Brage-1

Seriekollen: IK Brage tar järnvägen till framgång?

Seriekollen går idag vidare med en besiktning av IK Brage och förutsättningarna för att den anrika Borlängeklubben ska kunna inleda en ny framgångsperiod på de stora scenerna.

Inför säsongen 2018 kan vi hälsa IK Brage välkomna tillbaka till svensk fotbolls elitnivå. Samtidigt kan vi ge klubben en uppskattande klapp på axeln efter att man åter verkar ha hittat identitet och riktning i sin verksamhet, efter att ha varit vilse under några turbulenta år i Norrettan. GAIS åker till Domarvsvallen i omgång 4 under våren och idag får du möjlighet att avgöra hur troligt det är att Grönsvart kan snuva dalkarlarna på poäng.

Vi tror och hoppas att det ska bli roligt att följa Grönsvart under året. Om du inte redan köpt årskort så gör du det enklast via denna länk.

Brage har varit inne i en dålig cirkel

Den minnesgode kommer ihåg att Brage kom toksist i Superettan 2013 och att man aldrig var ens nära att klara kontraktet. Klubben tog nu på sig utmaningen att bygga ett nytt lag för att kunna ta sig tillbaka till eliten, men som bekant är det lättare sagt än gjort. Dessutom låg man helt plötsligt i en serie där man fått lokal konkurrens på ett sätt som man inte haft i modern tid, för 2014 hade man sällskap i serien av Dalkurds FF (som då höll till i Borlänge).

Rivaliteten mellan klubbarna fick mycket uppmärksamhet under ett par år och anklagelser flög tvärs över både Domnarvsvallen och staden. Det finns de som skulle säga att Brage halkade lite snett i sin självbild under perioden som följde efter degraderingen – och det måste varit en rejäl nesa att få sig passerade av DFF under första året i Norrettan. De båda Borlängelagen hängde då fint med i toppen av tabellen men man kunde inte rå på AFC United eller Frej som knep de två topplatserna – men därefter slutade Dalkurd på tredje plats, en placering och tre poäng före Brage.

Året därefter var det dags för nästa omstart och nästa försök att avancera i tabellen, men det slutade ånyo med en kraschlandning. Tränare Bo Wålemark och assisterande Gerhard Andersson fick kicken efter åtta omgångar efter svaga resultat och interna stridigheter och perioden mellan 2013-2015 kan beskrivas med ett citat från legendariske Brage-tränaren Rolf Zetterlund: ”Vi har varit inne i en dålig cirkel”.

Brage-

Brage tog nu istället in Bengt Ottosson från IFK Mora och hans uppdrag var inte bara att skapa sportslig framgång utan att också tillse att klubben kunde hitta tillbaka till sin identitet – och det skulle visa sig vara en bra rekrytering. Målsättningen som Ottosson fick att jobba med var att klubben på två och ett halvt år skulle kunna ta sig tillbaka till Superettan – och med två omgångar kvar av säsongen 2017 så var man klara seriesegrare i Norrettan och därmed hade man uppfyllt det målet.

Men när Brage nu åter gör entré på elitscenen så är det med ny ansvarig tränare vid rodret och med delvis nytt mannskap på planen. Tränare Ottosson har ersatts av Klebér Saarenpää som grönsvarta supportrar säkert kommer ihåg från Syrianska då han var en av de tränare som Södertäljeklubben rekryterade in under 2016 för att försöka att fylla luckan efter Bosko Orovic. Saarenpää lyckades med uppgiften att klara kontraktet för SFC men valde sedan att kliva av när höstsäsongen var till ända. Nu är han tillbaka på elit- och seniornivå efter att ha spenderat 2017 i Hammarbys U-verksamhet.

Brage bjuder till för att äta kakan

När tränare Saarenpää ska formera styrkorna på planen 2018 får han dock göra det utan förra årets skyttekung respektive assistkung. Tidigare Brage-spelaren Johan Eklund, som återvände från GIF Sundsvall inför säsongen 2017, gjorde 15 mål under förra året men har därefter valt att lägga skorna på hyllan. Dessutom har kvicke framspelaren Stefan Ilic som bekant lämnat för GAIS samt man har haft ytterligare lite rotation i truppen, där t ex Ardian Rexhepi, Viktor Adebahr och Linus Zetterström lämnat.

Men Saarenpää kommer ändå att kunna ställa ett starkt lag på benen när det är dags för seriepremiär. Det stora nyförvärvet är nyttige mittfältaren Robbin Sellin har återvänt till klubben efter sex säsonger i först GIF Sundsvall och sedan IFK Mariehamn. Sellin har också fått förtroendet att ta över kaptensbindeln efter nämnde Eklund.

Brage-3

Men klubben har också lyckats knyta till sig Marcus Astvald från Levanger, Simon Alexandersson från AFC Eskilstuna, Mihlali Mayambela på lån från Djurgården och mittbacken Mattias Liljestrand från Syrianska FC. Dessutom har Jalid Kerkich och Oscar Lundin lockats över från Dalkurds FF.

På försäsongen har Brage varierat spelsystem men det verkar luta åt att det blir en 4-2-3-1-uppställning när det väl gäller. Troligen kommer den offensiva fyran bestå av nya Astvald, Mayambela och Alexandersson ihop med Anton Lundin som var poängbäst under 2017 efter Eklund och Ilic. Robbin Sellin lär få en av balansrollerna bakom den kvarten och Benjamin Hjertstrand och Oscar Lundin får göra upp om den andra. Liljestrand lär ingå i backlinjen ihop med Alexander Zetterström, Simon Stenberg och Jalid Kerkich.

Under försäsongen har Brage spelat fem matcher och visat prov på både stabil defensiv och målfarlig offensiv. I årets första match blev det en 2-1-förlust mot Degerfors på Stora Valla men därefter har man tagit tre raka segrar på hemmaplan. Seriekollegorna Gefle IF och AFC Eskilstuna har avfärdats med 4-0 respektive 4-1 och däremellan besegrades Nyköping BIS med 3-1. Hos dalmasarna gläds man inte bara åt vinsterna utan också åt att herrar Lundin, Astvald och Mayambela har också öppnat sina målkonton för året.

Nyligen noterade masarna också 3-3 mot Västerås SK på hemmaplan. I den matchen visade Brage dock prov på en mer gästvänlig defensiv insats och VSK blev vid upprepade tillfällen bjudna på såväl ytor som lägen. Men hemmalaget, som roterade en del spelare jämfört med matchen mot AFC, fick till en sen kvittering och kunde rättvist knipa åt sig ett kryss.

Under Saarenpääs ledning verkar laget ha hittat fin medvind så här långt under säsongen och från vallen kommer positiva rapporter om det som händer både på planen och utanför densamma. Eller som Roffe Z kanske skulle uttryckt det: ”Man kan inte äta kakan om man inte bjuder till.”

Brage tar järnvägen till framgång?

Den anrika Borlängeklubben grundades 1925 och man har en fin historia med flera sejourer på högsta nivå. I slutet av 30-talet tog man sig för första gången till Allsvenskan och sedan dess har klubben pendlat mellan de övre serieskikten.

När ovan nämnde Zetterlund kom till klubben 1977 inleddes den senaste framgångsperioden då man på fyra år gick från tredje divisionen till en fjärdeplats i högsta serien och final i Svenska cupen. Tränaren tillskrevs stor del av äran för framgångarna och tilldelades samma år Guldbollen – vilket gör honom unik både som den äldsta spelaren som vunnit utmärkelsen samt att han är den enda vinnaren som aldrig spelat i svenska landslaget.

Brage-2

Under 80-talet kvalificerade Brage sig också för spel i Europa och många anser att klubbens absoluta höjdpunkt kom 1988 då man höll italienska Inter stången på ett bra sätt i Uefa-cupen. Men den typen av framgångar har man inte varit i närheten av sedan dess – och efter det att laget trillade ur Allsvenskan 1993 har man fört en verksamhet lite vid sidan av strålkastarljuset.

Nu tar man sats mot vad som kanske kan bli en ny framgångsvåg i klubbens historia. Laget ser ut att vara ramstarkt och kommer att vara mycket svårslagna på Domnarvsvallens plast. De namnkunniga nyförvärven på och vid sidan av planen visar att det åter finns ekonomiska muskler som stöttar verksamheten. Dessutom verkar klubben ha hittat tillbaka till sig själv identitetsmässigt och kanske underlättas vidare utveckling av att tidigare lokalrivalen flyttat till Uppsala.

I sin strävan att skapa hållbar utveckling och framgång räknar vi med att Brage har tagit fasta på de visa orden från den nu 76-årige Ludvikasonen Zetterlund: ”Kom ihåg grabbar – det finns inga järnvägar till framgång”.

Vad talar för Brage 2018?

Brage har en stark ryggrad i laget med bland annat Zetterström, Liljestrand, Sellin och Hjertstrand, samt en vass och meriterad offensiv kvartett med Astvald, Lundin, Mayambela och Alexandersson. 2017 var man obesegrade på Domnarvsvallen och vårt tips är att man kan få till en riktigt bra hemmasvit även i år. Dessutom har tränare Saarenpää tidigare visat att han är en skicklig lagbyggare som kan coacha sitt lag till att vinna matcher.

Man kan möjligen också rida på den positiva trend som tidigare seriesegrare i Norrettan noterat – där IK Sirius, AFC United (numera Eskilstuna), Dalkurd FF och IF Brommapojkarna alla har marscherat vidare till Allsvenskan.

Vad talar emot Brage 2018?

I de flesta fall tar det tid för en bygga ett nytt lag som når framgång och så kommer det säkert också att vara för Brage. Till 2018 har man ny tränarstab och 40% av spelarna i truppen är nya och det är långt ifrån säkert att pusselbitarna faller på plats. Kanske har man också lite för tunn trupp och det är svårt att se vem som ska producera poäng när man har ett par offensiva gubbar borta.

Oavsett hur säsongen utvecklar sig för Brage så kan vi avsluta med att påminna om Rolf Zetterlunds uppmaning om att ”det aldrig är för sent att ge upp”.

Bildcredd: IK Brage.

Tidigare artiklar i Seriekollen

Missa inte våra tidigare artiklar om lagen i Superettan: