HIF-1

Seriekollen: Helsingborgs IF

Idag går Seriekollen vidare och idag stiftar vi närmare bekantskap med Helsingborgs IF. Ett lag i ny kostym men med flera bekanta ansikten.

I Allsvenskan 2011 behövde man ta tolv poäng mer än GAIS för att bli svenska mästare och det gjorde Helsingborgs IF. Med det så stegrade man också satsningen på att långvarigt etablera sig i svensk fotbolls absoluta topp; Nya drömmar om Champions League där man varit bara 10 år tidigare hägrade. Europaäventyret blev dock kortvarigt och den allsvenska säsongen 2012 slutade man sexa utan ny möjlighet till internationellt kvalspel.

De nästkommande åren gjordes nya försök men kvar efter de återkommande satsningarna blev en ekonomisk disposition där spelarlöner utgjorde en alltför stor del av omsättningen – och lite därtill. Lösningen, att låna på framtida försäljning av spelare, skulle ofta visa sig olönsam då värdet av försäljningarna sällan blev tillräckligt högt för att räcka till när kakan skulle delas. Att UEFA samtidigt introducerade nya regler som förbjöd utomstående delägande i spelare innebar att man på nytt tvingades gå till huvudsponsorerna och öka lånebördan ytterligare. Kraven på antingen snabba resultat eller skurna utgifter växte.

Säsongen 2016 var det så nystart och med Henrik Larsson som tränare genomförde man en rensning i truppen där den nya grunden var baserade på spelare som var ”för bra för Superettan”. Det nämndes aldrig rakt ut, men nog var det enda målet 2016 att hänga sig kvar, då nästkommande säsong skulle komma med ett nybyggt Olympia, pimpad med 400 kommunala miljoner. Hoppet om en snar quick fix dog dock i samma ögonblick som Halmstads mittback Marcus Mathisen avgjorde sista allsvenska kvalmatchen med sina första två A-lagsmål någonsin.

Säsongen 2017 spelar därför Helsingborg i Superettan och Henrik Larsson mötte publiken och tackade för sig. Klubbikonen och förre storspelaren hade då ett år kvar på kontraktet men lämnade med lönen efterskänkt.

Inför säsongen

Kanske har man lärt sig av gamla synder för den ”sparade” budgetposten av Larssons lön spenderades inte på en ny rekrytering. Sen tidigare fanns återvändande Per-Ola Ljung i organisationen, som ”individuell spelarutvecklare” i  klubbens akademi, och när Ljung blev kallad, då svarade Ljung. Det har aldrig varit någon hemlighet att HeIF är klubben i smålänningens hjärta – från tidigare spelarkarriär och framgångarna mellan 2008-2011, då han tillsammans med Conny Karlsson assisterade Bosse Nilsson.

Till sin hjälp i år kommer Ljung ha klubbtrogna Christoffer Andersson efter att denne för andra gången avslutat sin spelarkarriär.  Christoffer Andersson har på senare tid haft framgång som tränare för HeIFs U17-lag (SM-semifinal) och de bådas kännedom om HIF:s yngre spelare är nog viktiga komponenter i det pågående lagbygget.

HIF-2

Den trängre kostym som sytts av degraderingen har inneburit en ytterligare bantad och omstrukturerad trupp. Bland de spelare klubben tappat, släppt eller sålt återfinns Linus Hallenius (GIF Sundsvall) Darijan Bojanic (på lån till Östersund FK) Matthew Rusike (Club Sportif Sfaxien, Tunisien) Johan Mårtensson (Örebro SK) och Jordan Larsson (Henrik Larssons son) till NEC Nijmegen. Dessutom har Tomer Shensinski, Jesper Björkman och  Lalawele Atakora försvunnit utan att ännu ha ny klubbadress.

I den nya organisationen har man eftersträvat att prioritera karaktärsspelare 2.0, nu formulerat som  ”spelare som verkligen vill spela i Helsingborg”. I realiteten har  detta inneburit trotjänare (t.ex. Andreas Landegren och Adam Eriksson), uppflyttade akademispelare (Max Svensson, Alexander Timossi Andersson och Carl Thulin) och några offensiva nyförvärv i form av Oke Akpoveta (anlände redan under förra sommaren, senast från Dalkurd men dessförinnan skyttekung i Frej) och Monday Samuel (ÖFK). I skrivandets stund har man 21 spelare i truppen och snittåldern är ca 25 år, ganska detsamma som årets GAIS. Noterbart är också att ingen av spelarna har kontrakt längre än 2018 och att merparten går ut redan efter innevarande år.

Helsingborg har inlett säsongen med 3 matcher innan man också deltagit i Svenska Cupens gruppspel. Från de tidigaste matcherna kan det noteras 1-0 mot Odense, 2-2 i ett ”sundsderby” (sic) mot FC Helsingör (då på sjunde plats i pausade danska andraligan) och 1-3 förlust mot Lyngby (från den danska Supraligaen).

Årets cupspel innebar ett negativt trendbrott för HeIF som missar kvartsfinalspel för första gången på nio år. Ett resultat som efter förutsättningarna inte var helt oväntat men säkert också en missräkning av flera resultatindikatorer under försäsongens kanske viktigaste processmål. Cupen inleddes borta mot Brommapojkarna med vad som bara kan ses som en rejäl överhalning: BP-vinst med 3-0. Från en mysarena till en annan följdes nederlaget på Grimsta upp med 2-3 på Olympiafältet mot gästande Degerfors IF. Av typen ”hedersam” får bortaförlusten mot Djurgårdens IF betraktas. En nästan ordinarie elva mönstrades och ett lägre försvarsspel visade sig vara svårt att få hål på för DIF,  som tillslut ändå tog sin första seger i gruppspelet med 1-0.

Superettan är som bekant omöjlig att tippa, men nog har Mjölkkossan en trupp som ska aspirera på en plats i tabellens topp? Har man tur och slipper skador på viktiga spelare så kan man till och med ses som en av favoriterna till uppflyttning.

Helsingborgs IF på en minut

Kommande träningsmatcher
Helsingborg har två träningskamper kvar: Kommande helg tar man sig an skånska grannen Prespa Brilik och veckan därpå besöker Nordsjaelland FC Helsingborg.

Första omgången
Superettan drar för Helsingborg igång hemma med ett skånederby mot Trelleborgs FF. Detta är första matchen i Superettan i år och den sparkar av 1:a april kl. 16:00.

Förväntade nyckelspelare
Helsingborgs trupp har drabbats av en del skavanker under försäsongen men konsekvent ställt upp enligt 4-4-2  med en tydligt släpande anfallare. Denna roll har oftast tagits av Monday Samuel som också har imponerat mest under försäsongen. Jesper Lange har varit förstahandsvalet som toppforward men i takt med att Akpoveta börjat få allt mer speltid ökar konkurrensen på denna position. 20-åriga Alex Timossi-Andersson, som under försäsongen varit och testat med Manchester United, har också hunnit med pigga inhopp som topp-alternativ.

Nämnde Monday Samuel har också varit ner och vänt på sin mer ordinarie position som innermittfältare men detta får ses som ett vikariat, då position tycks vara vikt för Andreas Landgrens som vilat flera av de tidiga matcherna. En möjlighet är såklart att båda två ges plats sida vid sida av varandra men detta har ännu inte testats. Det tycks annars som en generell utmaning för årets HeIF att några av de mer välkända namnen, i första läget, konkurrerar om samma position. Kan organisationen hitta roller som gör att dessa kan matchas tillsammans ökar risken att det lag vi ser i Superettan växlar upp jämfört med försäsongsresultaten.

I backlinjen återfinns Fredrik Helstrup Jensen i mitten och trotjänaren Adam Eriksson på vänsterbacken. Målvakt i truppen sedan 2015 är polsk-amerikanske Matt Pyzdrowski och kanske sitter hjälmen, känd från tiden i Ängelholm, kvar på huvudet?

Vad sticker ut?
Stadens ”nya Olympia” blev inte färdigbyggd innan laget trillade ur Allsvenskan men står tillslut på plats. Förhoppningarna på den nya arenans möjligheter att i sig attrahera publik kvarstår efter degraderingen och årets publikmål är satt till 8000 besökare i snitt. Det är mer än förra året i Allsvenskan. Om det faktum att tävlingspremiären spelas den första april är en indikation på möjligheten att uppnå målet återstår att se. Skulle det istället visa sig vara uppnåeligt så ställer HeIF onekligen en utmaning till andra lags supportrar.

Läs mer
DU kan följa laget som kallar sig Skånes Stolthet på klubbens hemsida.

The GAIS Connection

Utbytet mellan GAIS och Helsingborg har varit levande under 2000-talet med Santos-affärer och H-märkta spelare som också tagit stor plats i GAIS; Roland Nilsson mest uppenbart, men också Mattias Lindström och kanske många hoppades att HeIFs degradering skulle innebära att Johan Mårtensson återvände till grönsvart. Nu blev så inte fallet och istället var det Alexander Axén och Örebro SK som fick erbjuda Mårtensson kontrakt, dessutom efter en mindre övergångssumma.

Så gick det senast
Senaste mötet lagen emellan var i förra årets cupspel där Helsingborg på Olympiafältet besegrade GAIS med 3-1.

När möts vi?
Första mötet sker på hemmaplan 22:a april kl. 16:00.

Bortamötet är inbokat till 20:e augusti men matchtid saknas ännu.

Överkurs
De senaste mötena i Allsvenskan har varit jämna och poäng har bytts mellan lagen. Jämt på det stora hela var det också 1954 då GAIS vann Allsvenskan med en poäng mer än tvåan Hälsingborg IF (27 mot 26). I kontrast till senare säsonger kunde GAIS då använda flera oavgjorda resultat och färre torsk än övriga lag till ett framgångsrecept.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
Kanske har ni varit på resa på väg mot smörrebröd och Louisiana och funnit er i ett längre stopp i just Helsingborg och då noterat att det är Sveriges ledande modestad – allt under mottot ”fashion is for those without style [klass or tradition]”. I en nation där modets sätts av gatans egenföretagfamilj är helsingborgaren ledande med att ”inte rädas att bära färg” (styrbordspiké till babordshorts). För bästa uppladdning och förförståelse inför mötet med Helsinborgaren, låt Sir-blazern hänga kvar men lyssna gärna på  ”Dedicated follower of fashion” med The Kinks.

Text: Henrik Elofsson
Foto: Line Skaugrud Landevik och Expressen.se

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Om du inte redan gjort det så är det hög tid att köpa årskort. När du köper ditt årskort ger du GAIS bättre förutsättningar för att kunna stärka laget och organisationen. Klubben är i stor utsträckning beroende av ditt engagemang.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.

Köp Bortakortet

Missa inte heller möjligheten att köpa det så kallade Bortakortet. En fin möjlighet att stödja GAIS ekonomiskt och samtidigt få möjlighet att se alla Grönsvarts bortamatcher till ett lågt pris. Du köper Bortakortet här och det gäller att vara på hugget här, försäljningsperioden sjunger på sista versen.