HBK

Seriekollen: Halmstad BK

Inför seriestart gör GAIS.se en genomgång av våra kommande motståndare. Nu är det dags att sammanfatta hur tippade topplaget HBK tar sig an sitt planerade återtåg till Allsvenskan.

Inför säsongen

På Örjans vall har det varit stor omsättning på spelare sedan det blev klart att HBK trillade ur Allsvenskan. Man har släppt iväg 7-8 spelare som var ordinarie under 2015 och därmed varit tvungna att bygga ett nytt lag baserat på den nya truppen. Trots omsättningen på spelare har lagets prestationer på försäsongen lovat gott och det är många som ser HBK som en av favoriterna till uppflyttning.

Laget från Gyllene Tider-land har testat olika spelsystem under årets inledning men nu verkar man ha fastnat för 3-5-2 vilket ser ut att passa årets trupp utmärkt. Bollklubben förfogar nämligen över tre rutinerade mittbackar, två riktigt vassa forwards och ett antal kapabla centrala mittfältare. Dessutom har Jönsson skolat om Junes Barny från forward/kantspringare till defensiv mittfältare och ”Regista”.

Inför säsongen har man lyckats knyta till sig förra årets skyttekung i Superettan, Fredrik Olsson, från seriesegrande J-Södra. HBK har ytterligare förstärkt offensiven med pålitlige målskytten Alexander Ruud Tveter som ansluter från norska Follo. På högra flanken kommer man troligen att matcha nya ytterbacken Adnan Kojic som närmast kommer ifrån IFK Norrköping. Klubben har dessutom sagt tidigare att man letar efter ytterligare en offensiv spelare så truppen kan komma att förstärkas ytterligare. Man hade givetvis siktat in sig på att få tillbaka Dusan Djuric, men närheten till Tylösand vägde lätt i jämförelse med ”Dalkurds idé” och därför spelar Djuric i år på Domnarvsvallen.

Ett bevis för lagets kvalitet är att man vann sin grupp i Svenska cupen och gick till kvartsfinal framför favoriten IFK Göteborg. Nu ställs man mot Häcken i kvartsfinal och då lär man få ett riktigt bra test inför seriepremiären. HBK:s insatser i på försäsongen har visat att laget är redo för att konkurrera i toppen av Superettan och kanske göra sejouren i serien till ettårig.

HBK på en minut

Kommande träningsmatcher:
HBK kommer att möta BKH i cupen och ÖIS i en träningsmatch på Valhalla den 19:e mars. Två intressanta möten för den som vill spionera på GAIS kommande motståndare.

Första omgången:
I första omgången drabbar två av de topptippade lagen samman då Bollklubben åker till Uppsala för att ta sig an IF Sirius. En spännande öppning på serien!

Förväntade nyckelspelare:
De viktigaste spelarna i HBK i år kommer att vara backklippan och tillika lagkaptenen Fredrik Liverstam. Junes Barny har vuxit in fint i sin nya roll och kommer att bli ett utropstecken under året. Dessutom finns det fog för att tro att både Fredrik Olsson och Alexander Ruud-Tveter kommer att ligga högt upp i seriens skytteliga.

Vad sticker ut:
HBK har i ombyggnationen under vintern tappat mycket klubbhjärta. Förra säsongen bestod klubbledningen av klubbens meste spelare genom tiderna, Janne Jönsson, som tränare och han assisterades av den näst meste spelaren, Torbjörn Arvidsson. Dessutom hade HBK:s tredje meste spelare, Fredrik Andersson, rollen som klubbchef. Vad betyder det för laget att det bara är Jönsson som är kvar idag?

Läs mer:
Du kan läsa mer om HBK:s framfart på klubbens webbsajt.

The GAIS Connection

Så gick det förra året:
Av förklarliga skäl möttes inte lagen förra året. Men du kommer säkert ihåg att bollklubben var gäster på Valhalla i GAIS plastpremiär i februari. Det var en jämn tillställning där resultatet 1-1 kan sägas spegla lagens styrkeförhållande.

När möts vi i år:
Många grönsvarta supportrar ser fram emot matchen i omgång 4. Lördagen den 23:e april förväntas ett stort bortafölje inta Halmstad för inför matchen som startar kl. 15.00 på Örjans Vall (med reservation för ändringar av matchtid).

Överkurs:
Det finns många fina GAIS-minnen relaterade till HBK, t ex när Calum Angus gjorde sin första match för GAIS 2009. Då blev Calum, som nu har lagt skorna på hyllan, inbytt i matchens slutskede och kunde på övertid styra in en inläggsfrispark från Wanderson och därmed säkra kvitteringen till 2-2.

Inför säsongen pratades det om att Patrik Ingelsten och Linus Törnblom var aktuella för klubben, men som bekant hamnade de i Halmia respektive LSK.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
GAIS.se tipsar i varje artikel inom Seriekollen om en låt som passar bra under uppladdningen inför respektive match. Juryns diskussioner utgick denna gång ifrån att HBK är tuggummipop och Grönsvart är rock n roll och det gjorde att både Beach Boys och musiken från Badjävlar föll bort. Istället kunde ”Rock bottom” med Junkstars koras som segrare strax före manglande ”Relegated” med Monty Burns.

I morgon fortsätter Seriekollen och då kan du läsa mer om Örgryte IS. Vi har tidigare publicerat Seriekollen för AFC United och Syrianska FC.