Degerfors-5

Seriekollen Degerfors IF – små resurser och tunga förluster

Efter 13 Superettan-säsonger på 14 år vill nu Degerfors hota om toppstriden på allvar, men då konkurrenterna har storsatsat måste värmlänningarna hitta en egen väg för att lämna mittenträsket.

Som du vet ger Seriekollen dig möjlighet att lära känna GAIS kommande motståndare och idag har turen kommit till Degerfors IF.  Grönsvart kommer att hälsa värmlänningarna välkomna till Gamla Ullevi i veckan innan midsommar – närmare bestämt 18/6. Som du säkert sett eller hört går klubbens försäljning av årskort bättre än på flera år – så häng på du också, köp ditt årskort via denna länk.

Rutinerad trio bakom rodret

När tyckare beskriver Superettan som ”hetare än på länge” refereras det vanligtvis till vilka lag som spelar i serien. Oftast tillskrivs liknande epitet till årgångar när många klassiska lag samlas i serien. 2018 är inget undantag då seriens lag tillsammans gjort hela 377 säsonger i Allsvenskan. 29 av dessa representeras av värmländska Degerfors IF som GAIS.se idag tar en närmare titt på.

Klubben har visserligen inga SM-guld på sin meritlista men med begränsade resurser har man lyckats ta fram flera stora spelare och tränare: Andreas Andersson, Ralf Edström, Tord Grip och Olof Mellberg är bara ett axplock av fotbollsprofiler från det lilla brukssamhället som 2016 beboddes av endast 7269 personer. Historien vinner dock inga segrar, och den givna frågan är: Hur mår Degerfors IF 2018?

Degerfors-1

Det rödvita laget (som under sina första år spelade i mindre vackra blåvita matchställ) gör nu sin 13:e säsong i Superettan. 2004 avancerade man från division 2 Västra Svealand och har spelat kvar i serien undantaget 2009 då man gjorde en ettårig sejour i Norrettan. Som högst har man slutat fyra (2013) men majoriteten av åren i Superettan har slutat med mittenplaceringar, och fjolårets åttondeplats var alltså inget undantag. Senaste allsvenska sejouren avslutades 1997.

Förra årets säsong, som slutade i en åttondeplacering var ett steg uppåt efter 2016 då man var en poäng från negativ kvalplats. Fjolårets serie var som bekant ett riktigt getingbo, inte minst i botten, men Degerfors lyckades ha lika många poängs marginal till de båda kvalplatserna (åtta). Optimismen i föreningen är stor inför kommande säsong men man kan komma att ställas inför en del utmaningar.

Tränartrion från 2017 är den samma även i år. Stefan Jacobsson går in på sin tredje säsong i klubben och de båda assisterande tränarna, Tobias Solberg och Andreas Holmberg, kan föreningen utan och innan. Solberg är en nutida ”Mr. Degerfors” och gjorde debut i klubben redan 1998! 435 seriematcher senare lade han de välanvända skorna på hyllan, vilket även göteborgaren Holmberg (i klubben sedan 2007) gjorde. Båda spelarna agerade som spelande assisterande tränare under fjolåret.

Degerfors-2

Samtidigt som deras rutin på planen blir svårersatt så kan deras erfarenhet visa sig vara guld värd för klubben. Faktum är dock att en ”ny” generation trotjänare är på väg att träda fram som ersättare: Trion Alexander Andersson, Marcus De Bruin och Christoffer Wiktorsson är de enda spelarna i dagens trupp födda på 80-talet. De tre värmlänningarna har har gjort mycket gott för klubben under många år och får ännu större ansvar den här säsongen.

Sportsligt sett hittar vi flera tunga spelartapp. Duktige Hampus Zackrisson lämnade för Varberg, sjumålskytten Mihlali Mayambela återvände till Djurgården efter sin lånesejour (återfinns nu i Brage) och mittfältsmotorn Sebastian Ohlsson hoppade på Trelleborgs allsvenska tåg. Man har också tvingats ersätta målvakten Jesse Öst som vände hem till Finland och anfallaren Shptetim Hasani, som har gjort 63 mål i Superettan varav sju kom förra säsongen, som har valt att trappa ner sin spelarkarriär.

Futsalstjärnorna står för kreativiteten

Flera Superettan-lag har slagit på den stora trumman och hämtat in många välmeriterade namn. Degerfors tillhör inte den skaran. De flesta värvningar har man hämtat in från division 1 och 2 (bland annat Andreas Jernarp från Torslanda). De inlånade spelarna från förra säsongen, Erik Lindell och Kevin Wright, fortsätter representera DIF även 2018 men värvningen det sprakar mest om kommer från IF Elfsborg. Anfallaren Viktor Götesson spenderade 2017 på lån hos Falkenberg och svarade då för tio mål. 22-åringen var eftertraktad på marknaden då han lämnade boråsarna som bosman och valet föll alltså på Degerfors med motiveringen ”jag minns väl när vi mötte dem förra säsongen, det var den enda gången som vår tränare var riktigt förbannad, det var här på Stora Valla.”

Till skillnad mot många andra lag har Degerfors en öppen målvaktssituation, där Ismael Diawara och kroaten Dario Miskic kämpar om att få ersätta Jesse Öst längst bak. Trebackslinjen i Jacobssons 3-4-3-system känns desto mer given. Marcus De Bruin och Christoffer Wiktorsson petar man inte i första taget och veteranen Jonas Olsson har goda chanser att komplettera trion. I Olssons skadefrånvaro på försäsongen har nyförvärvet från Kristianstad, Oliver Ekroth, gjort det bra och han hotar om en startplats. Tränare Jacobsson använder sig av två wingbacks där duktige engelsmannen Kevin Wright spelar ute till vänster och Norrköpingslånet Erik Lindell ansvarar för att hota från en högerposition.

Det centrala mittfältet utgörs av Nikola Ladan och AIK-lånet Christos Gravius. Ladan är intressant ur dubbla synpunkter. Den Velebit-fostrade göteborgaren har blivit värvad av vår egen Bosko Orovic vid två tillfällen (2012/Qviding och 2016/Syrianska), och han har även gjort 12 A-landslagsmatcher i futsal! Framför sig har duon två ”offensiva spetsar”, som Jacobsson kallar dem. Den stora stjärnan heter Sargon Abraham, ytterligare en spelare med spelare med futsal-landskamper på meritlistan och tillika Degerfors poängbästa spelare ifjol (12+2). På försäsongen har man testat fyra spelare som ska komplettera Abraham där Erik Björndahl (ny från Forward) fått mest förtroende. Som nia är Viktor Götesson självskriven och det finns goda chanser att han ökar på fjolårets målkolumn ytterligare 2018.

Degerfors-3

Den relativt nykomponerade Degerfors-elvan har fått en okej start på fotbollsåret 2018. Insatserna på försäsongen har successivt blivit starkare och man måste vara 100 procent redo till starten av Superettan då man inleder mot tufft motstånd: Premiärmatchen sker på bortaplan mot Öster och omgången därefter tar man emot topptippade Halmstad. Under starten av försäsongen började man ofta matcherna bra men tappade på slutet, ett problem som alla gaisare kan känna igen sig i. I det hela taget har har försäsongsmatcherna varit klart godkända med vinster mot Carlstad, Brage och Åtvidaberg, kryss mot Forward och förlust mot allsvenska Örebro.

Svenska Cupen-äventyret inleddes dock med en riktig stjärnsmäll. På Tele2 Arena förlorade man mot Djurgården (som man besegrade i cupen 2017) med hela 6-0. Efter den svidande förlusten spelade man upp sig rejält och kryssade mot Jönköping Södra för att senare besegra IK Frej (som imponerat på försäsongen) med 3-1. Summerar man försäsongen så har Degerfors gjort bra insatser mot jämbördiga lag – de enda förlusterna har kommit mot allsvenskt motstånd.

Vad talar för Degerfors?

Fjolårssäsongen var ett fall framåt och försäsongen visar att den positiva utvecklingskurvan inte har för avsikt att vända neråt. Försvarsspelet är stabilt och består av trotjänare med flera säsonger i både klubben och Superettan. Framåt ska man inte underskatta Sargon Abrahams kvalitéer och räkna med att han spelar fram till ett gäng Götesson-mål 2018. Jacobssons lag arbetar hårt med hög press kombinerat med ett varierat anfallsspel, och lyckas man kombinera dessa komponenter finns det ingen anledning av skriva av Degerfors från en plats på högre halvan – eller ännu högre.

Degerfors-4

Vad talar emot Degerfors?

2017 satt man på en riktigt stark målvaktsduo som nu bytts ut mot en oprövad dito. Endast fem lag släppte in färre mål en DIF under fjolåret, och nu är det upp till Diawara/Miskic att fylla tomrummet efter främst Jesse Öst. Men det är inte bara på målvaktssidan man har tvingats ersätta toppnamn, och i ärlighetens namn är truppen, som i dagsläget består av 20 spelare, kanske något för tunn för en topplacering. Resurserna är små och Degerfors har varit ett mer eller mindre notoriskt mittenlag i Superettan de senaste tio åren.

Text: Victor Westlund
Bildcredd: Degerfors IF, Futsalmagasinet, hif.se.

Tidigare artiklar i Seriekollen

Missa inte våra tidigare artiklar om lagen i Superettan: