IFK-Värnamo-4

Seriekollen: IFK Värnamo

Idag avslutar vi Seriekollen med att bekanta oss med IFK Värnamo, ett lag som fått en flygande start på säsongen.

IFK Värnamo är landsortsklubben som trots kommunal huvudsponsring inte byggt en evenemangsarena. Istället fortsätter laget spela på en av landets alla (Finnveds-)vallar med kompletterande träningsplan på plast.  Att kommunen istället lagt pengarna på en ny konferens/ utbildnings/ bio lokal i Gamla gummifabriken är säker en anledning men strävsamhet tycks annars var ett ledord både på orten och klubben; Lagets förra ledarskap har stolt proklamerat att det inte finns något som kan kallas ”tråkig fotboll” och kommunens utvecklingsmål om att växa till 40 000 invånare är satt till fram till år… 2035.

Några 20 årsplaner kan nu inte klubben, som länge agerat Smålands talangmylla, unna sig. Trots kontinuerlig framgång i ungdomsleden har topplaceringar uteblivit och publikunderlaget är snålt. Så inför 2017 står klubben inför en speciell utmaning där förra årets spelarförluster ska ersättas trots snålare ekonomi. Talanger finns fortsatt i klubben (två nollnollor har tagits plats i startelvan under försäsongen) men andelen etablerade spelare från de egna leden är något lägre än tidigare. Årets spelarförluster har varit på nyckelpositioner och ersättarna har huvudsakligen kommit utifrån. Kanske är det därför helt naturligt att ledarskapet också skiftat från senaste årens röda tråd mellan Sören Åkeby och Jörgen Peterson till att Christian Järdler tagit över huvudansvaret och med det en delvis ny spelidé. Om Järdlers vana att arbeta med små medel lyckas lyfta klubben över de senaste årens mittenharvande återstår att se men säsong 2017 framstår allt mer som ett vägskäl för IFK Värnamo.

Inför säsongen och första matcher

Redan tidigt under säsongen 2016 stod det klart att Jörgen Peterson nästkommande år skulle lämna tränarposten (Peterson har sen dess tagit den assisterande rollen till Peter Swärdh i Kalmar FF). Direkt efter säsongavslut tappades också tre tunga försvarspjäser: Trotjänaren Martin Claesson lade skorna på hyllan och målfarlige mittbacken David Engström (6 mål 2016) lämnade tillsammans med målvakten Jonathan Rasheed för BK Häcken. Dessutom så stack Issam Jebali mitt under säsong till Elfsborg.

Universallösningen har stavats Ängelholms FF.  Tack vare rekryteringen av Järdler har Värnamo stått för den mest insatta plundringen av nedflyttade ÄFF: Fredrik Lundgren är ny mittback,  Petar Petrovic ny kantspringare och Ryan Finley (som sedan tidigare spelat under Järdler i ÄFF) har värvats hem efter en säsong i danska andraligan (Naestvedt BK). Trots stor omsättning av nyckelspelare har Värnamo alltså lyckats fylla på med spelare som är bekanta med huvudtränarens spelidé och har dennes förtroende; samtliga tre har också gått direkt in i startelvan och har fått flera matcher ihop under försäsong. Nya i klubben är dessutom Liridon Silka, 26-årig innermittfältare senast från Jönköpings Södra och precis klar: den nigerianska högerbacken Adeboyo Ademilua  (22 år och har hunnit med en vända i portugisiska andraliga). Pilip Vaitsakhovich  är en ny målvaktsrekrytering, senast från Trollhättan FC men med erfarenhet från AFC United och högstaligan i Belarus (Dynamo Brest FC).

Förändringarna till trots var det ett resultatmässigt bekant Värnamo som inledde försäsongen: Starka försvarsinsatser och svåra att få hål på så radades 1-0 segrar upp mot Ytterhogdal (Svenska Cupen), Landskrona BoIS och Mjällby. Den spelförändring som sakta börjades ana var ett Värnamo som, jämfört med tidigare, försökte ligga än högre i sin försvarslinje och mer aktivt jobba för att vinna boll högt upp på plan. Även om kontringsspelet länge varit en bestående del av Värnamos är det snarare ”bollvinsten som spelfördelare” som präglar årets upplaga än det snabba uppspelet från passningssäkra mittbackar. Spelidéen har växt sig tydligare ju fler matcher som spelats och resultatmässigt gav det under försäsongen blandat resultat:  I Cupen kryssade man mot både Falkenberg (1-1) och Elfsborg (2-2). En stabil seger mot Skövde AIK (4-0) står ut tillsammans med plumparna i försäsongsprotokollet: 1-5 mot JSödra i genrepet och förlust även mot Trelleborg med 1-3.

Att det nya spelet börjat bita till seriestart går dock inte att ifrågasätta med två tunga vinster mot Åtvidaberg, hemma i premiären, med 4-0 och 5-2 borta mot Gefle (4-0 ledning redan i matchminut 40). (Noterbart med två mål både från Gefles Johan Oremo och IFKs Pär Cederqvist).

Det högre presspelet har gett Värnamo en rad fasta situationer och det är man även i år skarpa på att förvalta. Man har ofta lyckats hota med tunga distansskott, främst från Petrovic och Simon Nilsson. De lag som vill undvika att ge Värnamo allt för många chanser bör vara mycket mer aktiva i försvarsspelet än det som Gefle och ÅFF lyckats visat upp. Den imponerande starten till trots så har Värnamo ännu inte blivit satta under större press och det återstår att se hur den rätt klassiska 4-4-2 uppställningen står emot mot lag som kan komma ur den höga pressen och komma runt på kanterna.

IFK Värnamo på en minut

Nästa match
IF Brommapojkarna 18/4.

Förväntade nyckelspelare
Mycket av det etablerade spelet går via nya innermittfältaren Liridon Silka. Med många tappade defensiva spelare vilar ett stort ansvar på nya mittbacken Fredrik Lundgren och trotjänaren Freddy Winsth på vänsterbacken ger erfarenhet bakom offensivt lagda Petrovic.

Vad sticker ut?
Det går inte att bortse från 37-årige Pär Cederqvist som startat med 4 mål på de två första matcherna. Alltid farlig på fasta situationer har ”PC” öppnat för att spräcka habila snittet på 10-12 mål per säsong.

Läs mer
Du följer lagets framfart på klubbens hemsida.

The GAIS Connection

Så gick det senast
2016 slutade bortamötet 1-1 efter att Värnamo tagit ledningen efter mål från Issam Jebali och Luka kvitterat i 67 minuten. I hemmamötet tog GAIS en stabil 3-1 seger då med mål av Luka och Dardan, sent i första halvek och med direkt uppföljning av Dardan redan i 53e minuten. Värnamos tröstmål gjordes av Pär Cederqvist.

När möts vi?
I år är första mötet på Gamla Ullevi 5:e Maj kl 19:00. Bortamötet äger rum den 24:e September, håll utkik efter exakt matchtid som ännu inte bestämts.

IFK-Värnamo-3

Överkurs
Med anledning av att Martin Claesson gått i fotbollspension så gav lokaltidningen Värnamo Nyheter försvarsspelaren i uppdrag att ta ut den bästa elvan av de spelare han spelat med. Den uppräkningen går vi inte in på här men noterar att en av de uttagna (Pavel Zavadil som spelat Champions League med Spartak Moskva) fick omdömet ”nästan lika bra högerfot som Johan Svahn”. Ingen hausse.

Rekommenderad uppladdning inför matchen
Om alla i Värnamo verkligen äger ett nötkreatur som visar säger är osäkert, det närmaste vi kommer är konstaterandet att antalet köttkor i Sverige är som tätast kring skogsjordbruken i Götaland. Gott nog! -Lyssna på  Willie Nelsons version av ”Mama’s don’t let your babies grow up to be Cowboys”.

Text: Henrik Elofsson
Foto:

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 
Gefle IF
Degerfors IF
Åtvidabergs FF
IF Brommapojkarna
IK Frej Täby
Norrby IF
Östers IF