Dalkurd

Seriekollen: Dalkurds FF

Inför seriestart gör GAIS.se en genomgång av våra kommande motståndare. Nu är det dags att stifta bekantskap med ett lag som ska spela i Champions League inte alltför långt bort i tiden.

Inför säsongen

Förra året joggade Dalkurds FF hem Division 1 Norra i överlägsen stil och kvalificerade sig därmed för sin första säsong i Superettan. Men uppstickarlaget för Borlänge siktar högre än så och nyligen blev det klart att två kurdiska bröder köper in sig i laget och är villiga att skjuta till pengar för att klubben ska avancera till ännu högre nivåer. ”Vi hoppas på Dalkurd i Champions league inom tre till fem år”, säger en av bröderna.

Redan förra året hade man ett riktigt bra lag som var obesegrade på Domnarvsvallen och vann 12 av de 13 matcherna man spelade där. Dessutom lyckades man hålla nollan i hela åtta av dessa matcher. Det råder ingen tvekan om att det fanns kvalitet i förra säsongens seriesegrande lag och inför 2016 har man som bekant slipat stålet ytterligare med namnkunniga nyförvärv.

DFF hoppas till att börja med att att Tom Söderberg nu ska vara fri från sina efterhängsna skador och att Superettans längsta spelare ska styra upp försvaret. Dessutom är tanken att Rawez Lawan och Dusan Djuric ska leda spelet och offensiven från sina respektive positioner på mittfältet. Ska man tro på rykten i media så söker klubben också efter ytterligare förstärkningar och det är inte länge sedan som Henok Goitom sades vara på väg till klubben.

Ansvarig för bygget är nye tränaren Poya Asbaghi, som under de senaste två åren varit assisterande tränare för laget. Det blir en utmaning för honom att leda laget till avancemang till Allsvenskan inom ett par år, vilket ju krävs för att målet om Champions League ska bli verklighet. På försäsongen har klubben i alla fall visat bra takter och är obesegrade så här långt efter matcher mot lag från Superettan och division 1, i senaste matchen avfärdade man t ex Vasalund med klara 3-0.

”Dalkurd är det mest spännande laget vi har i det här landet” sa Tom Söderberg efter det att han skrivit under ett ettårskontrakt för klubben. Snart är det dags för nykomlingen att leva upp till de stora orden och målsättningarna i seriesammanhang.

Dalkurds FF på en minut

Kommande träningsmatcher:
Dalkurd har nyligen kommit hem efter träningsläger i Spanien och laget ska möta IK Frej, ÖFK och Brage innan det är dags för premiären i Superettan. Men först väntar match mot Akropolis som kvalade till Superettan förra året.

Första omgången:
Dalkurds FF gör sin första match i Superettan på Södertälje Fotbollsarena mot Assyriska FF.

Förväntade nyckelspelare:
De namnkunniga nyförvärven Lawan, Djuric och Söderberg kommer att få bära tunga förväntningar på sina axlar. Se också upp med anfallsduon Ahmed Awad och Erik Törnros som förra året bidrog med 21 mål ihop.

Vad sticker ut:
Frågan är hur DFF kommer att klara av de krav som uppstår när man syns mycket och hyllas i media. Det har skrivits spaltkilometer sedan platsen i Superettan blev klar och hyllningskören är just nu väldigt stor. Ett bra exempel på hur pressen ser på laget är den slogan som Kristian Bågefeldt myntade i Dalarnas Tidning för några veckor: ”Dalkurd – när du vill vara dig själv för en stund”.

En påstådd DFF-supporter drogs med i hysterin kring klubben och laddade upp filmer på YouTube där han berättar om vilka vapen han tänker ta med sig när det är dags att möta Syrianska FC. Ja, jisses.

Läs mer:
Kolla gärna in klubbens webbsajt för att följa vad som händer inom Dalkurds FF. Kolla gärna också Dalademokratens intervju med Djuric och Söderberg efter presskonferensen då de presenterades för att få en tydligare bild av varför de valde DFF.

The GAIS Connection

Så gick det förra året:
Lagen möttes inte under 2015 eftersom DFF låg i Norretttan.

När möts vi:
GAIS åker i år till Borlänge och Domnarvsvallen i Superettans sjätte omgång. Det innebär att årets näst längsta bussresa går av stapeln söndagen den 8:e maj i god tid inför avspark som är kl. 15.00 (med reservation för ändringar).

Överkurs:
Mötet med Dalkurd blir en fingervisning om huruvida vi ska tro på talesättet att släkten är värst. Teteh Bangura tränade med Dalkurd i början av året och det påstås att klubben tackade nej till hans tjänster. Det borde väl betyda att det blir han som avgör drabbningen mellan lagen?

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
GAIS.se tipsar i varje artikel inom Seriekollen om en låt som passar bra under uppladdningen inför respektive match. Borlänges stolthet Mando Diao såg länge ut att gå segrande ur omröstningen, men de fick till slut se sin låt ”Money doesn’t make You a Man” bli knappt slagen som uppladdningslåt av Aerosmiths slagdänga ”Dream on”.

I morgon går Seriekollen vidare med en spaning avseende Åtvidabergs FF. Vi har tidigare publicerat texter om AFC United, Syrianska FC, Halmstads BK och Örgryte IS.