Granen

Seriekollen: Helsingborgs IF – dags för nästa storsatsning

Seriekollen tuffar på och går in på sin andra vecka. Idag tar vi en närmare titt på Helsingborgs IF som satsar stenhårt på att ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum under kommande säsong.

Efter ett direkt misslyckat 2017 gör nu HIF en ny storsatsning för att nå allsvenskt avancemang. Medan lokalkonkurrenten Malmö FF fullständigt dominerat svensk fotboll de senaste åren har utvecklingen för HIF varit diametralt annorlunda, trots det är det Mjölkkossan som titulerar sig ”Skånes stolthet” – frågan är väl bara med vilken trovärdighet man gör det? Kanske HIF måste ta sig tillbaka till Allsvenskan igen innan det går att ta det epitetet på allvar?

GAIS reser ner till nyrenoverade Olympia i omgång sex och möter skåningarna 8:e maj. Returmötet spelas på Gamla Ullevi i slutet av september. Vi tror och hoppas att det ska bli roligt att följa Grönsvart under året. Om du inte redan köpt årskort så gör du det enklast via denna länk.

HIF behöver ta ny fart – kan guldbollenvinnaren bli tungan på vågen?

Under en dryg femtonårsperiod, med start i mitten på 1990-talet, var HIF länge en av Sveriges allra mest framgångsrika klubbar på det sportsliga planet. Det starka lag innehållandes profiler som Sven Andersson, Rade Prica och Christoffer Andersson vann exempelvis Allsvenskan 1999 under Åge Hareides ledning och titeln ackompanjerades av såväl en andraplats 1998 som en andraplats 2000.

Ovan nämnde målvakt Andersson kom dessutom att för evigt bli känd som ”San Siro-Sven” efter att ha räddat Alvaro Recobas straff i slutskedet av den avgörande kvalmatchen mot Inter i Champions League-kvalet år 2000, vilket gav HIF en plats i samma turnerings gruppspel. Faktum är att det dröjde ända till hösten 2014 innan ett svenskt lag skulle lyckas avancera till mästartuneringens gruppspel igen, den gången genom att lokalrivalen Malmö FF slog ut Red Bull Salzburg.

Så sent som 2011 vann de rödklädda skåningarna Allsvenskan men sedan dess har otroligt mycket raserats och om känslan kring GAIS stundtals varit negativ under samma tidsperiod så är det förmodligen i kraftig underkant jämfört med stämningen kring Helsingborgs IF. Ekonomiska problem har varvats med underprestationer på planen och de pinsamma bilderna när maskerade anhängare tog sig in på Olympias gräsmatta efter att HIF chockartat kvalade sig ur Allsvenskan under senhösten 2016 behöver nog knappast förklaras mer ingående.

HIF-3

Klubbens kanske allra största ikon Henrik Larsson, som var huvudtränare vid tidpunkten, har sedan dess lämnat klubben helt och hållet och så har även hans son Jordan gjort. Istället är det sedan 2017 den tidigare GAIS-tränaren med fäbless för process, Per-Ola Ljung, som tillsammans med Christoffer Andersson basar över ”Skånes Stolthets” representationslag.

Trots den direkt svaga fjolårssäsongen har duon fått förnyat förtroende och om det under 2017 var skarpt läge är det 2018 sylvasst läge – HIF ska ta sig tillbaka till Allsvenskan, något annat vore med största sannolikhet direkt underkänt. Även om man på ledarsidan valt att inte göra några förändringar lär ledarskapskompetensen kring A-laget öka under 2018. Detta eftersom klubbikonen tillika hela Sveriges landslagskapten, Andreas Granqvist, kommer ”hem” till HIF under andra halvan under säsongen. Kan han bli tungan på vågen när HIF nu storsatsar?

Underprestationer 2017 får inte bli underprestationer 2018

Nej, 2017 var i ärlighetens namn inte heller det ett positivt år för Helsingborgs IF på det sportsliga planet. Klubben inledde förvisso Superettan relativt starkt och hängde på toppduon Dalkurd och BP en bra bit in på säsongen. Länge såg det ut som att HIF åtminstone kunde kriga för en kvalplats.

Så blev det inte utan den platsen knep istället skånerivalen Trelleborg och när 30 omgångar var spelade fick HIF infinna sig först på sjunde plats i serien. Även om laget som sagt hängt på ganska starkt i toppen under seriens första halva haltade spelet ofta i ganska stor utsträckning och den totala målskillnaden 40-41 vittnar implicit om att det här inte direkt var HIF:s år.

Men vad har då tränarduo Ljung/Andersson för spelarmaterial att laborera med inför denna säsong? Faktum är att en redan stark spelartrupp inför 2017 har vässats – både under sommaren 2017 men också under den gångna vintern. Burväktare Pär Hansson, som förmodligen var Allsvenskans bästa målvakt när HIF vann guld 2011, valde nämligen att lämna Feyenoord och Nederländerna för Superettan och Skåne-klubben i somras och under denna ”silly season” har klubben, utöver att ha landat ”Granen”, även lyckats signa den förre Häcken-spelaren Mohammed Abubakari liksom den isländske forwarden Andri Runar Bjarnason.

Cupspelet för skåningarna slutade i dur, även om det inte räckte hela vägen fram till kvartsfinal på grund av för dålig målskillnad. 1-1-resultat mot allsvenska IFK Norrköping och Örebro SK får ses som klart godkänt och därtill lyckades man även enkelt 3-0-besegra seriens jumbo Tvååker i den sista omgången. Kanske har vindarna trots allt börjat vända i positiv riktning för klubben som nog bör betraktas som seriefavorit?

Klart är oavsett att 2018 mer eller mindre är året som gäller för HIF. Mot bakgrund av den satsning som görs i kombination med hur läget i och runt klubben varit under de senaste åren lär knappast en ny mittenplacering i Superettan bemötas med något överseende hos klubbens supportrar eller intressenter. 2018 år är helt enkelt året det gäller för ”Skånes Stolthet”.

Kan Per-Olas taktiska processer ta HIF tillbaka till toppen?

Rent taktiskt har man under cupspelet formerat startelvan efter en 4-2-3-1-uppställning där isländske och storväxte nyförvärvet Bjarnason har spelat som ensam forward. Bakom honom har vi hittat veteranen och targetspelaren Mikael Dahlberg med yttrarna Max Svensson och nyförvärvet Mamudo Moro på varsin sida.

På centralt mittfält finns många kända namn att tillgå. Utöver Andreas Landgren och Darijan Bojanic, som är de två som spelat som just sittande mittfältare under cupspelet, finns även Abubakari och hårdingen Johan Persson. I mittförsvaret lär onekligen Andreas Granqvist ta plats när han gjort sitt intåg i klubben men fram till dess finns redan spelare som HBK-förvärvet Fredrik Liverstam och yngre förmågor som Carl Thulin och Carl Johansson.

Notabelt är att medan Liverstam gjort flytten söderut längs västkusten har Peter Larsson, som bland annat varit kapten för HIF, gjort den omvända flytten och lämnat HIF till förmån för en comeback Halmstads BK. Gällande målvaktsposten känns Pär Hansson som bland annat gjort 6 A-landskamper för blågult tämligen given.

Givet ovan nämnda fotbollsspelare är det här antagligen ett av seriens starkaste spelarmaterial och då har inte faktiskt inte ens Alex Timossi Andersson nämnts ännu. Grabben är nämligen född så sent som 2001 och lyckades inte enbart (tyvärr) sätta det avgörande 1-0-målet mot Grönsvart i augusti utan har även fått äran att krita på för astronomiska, tyska Bayern München. Det dröjer dock till sommaren 2019 innan Timossi Andersson byter rött mot rött och Skånes Stolthet till förmån för hela Tysklands stolthet eftersom klubbarna kommit överens om att det bästa för supertalangens utveckling är att spela kvar i HIF fram till dess.

Vad talar för HIF 2018?

HIF är en klubb av allsvensk storlek och omfattningen på satsningen på att ta sig tillbaka lämnar inga frågetecken kring sig. Till en redan på pappret stark Superettan-trupp har inte bara Andreas Granqvist tillika Sveriges bäste fotbollsspelare 2017 värvats utan även profiler med rejäl allsvensk rutin som Mohammed Abubakari och Fredrik Liverstam. Kan HIF bara se till att få ihop det ute på planen talar mycket för att detta blir ett absolut topplag.

Peo-Ljung-1

Vad talar emot HIF 2018?

Som konstaterat har inte atmosfären runt klubben direkt andats optimism de senaste åren och en sjundeplats i Superettan 2017 var i ärlighetens namn ett praktfullt misslyckande. Detta till trots är Per-Ola Ljung kvar som huvudtränare och börjar det väl gå knackigt i starten på serien är det förmodligen inte mycket till tålamod kvar hos klubbens supportrar. Pallar HIF pressen?

Text: Linus Ahlgren
Bildcredd: HIF.se och Aftonbladet.se.

Tidigare artiklar i Seriekollen

Missa inte våra tidigare artiklar om lagen i Superettan: