GAIS-FFF-11

Seriekollen: Falkenbergs FF vill jubilera med topplats

Idag reser seriekollen söderut från Göteborg och landar i Laget vid havet, Falkenbergs FF, som delar samma mål med GAIS: Att nå Allsvenskan senast 2020. Kommer man kanske lyckas med detta redan i år?

Igår kunde du läsa om hur IFK Värnamo under 2018 tvingas till en oönskad omstart efter många spelartapp. Idag tar vi en tydligare titt på hur det står till i Falkenberg och ser fram emot två tvillingmöten under säsongen när Calle Wede får möta brorsan Anton.

Vi tror och hoppas att det ska bli roligt att följa Grönsvart under året. Om du inte redan köpt årskort så gör du det enklast via denna länk.

FFF firar jubileum med topplacering?

Bara Assyriska IF har spelat fler säsonger (14) i Superettan än Falkenberg sedan serien begynnelse år 2000. Hallänningarna går nu in på sin tolfte säsong i serien som gränsar till svensk fotbolls finrum. Majoriteten av dessa har spenderats i tabellens mittenrike men 2013, tio år efter debutsäsongen i serien, avancerade man till Allsvenskan för första gången.

Säsongerna 2014 och 2015 får ses som godkända då man klarade sig kvar med begränsande resurser. Första året leddes man av Henrik ”Henke” Larsson, men efter att den gamle storspelaren anlitades av Helsingborg ersattes han av nygamle tränaren Hans Eklund som låg bakom avancemanget 2013. Den gamle Öster- och Helsingborgsspelaren ledde laget till en kvalplats under sitt comeback år, men 2016-säsongen vill han och alla med gulvita sympatier helst glömma då man endast spelade in tio poäng vilket självklart resulterade in en jumboplats.

GAIS-FFF-7

Nystarten i Superettan under fjolåret resulterade in en fin fjärdeplacering (fyra poäng upp till kvalplatsen). Få superettanlag har lyckats med att ta en topp-placering efter degradering – det finns nästan fler exempel på lag som direkt ramlat ner ytterligare en serie. Nu har Falkenberg har likt GAIS en målsättning att nå Allsvenskan senast 2020. Den kunde alltså nås med råge ifjol men man fallerade efter en svag avslutning med bara tre vinster på de tio avslutande matcherna.

2018 fyller föreningen 90 år och under 18 av dessa har mittfältaren/backen David Svensson representerat klubben. Den mångåriga lagkaptenen har alltså varit med en femtedel av A-lagets historia! En bedrift som är lika svårslagen som beundransvärd. Varje lycklig saga har dock ett slut och i början av 2018 meddelade den nu 33-årige Svensson att spelarkarriären var över. Han blir dock kvar i Falkenberg i en roll utanför planen, där han ska hjälpa till med föreningens sociala engagemang.

Svensson är inte den enda trotjänare som lämnat. 37-årige Stefan Rodevåg (med totalt 108 tävlingsmål i klubben) tackade för sig liksom mittbacken David Johansson. Tillsammans med Svensson har trion gjort över 1000 matcher i den ljusgula tröjan. Falkenberg har länge varit synonymt med kontinuitet och en trupp som alltid gått att känna igen, men den trenden kan vara påväg att sakta fasas ut.

4-4-2 blir modellen för FFF?

Med all respekt för veteranerna som sagt adjö så är Viktor Götesson det mest kännbara tappet – åtminstone fotbollsmässigt. Samtidigt som Rodevåg, Svensson och Johansson lämnar ett stort hål i omklädningsrummet måste FFF hitta ett sätt att ersätta Götessons tio mål från förra säsongen. Anfallaren, som ett tag ryktades till såväl GAIS som ÖIS FF, valde att fortsätta karriären i de Värmland och närmare bestämt Degerfors. Kvar i truppen finns dock Erik Pärsson i anfallsväg. Den notoriske målskytten hittade också han nätet vid tio tillfällen 2017.

Falkenberg har trots de tunga spelartappen ett rutinerat manskap kvar på Falcon Alkoholfri Arena. Sju spelare i dagens trupp fanns med under den allsvenska sejouren och i mitten av februari anslöt en åttonde: Anton Wede. Mittfältaren representerade Falkenberg 2011-2014 och återvänder nu efter utflykter i Helsingborg och senast GAIS, där han visade prov på fin klass under hösten. Från Superettan har man också hämtat in Karl Söderström och Robin Östlind från Varberg respektive Öster.

Dessa tre nytillskott har goda chanser att ta en plats i Hasse Eklunds 4-4-2-uppställning som gett blandade resultat på försäsongen. Man har tagit två 3-1-segrar mot Landskrona och Vinberg, men också förlorat med samma siffror mot Ullared och danska Superliga-laget Helsingör. Mot rivalen Halmstad spelade man 0-0 och kryssade gjorde man även mot Mjällby (2-2). Mot Örgryte IS FF förlorade man med 0-1, så försäsongen har minst sagt varit upp och ner.

I fem av dessa försäsongsmatcher har Hampus Nilsson vaktat målet och den tidigare Djurgården- och Östersundsmålvakten kommer vara Eklunds förstaval mellan stolparna när tävlingssäsongen drar igång (Falkenberg misslyckades med att kvala in till Svenska Cupen efter förlust mot Oddevold). Högerbacken Mahmut Özen har likt Svensson också spelat i större klubbar som Malmö och i Turkiet och lär starta många matcher från sin position. Veteranen Tibor Joza, som gjort 147 seriematcher för klubben, är självskriven som mittback men vem som kommer kampera ihop jämte honom är öppet. Tobias Karlsson och hans namne Per, även de mångåriga i Falkenberg, kommer gå en hård kamp om den andra positionen i mittlåset. Ute till vänster spelar duktige Tobias Englund som gjorde fem mål från sin ytterbacksposition 2017.

GAIS-FFF-8

Nyförvärvet från lokalkonkurrenten Varberg, Karl Söderström, har goda möjligheter att ta en kantplats på mittfältet. 32-åringen har gjort 30 poäng (18+12) i Superettan sedan 2012 och rörde säkerligen upp känslorna hos fansen i det nordligaste Hallandslaget i serien när han bytte till Falkenberg. På andra kanten kommer fjolårets sex-målskytt Christoffer Carlsson att figurera. 29-åringen går in på sin tionde säsong i Superettan då han också representerat Landskrona och Hammarby. Även nyförvärvet Robin Östlind hotar om spel på kanterna – han startade 29 matcher för Öster 2017.

Egna produkten John Björkengren, född 1998, har fått stort förtroende på innermittfältet under försäsongen och har goda chanser att knipa en startplats, men konkurrensen är hård. Anton Wede bör vara självskriven i detta lag då han gjorde det bra under sin förra sejour i klubben, och han visade även upp ett fint spel i både Helsingborg och GAIS. Nigerianen Dominic Chatto har gjort många säsonger i både Allsvenskan och norska Tippeligaen men har ingen säker startplats i laget. Även ghananen Enock Kwakwa och Pär Zetterbergs son Erik kämpar om få speltid på innermittfältet. Det ska tilläggas att Dan Keat, som spelade i GAIS 2016-2017, har figurerat i klubben under försäsongen men har i dagsläget inget påskrivet kontrakt.

Notoriske målskytten Erik Pärsson är given i anfallet. Skånepågen gjorde 17 mål i dåvarande division 1-laget Landskrona 2016 och som tidigare nämnt gjorde han en fin debutsäsong hos hallänningarna med tio baljor som facit. Bakom Pärsson är det dock oroväckande tomt. Zlatan Krizanovic är extremt skadedrabbad men får han spela regelbundet en hel säsong kan 26-åringen vara en fin tillgång till laget. I brist på anfallsförstärkningar får man istället hoppas på att talangerna Edi Sylisufaj och Herve Patient Prudence Nshimirimana tar nya steg i sin utveckling.

Vad talar för Falkenberg 2018?

Det är lätt att få ”Trelleborg 2017”-vibbar av det här laget vilket får ses som ett givet plus, då de numer spelar i Allsvenskan. Skåningarna, som också spelade med 4-4-2, hade likt dagens Falkenberg en stark grund att stå på med flera trotjänare och allsvensk rutin, samt en tränare som sedan varit verksam i klubben sedan många år tillbaka.

Huruvida detta är ett recept som blir en framgångskaka återstår att se, men Falkenberg kommer med medvind i ryggen efter fjolårets fina fjärdeplacering. Får man dessutom in en ”Mr X-spelare”, förslagsvis i mittförsvaret eller anfallet, kan supporterföreningen Yellow and White Pride kanske se fram emot en ännu högre slutplacering 2018.

GAIS-FFF-10

Vad talar emot Falkenberg 2018?

Samtidigt som man slutade fyra i tabellen så var inte fjolåret helt fläckfritt. Det stormade en del från supporterhåll inledningsvis och avslutningen av säsongen glömmer man helst. En större jämnhet och kanske även tydlighet i vad man gör hade säkerligen stärkt chanserna till avancemang.

Det går inte heller att undgå tappen av David Svensson och Stefan Rodevåg. Med dem försvinner över 700 matchers Falkenberg-rutin, vilket blir kännbart. Man har samtidigt kvar en hel del trotjänare i truppen, men ingen som är på dessa herrars nivå – än. Man har inte heller ersatt Viktor Götesson som alltså gjorde tio mål förra säsongen. I brist på startspelare längst fram kan detta bli ett problem.

Text: Victor Westlund

Tidigare artiklar i Seriekollen

Missa inte våra tidigare artiklar om lagen i Superettan: