Värnamo-3

Seriekollen: IFK Värnamo – nystart tidigare än väntat.

IFK Värnamo tog ett steg framåt förra säsongen och nådde sin högsta tabellplacering någonsin i Superettan. Efter ett turbulent avslut på fjolårssäsongen tvingas klubben ändå till en nystart och kämpar för att 2018 inte ska bli en rekylsäsong.

Nu är Seriekollen tillbaka på GAIS.se och det innebär att under de kommande veckorna fram till seriepremiären kommer du få möjlighet att lära känna årets seriekonkurrenter. Idag startar vi med att titta närmare på ett av de lag som presterade riktigt bra i förra årets upplaga av Superettan.

Vi tror och hoppas att det ska bli roligt att följa Grönsvart under året. Om du inte redan köpt årskort så gör du det enklast via denna länk.

Succésäsong och tränarbråk

IFK Värnamo gjorde 2017 sin sjunde säsong i Superettan. Efter att under de första sex etablerat sig som ett stabilt superettanlag blandades förra säsongen med högre toppar och lägre bottnar än de föregående. Ungefär 3-4 oavgjorda resultat byttes mot några vinster och någon förlust med positivt resultat. Laget slutade till slut sexa, lagets hittills bästa placering i svensk fotboll (och med 10 poäng fler än GAIS).

Allt borde alltså vara frid och fröjd men resan från nedre-mittenlag till övre-mittenlag kom med en omedelbar kostnad. Inför säsongen hade Christian Järdler kontrakterats på två år men effekten på lagets spelstil och resultat uppmärksammades söderut och Östers IF startade förhandlingar med tränaren under pågående säsong. Småländsk såpopera följde.

GAIS-Värnamo-1

Tonen mellan klubbarna var bitvis hård och innehöll anklagelser om fulspel, sårade egon och flyttade namnskyltar (läs mer om fejden här). Med en tränare som tydligt deklararerat sin vilja till flytt fanns till slut få alternativ till lösning. En överkommelse mellan klubbarna nåddes och Järdlers övergång bekräftades.

Två infekterade möten är att vänta under säsongen där den senaste delen av historien skrevs av Värnamo när man tillslut presenterade sin ersättare: Roar Hansen – senast från Åtvidaberg men också ansvarig då Östers IF senast avancerade till Allsvenskan.

Nystart igen

En kärnfråga i konflikten mellan lokalkonkurrenterna var att Järdlers övergång inte skedde ensam utan i en paketlösning erövrade Öster också två viktiga delar i Värnamos centrallinje. Startelvans innermittfältsnav, Liridon Silka, och stabilaste mittback, Fredrik Lundgren, följde med sin tränare. Och detta är långt ifrån de enda spelartappen.

En rad startspelare omvandlade förra årets framgångar till att ta egna karriärsteg: Högersidans Victor Nilsson och Oscar Johansson har båda gått till Trelleborgs FF. Från mittfältet har man också tappat Simon Nilsson till Örgryte IS FF och Petar Petrovic till IF Brommapojkarna. På anfallssidan har Melvin Frithzell gått till danska Superligæn (FC Helsingǿr) och Ryan Finley stack med hemlängtan redan under pågående säsong.

Det är alltså inget dukat bord som mött Hansen. I sin jakt på nya spelare har man inte heller sökt bland de rutinerade alternativen utan istället är det till mestadels unga talanger i jakt på speltid som varit i fokus. Bland dessa finns Anton Maikkalu (20 år), en direkt högerbacksersättare till Victor Nilsson och Lumalu Abdu (21, anfallare) båda med lite speltid från Kalmar FF under bältet.

Från Åtvidaberg har Hansen fått med sig försvararen Jon Birkenfeldt (21) som ska ta Lundgrens mittbacksplats eller konkurrera med Maikkalu. Vidare finns spelare som inte lyckats ta fasta platser i skånefotbollens hårda konkurrens: Alexander Achinioti Jönsson (21, mittfältare) kommer från Helsingborgs A-trupp och Max Ottosson (18, anfallare) samt Victor Christiansson (mittfältare/ytter, BK Näset produkt) kommer båda från Malmö FFs akademi.

Föreningen säger sig nu vara färdigrekryterade men avslutade truppförsträkningarna med en profilvärvning: Predrag Randelovic (28) var under 2015 och 2016 bofast på Dalkurds innermittfält tills början på 2017 förstördes av skada och bråck-operation. Randelovic har tidigare erfarenhet från Partisan Belgrad, FK Minsk och FK Vardar och gjort 3 makedonska A-landskamper. Innermittfältaren lyckades inte hålla sin plats inför Uppsalaklubbens uppflyttning till Allsvenskan och kommer istället komplettera Värnamos satsning på unga talanger med aktuell erfarenhet från Superettan.

GAIS-Värnamo-2

Med flera nyrekryteringar med offensiva förmågor har Hansen under försäsongen också ställt ett nyformatterat Värnamo på benen. Värnamo 2018 har lämnat 4-4-2 och till förmån för ett utpräglat 4-3-3. Nyförvärven, förutom Randelovic som nyss anlände, har hittills fått dela på speltiden medan en kärna av tidigare Värnamospelare har fått återkommande plats i startelvan.

I mål återfinns Tobias Andersson och Johan Andersson spelar mittback, oftast med Tyler Lisette. På vänsterbacken återfinns som alltid Freddy Winsth. På tremmannittfält har Daniel Ask varit återkommande bredvid nyförvärven där också Archford Gutu återfinns från förra året. Vem som får flytta på sig när Randelovic ska in i rotationen återstår att se.

En konstant återfinns också i i anfallslinjen. Antagligen som tänkt toppanfallare gör snart 38-åriga Pär Cederqvist sin sjätte säsong i Värnamo och kanske med 10-12 mål i kroppen, i år igen. Oftast har han flankerats av Abdu och Alexander Henningsson men också av Ottosson och Paolo Marcelo – fjolårets brassevärvning.

Ett bygge som börjar underifrån

Värnamo har, precis som GAIS, deltagit i Svenska Cupens gruppspel men varit mindre framgångsrika. Två förluster åkte man på mot Sundsvall (2-1) och Häcken (2-0) innan man lyckades besegra Norrby IF på hemmplan med 1-0. Dessför innan har man förlorat mot Helsingborg IF (3-1) och spelat 0-0 mot Husqvarna FF. I matchreferaten har tränare Hansen varit kritiskt mot lagets tidiga bolltapp men påpekat att ett nytt lag och spelsätt måste få tid på sig att hitta rätt. Mot Norrby lyckades man till större delen ta kommandot över spelet och Hansen konstaterade att man för första gången lyckades hota centralt och ”inte enbart via flankerna”.

Värnamo-2

Även om Värnamo tvingats till ett omtag tidgare än planerat gör man det samtidigt på bred front. Klubben vill värna sitt rykte som talangfabrik och inför säsongen har hemmasonen Jonas Thern kommit tillbaka med ansvar för akademi och talangutveckling. Klubbens sagda ambition är att fomulera en gemensam spelidé som flyter mellan akademi och A-lag.

Kanske är det för att möta Therns visioner om passningsdriven fotboll man i år, när profilstarka egna talanger saknas i A-truppen till större grad än på länge, kickstartat truppbygget med unga och talangfulla spelare. Samtidigt ger spelarflytten att krav på resultat i paritet med fjolårssäsongen blir svåra att uppfylla direkt, vilket Hansen varit noga med att påpeka. Frågan är om reslutaten blir tillräckligt bra för att kunna flytta fokus till den prestationsutveckling som man söker samtidigt som spelarna ser sin framtida utveckling i klubben.

Om Värnamo i år, eller på sikt, ska kunna kapitalisera på nysatsningen krävs att utvecklingen kan komma föreningen till godo, antingen genom försäljningar eller att spelare stannar kvar, men många av nyförvärven är på lån eller med korta 1+1 – kontrakt.

Vad talar för Värnamo 2018?

Roar Hansen har vana att arbeta med unga talanger och ett gott kontaktnätverk inom svensk fotboll. Även om många av nyförvärven inte är etablerade så är sannolikheten hög att man värvat med god kännedom om de nya spelarnas olika egenskaper. Spelare- och tränarförlusten till lokalkonkurrenten Östers IF (trots att det tillslut skiljde bara en poäng dem emellan i sluttabellen) är en prestigeförlust som kan verka som tändvätska för hela organisationen.

Värnamo-1

Vad talar emot Värnamo 2018?

Det går inte att bortse från den kvalité man tappat under försäsongen vilket bevisats i att man i många fall gjort förlusterna till klubbar högre upp i seriesystemet. Truppen är inte heller den bredaste och kanske därför känslig för skador. Under försäsongen har man kämpat med att göra mål och man har varit öppen med att det är mycket kvar att jobba med fram till seriestart.

Tidigt möte med GAIS

IFK Värnamo har länge lyckats gäcka grönsvart. 2017 delade lagen på poängen efter att Atleterna vunnit vårmötet på hemmaplan med 2-1 (mål av Dardan Rexhepi och Dan Keats kanondojja i åttonde och 52:a matchminuten) och Värnamo tagit en klar 2-0 vinst bland Finnvedsvallens uppsprungna tovor. Årets försäsong har hittills pekat i olika riktningar för de båda lagen men inte sedan 2013 har grönsvart lyckats vinna på bortaplan.

Återstå att se om GAIS i år kan göra det en kall och regnig kväll i Värnamo. Smålands kamratförening väntar redan i omgång 2 (10/4 kl 19:00).

GAIS-Värnamo-3

Text: Henrik Elofsson
Bildcredd: IFK Värnamo och vn.se.

Tidigare artiklar i Seriekollen

Detta är första texten inom Seriekollen men redan i morgon är du välkommen tillbaka för att lära känna ytterligare seriekollegor.