FFF-1

Seriekollen: Falkenbergs FF

Idag rullar Seriekollen vidare med ett besök i buskisens huvudstad Falkenberg och en resumé av läget i ortens fotbollsförening.

Förra säsongen slutade Falkenbergs FF sist i Allsvenskan med bara 10 insamlade poäng och på behörigt avstånd från kvalplatsen. Laget gjorde minst antal mål (25) och släppte in flest i serien (84) och slutade således på en målskillnad om -59, vilket får sägas vara en rejäl bedrift över de 30 matcherna. Nu har man dock slickat såren och tränare Hasse Eklund har fortsatt förtroende att leda laget i sin kamp för att ta tillbaka sin allsvenska status.

FFF-3

Inför säsongen

Det kan dock bli en svår uppgift och det är inte många som tippar att ”Laget vid havet” – jo, man kallar sig faktiskt det – ska tillhöra toppskiktet i serien. Kanske tänker man då på att laget har tappat flera framträdande spelare sedan förra året, t ex talangen Jesper Karlsson som flyttat till Borås, centertanken Hakeem Araba och veteranmålvakten Otto Martler. Dessutom har Rasmus Sjöstedt, Kamal Mustafa och Thomas Juel-Nielsen som alla gjorde 20 matcher eller mer under 2016 lämnat FFF.

Årets satsning kan sägas gå på temat hemvävt då hela 13 spelare i truppen faktiskt är från Falkenberg. Men hallänningarna har också fyllt på truppen utifrån med en rad intressanta namn där Landskrona BoIS skyttekung från söderettan, Erik Pärsson, anslutit klubben och han får sällskap av ett annat skånskt anfallslöfte, nämligen Högaborgs BK:s Passi Prudence. Inför premiären aspirerar båda dessa på platserna på topp i Eklunds 4-4-2-system. Men de har konkurrens om forwardsplatserna från framför allt Elfsborgslånet Viktor Götesson och veteranen Stefan Rodevåg. Den senare kan dock kanske bli aktuell på en annan position i laget då han under försäsongen faktiskt har fått testa på rollen som mitback.

Men bakom forwardsduon utgörs stommen i laget att spelare som tjänstgjorde för gultröjorna i Allsvenskan förra året. Det handlar om det fina mittfältet med Christoffer Carlsson, Enock Kwakwa, Per Karlsson och Johannes Vall samt mittlåset med David Svensson och Tibor Joza.

Duktige keepern Otto Martler har lämat posten längs bak i laget och nu går kampen mellan Johan Brattberg och Hampus Nilsson om vem som ska få ta förstaspaden. Tränare Eklund har varierat mellan de två under försäsongen och kampen om kepsen är troligen inte avgjord ännu. Det är troligt att också ytterbacksplatserna kommer att tas av nyförvärv och favoriterna just nu är Johan Lassagård från Vinbergs IF och Tobias Englund från seriekollegan IFK Värnamo.

Men det finns ytterligare spelare som kommer att blanda sig i striden om startplatserna, t ex nyförvärven Dominic Chatto, Mahmut Özen och Richard Donkor eller skadade Zlatan Krizanovic.

FFF-4

Laget får i april möjlighet att inviga kommunens nybyggda Allsvenska arena – lagom till dess att man trillat ur högsta serien. En klar missräkning såklart, men en modern fotbollsarena kan komma väl till pass även i Superettan och det blir säkert en trevlig fredagskväll när GAIS kommer på besök under våren.

Falkenberg har helt klart en spännande trupp med allsvensk rutin, unga talanger och tydlig prägel av klubbkänsla och laget kommer att vara konkurrenskraftigt även under 2017. Även om experterna inte tror på FFF som topplag i år är det tydligt att klubben siktar på att ta sig uppåt igen – och kanske kan rollen som ”dark horse” passa FFF bra? En plats på tabellens övre halva känns som ett rimligt krav på årets nya spelartrupp.

FFF på en minut

Kommande matcher
I genrepet inför starten på Superettan spelar FFF mot IFK Göteborg den 23/3 på Hjällbovallen.

Premiären
Två timmar före det att Grönsvart kickar igång säsongen inviger FFF sin nya hemmaborg, Falcon Alkoholfri Arena. Det är nykomlingen Östers IF som står för motståndet i matchen som går den 2/4 kl. 15.00.

Nyckelspelare
Även om det inte är bestämt vem som blir Eklunds val som förstemålvakt är det troligt att någon av herrar Brattberg och Nilsson kommer att få en nyckelroll i laget. Martler har lämnat ett par stora handskar på linjen och det är inte självklart att någon av kandidaterna klarar av att fylla dessa.

Mittbacken David Svensson och yttermittfältaren Johannes Wall kommer att få bära ett stort lass under året, men ska FFF hänga med topplagen i serien så krävs också att någon av de nya anfallarna hittar målformen direkt.

Vad sticker ut
I den första matchen i Svenska Cupen vann FFF över Tord Grips barndomslag Ytterhogdals IF. På laget webbsajt intervjuades tränare Hasse Eklund inför matchen och rapporterade att han ”ser fram emot en spännande match och är grymt imponerad av den fem (5) man starka klacken” som reste med laget.

Vi kan därmed konstatera ett det knappast kommer att vara publikstödet på bortaplan som kommer att vara tungan på vågen för buskisstadens lirare under den kommande säsongen.

Läs mer
Följ Laget vid havet och deras vidare äventyr på den alkoholfria arenan genom att besöka klubbens webbplats.

The GAIS Connection

Hur gick det förra året?
GAIS har inte spelat mot Falkenbergs FF i tävlingssammanhang sedan 2013 då hallänningarna tog steget upp i Allsvenskan. Då tog lagen varsin hemmaseger och FFF vann med 4-1 i vårmötet men Makrillarna tog revansch via 3-1 på Gamla Ullevi.

Men den minnesgode kommer såklart ihåg att GAIS tog emot FFF i genrepet 2016 på Ullevi och att den matchen slutade 1-1.

FFF-2

När möts vi?
GAIS beger sig till Falkenberg fredagen den 28/4 för möte i seriens femte omgång. Returmötet går i Göteborg den 5/8.

Överkurs
Det finns flera kopplingar mellan Grönsvart och de gulvita. GAIS tidigare tränare Thomas Askebrand hämtades som bekant från klubben innan han efter knappt en och en halv säsong entledigades från sin tjänst. Tarra tog med sig Marcus Översjö som sällskap på vägen till Göteborg och båda återfinns i årets upplaga av Superettan, den förre som tränare i Östers IF och den senare som anfallare (?) i Norrby IF.

Norrby-översjö-1

Publikfavoriten Erik Johansson kom till GAIS från FFF och han hann med att göra stort avtryck i klubben innan han drog vidare ut i Europa. I år spelar istället hans barndomsvänner Johan Svahn och Sebastian Möller i GAIS – båda med rötter på Skrea strand. Möller spelar ju som bekant till och med i Eriks gamla tröja – nummer 17.

Rekommenderad uppladdning inför matchen
Inom Seriekollen tipsar redaktionen om lämplig musik för att ladda upp inför matchen mot respektive lag. Inför mötet med den snälla Fotbollsföreningen var vi först inne på att välja valfri låt med Stefan och Christer, det kändes väldigt mycket FFF men på samma gång extremt lite GAIS. Så det förslaget ströks snabbt från listan och istället röstades Surfin Bird med Ramones fram som vinnare.

Fotocredd: SVT och HN.se.

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Om du inte redan gjort det så är det hög tid att köpa årskort. När du köper ditt årskort ger du GAIS bättre förutsättningar för att kunna stärka laget och organisationen. Klubben är i stor utsträckning beroende av ditt engagemang.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.