veckor kvar till allvaret börjar.

Hur kommer IK Frej att spela?

Från tidigare säsonger känner vi igen Marko Atanackovic som med all sannolikhet kommer att vara förstavalet i målet, medan Hampus Elgán som hämtats in från Syrianska rimligen får nöja sig med att vara backup.

Även i år lär man spela med fyrbacklinje och den givna kvartetten känns som Jakob Glasberg, Martin Falkeborn, Alie Sesay och Philip Wiström. Glasberg var en av seriens bästa ytterbackar under 2017 och kanske har han potential att ta ytterligare steg i år? Annars är kanske U19-landslagsmannen och tillika nyförvärvet Victor Fors redo att ta en plats i backlinjen?

På mittfältet kommer säkert DIF-lånen Hansson och Ceesay att få plats och kanske får de sällskap av nyförvärven Kostas Stavrothanasopoulos (Akropolis) och David Zlotnik (Vasalund). Men kvar i truppen finns också gnuggaren Adam Gradén som säkert aspirerar på en startplats när serien drar igång. Man kan också tänka sig att nämnde Sögaard  kommer att få speltid och därmed möjlighet spela sig till en starttröja.

På topp lär Nsima Peter och Luca Gerbino Polo vara de två starkast lysande stjärnorna med Adam Bellander, ny från Norrtälje, som backup. Självklart kommer även Amadou Jawo att aspirera på en offensiv startplats och framtiden får utvisa vem han kan peta när han väl är igång i nygamla klubben.

Det är dock inte säkert att vi får se ex-gaisaren Richard Spong i den gulsvarta dressen i år. I säsongens sista match, det andra kvalmötet med Akropolis, åkte han nämligen på en allvarlig skada som kanske tvingar honom att lägga skorna på hyllan? Han kommenterade detta till Täby Nyheter på följande sätt:

– Jag måste fått en spark på smalbenet. Jag försökte lyfta benet men såg att halva smalbenet bara hängde. Då la jag mig ner, jag fattade att benet var av, det var mer att ligga så pass lämpligt som möjligt och försöka få tag på en ambulans. Det gjorde väl lite ont, men jag har en ganska hög smärttröskel.

Frej-7

Det är lätt att tro att det var det sista som vi fick se av Spong på en fotbollsplan, men han själv såg annorlunda på saken. ”Den omedelbara reaktionen var att jag ska ta mig tillbaka. Tanken nu är att jag ska bli frisk, påbörja en rehabilitering och ta mig tillbaka till så hög nivå jag kan”. Just nu har Spong istället en plats som instruktör i klubbens akademi och skulle laget behöva förstärkas framåt sommaren kanske han är tillbaka i den gula tröjan?

Vad talar för IK Frej Täby  i år?

Björknesjö har fått ett transferfönster och en försäsong att sätta sina idéer och om det är några som kan intyga hur mycket det kan betyda för ett lags utveckling så är det grönsvarta supportrar. Laget förfogar över ett vasst anfallspar och den från DIF inlånade trion borde kunna hjälpa laget att hitta stabilitet på mitten. Försvarsspelet har mestadels sett bra ut på försäsongen och fyrbackslinjen har tidigare visat att man håller fint i Superettan.

Vad talar emot  IK Frej Täby  i år?

Förra året klarade man kvalplatsen med ett nödrop och hade man inte haft ett kraftlöst Syrianska som räddningsplanka så hade man varit åter i division 1. Laget kommer säkert att vara fortsatt svårslaget, men med stor rotation i såväl laget som truppen finns självklart risken för ojämna prestationer. Truppen ser heller inte ut att vara rustad för någon större mängd skador eller avstängningar.

Bildcredd: Täby Nyheter, norrsporten.se och IK Frej Täby.

Tidigare artiklar i Seriekollen

Missa inte våra tidigare artiklar om lagen i Superettan: