BP-3

Seriekollen: IF Brommapojkarna

Inför seriestart gör GAIS.se en genomgång av våra kommande motståndare. Idag har turen kommit till grabbarna från Bromma, IF Brommapojkarna.

Efter att först ha åkt ur Allsvenskan 2014 sjönk man även ur genom Superettan 2015 och gör nu efter en kortvisit i tredjedivisonen comeback i Sveriges nästa högsta serie. Detta med en skäggprydd gammal svensk landslagskapten i tränarrollen.

Inför säsongen

Om Brommapojkarna tog Division 1 norra med storm under fjolåret så kan man nog säga att det blev ganska modest uppmärksammat i förhållande till den fantastiska cupvår och vinter man gjort under 2017. BP lottades i samma grupp som Degerfors, Djurgården och Helsingborg och det var nog få som hade trott att det var denna Stockholmsklubb (och inte Järnkaminerna) som skulle slåss om topplatserna, än mindre att man dessutom skulle ta hem hela gruppen, men så blev det.

Idrottsföreningen från Stockholmsförorten Bromma som annars kanske är mest känd för dess ungdomsakademi (med fostrade spelare som John Guidetti, Albin Ekdal och Ludwig Augustinsson) ställdes i första cupomgången mot Per-Ola Ljungs mannar från Skåne, Helsingborgs IF, hemma på Grimsta IP. Matchen inleddes med en tidig BP-ledning och slutsiffrorna skrevs förvånande till hela 3-0.

När så BP fick ta den ganska korta resan till Södermalm för att ställas mot storsatsande Djurgården, med bland annat Olof Mellbergs forna landslagskamrat Kim Källström i startelvan, imponerade man på nytt. Luca Gerbino Polos 1-0-mål kvitterades förvisso av blårändernas Kerim Mrabti men när domaren blåst av matchen hade BP återigen stått för en skräll i och med krysset mot Djurgården.

Resultaten i de två första omgångarna innebar väldigt överraskande att de två lagen som slogs om förstaplatsen i en gruppfinal var Degerfors och BP medan Djurgården och Helsingborg redan var avsågat. Trots att det värmländska hemmalaget tog ledningen med 1-0 i den 69:e minuten vann till slut Brommapojkarna med hela 4-1 och segern innebar att man fick resa till Borås för en erkänt svår bortamatch och kvartsfinal mot Elfsborg.

Återigen stod de rödsvartrandiga för en praktskräll när man tog ledningen två gånger om och lyckades hålla den sista ledningen till en 1-2-seger – något som otroligt nog innebar att det forna Division 1-laget nu var framme i en semifinal. Väl i den matchen blev 2015 års svenska mästare, IFK Norrköping, för tuffa men ingen kan ta ifrån Brommaklubbens fantastiska insats i Svenska Cupen.

Med just den i åtanke har en hel del röster höjts och spekulerat i om laget kan vara med och hugga om en topplacering redan i år. Som nykomling är klubben onekligen svårtippad men säkert är åtminstone att den tidiga vårens cupäventyr lovar verkligen gott.

IF Brommapojkarna på en minut

Första omgången
BP ställs mot tuffast möjliga (?) motstånd i premiären när man åker till Borlänge för att möta storsatsande Dalkurd på bortaplan.  

Förväntade nyckelspelare
Den unge högerbacken Felix Beijmo är annars ett eftertraktat namn bland allsvenska toppklubbar och det återstår att se om han blir kvar i rödsvart i vår.

BP-1

Vad sticker ut
Utöver en tränare i Olof Mellberg som bland annat har meriter som 119 A-landskamper, en säsong i Juventus och lagkapten i Aston Villa på meritlistan sticker klubbens ojämnhet på senare år ut. Precis som vår egen förening åkte hiss mellan divisionerna innan och strax efter millennieskiftet har Brommapojkarna varit upp och ned på senare år. Eller vad sägs om klubbens 2010-tal så här långt?

  • 2010: Degradering från Allsvenskan (jumbo).
  • 2011: 6:a i Superettan.
  • 2012: Avancemang till Allsvenskan.
  • 2013: 13:e i Allsvenskan.
  • 2014: Degradering från Allsvenskan (jumbo på nytt).
  • 2015: Degradering från Superettan (jumbo ännu en gång).
  • 2016: Avancemang till Superettan (seriesuverän med 63 poäng på 26 matcher).

Det finns ytterligare en sak som måste nämnas under rubriken vad sticker ut och det är klubbens anmärkningsvärda poängsnitt under 2016. Trots sin fantastiska tabellrad och poängsamling var dock seriesegern långt från given eftersom Vasalund länge var med och stred om förstaplatsen. Faktum är att Vasalund skrapade ihop 60 pinnar på 26 matcher, vilket ger ett poängsnitt på 2,31 p/match. Inget lag i någon av Sveriges tre högsta fotbollsdivisioner, utöver just BP med sitt brutala på snitt 2,42 p/match, kunde mäta sig med Vasalunds snitt som trots det ändå fick nöja sig med en andraplats och ett misslyckat kval mot Syrianska i höstas.

Läs mer
Läs mer om jojo-laget BP på klubbens officiella hemsida

The GAIS Connection

BP-2

Så gick det förra året
Då BP spelade i tredjedivisionen under 2016 möttes lagen som bekant inte. Vad som däremot kan nämnas är att GAIS säkrade sitt kontrakt för fortsatt spel i Superettan i näst sista omgången 2015 mot just BP på Grimsta efter en 2-0-seger. Matchen var av enorm betydelse eftersom segern inte bara innebar att grönsvart höll sig kvar utan också att BP i praktiken degraderades till Division 1.

När möts vi i år
Grönsvart och rödsvart ställs mot varandra först i omgång 13 den 18 juni, då uppe i Stockholm medan returmötet på Gamla Ullevi spelas den 1 oktober.

Överkurs
Den gamle GAIS-bekantingen Markus Gustafsson valde kanske något oväntat att lämna Superettan till förmån för Division 1 och BP inför förra säsongen. Under 2016 startade han samtliga matcher för BP och stod för nio fullträffar från sin mittfältsplats. Hans fina insatser under året belönades med att han utsågs till årets spelare i förortsklubben. MarGus lär bli en viktig kugge i BP-maskineriet även i år.

MarGus-1

Rekommenderad uppladdning inför matchen
Hur laddar man bäst upp inför match på Grimsta, den enda plats i landet där det garanterat kommer att vara minusgrader och snålblåst i midsommarveckan? Jo, givetvis med ”So Damn Cold” med Running Violet.

Text: Linus Ahlgren.
Fotocredd: Line Skaugrud-Landevik, Aftonbladet, Erik Bjernulf.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 
Gefle IF
Degerfors IF
Åtvidabergs FF

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det ett hundratal så det är verkligen hög tid att göra slag i den saken!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.