Gefle-1

Seriekollen: Gefle IF

Idag har seriekollen kommit till ytterligare en ny bekantskap i Superettan: Ex-allsvenska Gefle, som på förhand får ses som väldigt svårtippade i årets serie.

”Gefle åker ur i år” var en frekvent fras hos svenska fotbollskrönikörer och tyckare under en hel tioårsperiod. När man tog steget upp till Allsvenskan 2005 valde man att bygga vidare på sin omeriterade trupp istället för att plocka in stjärnvärvningar, vilket gjorde att man blev nederlagstippade av i princip samtliga experter. Man lyckades knäppa dessa tyckare på näsan genom att klara kontraktet.

Samma visa skulle upprepa sig i flera år framöver. Inför varje säsong sades det att Gefles allsvenska resa skulle ta slut, men genom ett långsiktigt arbete lett av Pelle Olsson lyckades man bli ett stabilt allsvenskt lag.

När Olsson sedan lämnade skeppet för att ta över Djurgården 2014, så blev man om möjligt än mer nederlagstippade. Hur skulle man klara sig utan sin demontränare? Olsson ersattes av Roger Sandberg som satt kvar på posten i två och ett halvt år. Säsongen 2016 gick nämligen sämre än brukligt och i somras fick ”Snygg-Roggan” lämna laget. Ersättaren Thomas Andersson, tidigare assisterande, tog över men lyckades inte rädda kvar laget i serien. Den allsvenska sejouren slutade på fina tolv år.

Inför säsongen

Som ett tidigare allsvenskt lag ser många Gefle som favoriter till att nå topplaceringarna, men försäsongen har varit allt annat än smickrande för den 135-åriga (!) klubben. Svenska Cupens gruppspel slutade i moll efter tre raka förluster mot Landskrona, Trelleborg och Kalmar. Man förlorade också mot seriekollegan Dalkurd i en träningsmatch (3-1), och vinterns enda vinster kom mot Brommapojkarna (1-0) och ukrainska Zhirka (2-1).

Hur man kommer ställa upp i Superettan är något oklart i dagsläget, då tränare Andersson pendlat mellan 4-4-2 och 4-3-3 på försäsongen. Supportrarna hoppas dock att man lämnar det klassiska Gefle-spelet (långa bollar på Oremo) för ett mer passningsorienterat och modernt spelsätt. Defensivt har man släppt in många mål på fasta situationer – något vi hoppas Calle Nyström, Steven Old och Dardan Rexhepi med flera kan utnyttja när säsongen drar igång.

Stora delar av fjolårets trupp finns kvar med kulturbärarna Jonas Lantto och Johan Oremo i spetsen, men några tunga spelartapp finns att ta hänsyn till. Duon Simon Skrabb och Johan Bertilsson skapade i princip allt i offensiv väg 2016, men har nu lämnat för Norrköping respektive Östersund. Innermittfältarna Robin NIlsson och Anders Bååth har också sökt andra vägar i sina respektive karriärer, vilket även vänsterbacken Jacob Ericsson gjorde då han skrev på för sin tidigare klubb, Örgryte IS FF. Förre Häcken-spelaren Dioh Williams försvann också men har ännu inte hittat någon ny klubb.

På pluskontot sticker René Makondele klart ut. Redan i oktober förra året stod det klart att den numer 34-årige kongolesen skulle återvända till klubben han representerade mellan 2005 och 2007. Yttern startade dock bara fyra matcher för Häcken ifjol, och på försäsongen har han haft svårt att övertyga. Konkurrensen i laget är stor och Makondele kan få tvingas kämpa för en startplats.

I övrigt har man värvat ungt. Mittbacken Jesper Björkman fick knapert med speltid under Helsingborgs kaotiska 2016 och hoppas på mer minuter i den vitblåa Gefle-tröjan. Yttern Piotr Johansson har hämtas in från Malmö FF och har tidigare visat framfötterna i Superettan då han låg bakom tio mål i Ängelholm 2015. Från Ängelholm har man också värvat in Christian Ljungberg. Innermittfältaren, född 1997, har imponerat stort på försäsongen och kan bli en sensation under året då han imponerade redan ifjol.

Ytterligare ett ungt nyförvärv hittade man i Frankrike, då talangen Deniz Hümmet (tidigare i Troyes) skrev på i mars månad. Den storväxta anfallaren, nyligen uttagen i Turkiets U21-landslag,  tackade bland annat nej till poplaget Östersund innan han valde att representera Gefle.

I laget återfinns stabila spelare som gamle GAIS-favoriten Jesper Florén, mittbackarna Martin Rauschenberg och Anton Lans, samt spännande talanger i Albin Lohikangas, Jacob Hjelte samt mannen med Superettans kanske fräckaste namn: Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua.

Var landar Gefle i år då? Ja, GIF är precis som Superettan i sin helhet – svårtippat. Men med den trupp som man förfogar över vore det konstigt om man inte skulle hamna på seriens övre halva. Det ramstarka laget har kapacitet att hänga på i toppen, men vi vet av egen erfarenhet att det ibland är lättare sagt än gjort.

Gefle IF på en minut

Kommande träningsmatcher
Man får chans att vända den negativa resultattrenden i genrepet mot allsvenska IK Sirius. Resultatet sägs inte spela någon roll i träningsmatcher, men visst hade en vinst varit behövlig för gästrikarna.

Första omgången
Söndagen den 2 april reser man ner längs med E4:an för ett möte mot Frej i Täby. Enklare uppgifter finns, men kanske inspireras man av GAIS premiärvinst mot samma motstånd förra året?

Förväntade nyckelspelare
Den klart starkaste lagdelen lär bli mittfältet. Jonas Lantto håller bra allsvensk klass och mycket spel kommer gå genom den den 29-åriga kultliraren. Han avlastas av den U19-landslagsmeriterade Christian Ljungberg som kommer få ögonen på sig från större klubbar om hans utveckling fortsätter i samma raska takt.

Danske backen Martin Rauschenberg hade en tung säsong ifjol, men i Superettan lär han kunna komma upp en nivå i sitt spel. I anfallet kommer Johan Oremo förmodligen spotta in mål med en spelstil som är mer lämpad för andradivisionen än allsvenskan då vi sett många äldre targetspelare briljera i serien de senaste åren.

Gefle-3

Vad sticker ut?
Att byta färgen på ordinarie matchstället brukar sällan mötas med glada reaktioner. I svensk elitfotboll är det väl bara klubben som nu för tiden kallar sig AFC Eskilstuna och för närvarande Borlängebaserade Dalkurds FF som hade kommit undan med något sådant.

Men att Gefle, bildade så tidigt som 1882, skulle göra det kom nog som en överraskning för många fotbollsälskare. 2009 bytte man ut sina klassiska himmelsblåa dräkter mot vita dito. Reaktionerna lät inte vänta på sig, mest upprörda blev supporterföreningen Skyblues vilket man kan förstå med tanke på namnet.

2015 var det dags för ett nytt byte och då försökte man kanske möta supportrarna halvvägs? För sedan dess spelar laget i Argentina-inspirerade tröjor i ljusblått och vitt. Frågan är given, hur länge varar nuvarande färgkombination?

Vi kommer också ihåg när Gelfe besegrade Kalmar FF i oktober förra året. Inte så mycket för den viktiga 1-0-segern utan för hur det såg ut när man tackade sin supporter efter matchen. Sin klack, säger du kanske? Men nej, det ska vara sin supporter.

Gefle-4

Läs mer
Gefle IF har en ofta uppdaterad och läsvärd hemsida. Rekommenderas!

The GAIS connection

Den uppskattade högerbacken Jesper Florén spelar i klubben sedan 2013. Han valde att lämna GAIS efter misärsäsongen 2012 och har sedan dess haft en given startplats hos gästrikelaget. Kontraktet går ut i vinter och kanske hägrar en återkomst i Grönsvart för den Örebro-bördige Florén?

Så gick det senast
Här får vi backa bandet till 2014 och GAIS reste då till hemmalagets tidigare arena Strömvallen för att möta Gefle i Svenska Cupens gruppspel. Grönsvart, som i omgången innan hade slagit Norrköping, var nära att slå ett allsvenskt lag återigen. Malkolm Moënza svarade för 1-0-målet men i matchens slutskede kunde Gefle kvittera på straff och spika slutresultatet till 1-1.

När möts vi?
GAIS tar emot Gefle den 23:e maj med matchstart 19.00. Returmötet spelas den 29:e juni och startar då 16.00. Det blir kul att komma till fina Gavlevallen!

Gefle.2

Överkurs
Gefle stod för motståndet i Fredrik Lundgrens sista match i den grönsvarta dressen. Som så många andra gånger 2012 slutade det i en GAIS-förlust, 2-3, men man var som bekant redan avsågade i serien. Men Sportbladets duktiga krönikör Simon Bank valde att lyfta fram våra fantastiska supportrar efter matchen:

”Om någon undrar vad jag gillar allra mest med allsvenskan kommer jag att peka på Gamla Ullevi, den 1 november 2012. GAIS tog emot Gefle inför 1543 personer. En dålig publiksiffra? Nä, en fantastiskt publiksiffra. GAIS har skämt ut sig i år, de har slagit svenskt rekord i uselhet och mitt i brinnande guldstrid tog de emot seriens minst attraktiva bortalag i hemskt höstväder.

1543 kunde inte komma på något bättre att göra med sin torsdag än att gå dit. GAIS slåss för att överleva som elitförening, elitlicensen hade redan rykt om det inte vore för att fans samlat in stora summor pengar. Fotbollsspelare glömmer ibland varför de finns, vad de betyder. De finns för att de betyder något för några, för att det finns supportrar. Jag tror inte att spela i GAIS någonsin kommer att glömma det”.

Väl rutet.

Rekommenderad uppladdning inför matchen
Med anledning av klubbens oförmåga att bestämma sig för färger på matchstället tycks ”Make Up Your Mind” med Florence + The Machine vara en lämplig sång för Gefle. En mer passande låt är dock Pink Floyds ”Goodbye Blue Sky” som inte bara syftar på tröjorna, utan också på att himlen är något mörkare över Gavlevallen jämför med den som lyste upp Strömvallen under klubbens allsvenska period.

Text: Victor Westlund.
Fotocredd: Gefle IF, Scanmast och Who ate all the pies.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det ett hundratal – men det är ju snart lönehelg och GAIS-match. Så har du inte köpt ditt kort redan så är det verkligen hög tid nu!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.