Dalkurd-5

Seriekollen: Dalkurds FF

Nu är Seriekollen äntligen tillbaka på GAIS.se! Du kommer säkert ihåg att vi förra året gjorde en genomgång av GAIS kommande motståndare i Superettan – och idag startar vi årets upplaga med en betraktelse av lördagens cupmotståndare, Dalkurds FF.

I vanliga fall brukar vi publicera Motståndarkollen två dagar inför Makrillarnas matcher, men idag slår vi två flugor i en smäll. Nedan får du koll på DFF inför såväl matchen på lördag som inför hemmapremiären i april.

Inför säsongen

Förra året gjorde Dalkurds FF sin första säsong i landets näst högsta serie och slutade på en stark fjärde plats, bara en poäng bakom Halmstad som knep kvalplatsen till Allsvenskan. Ett imponerande resultat för en nykomling (inte minst med tanke på klubbens blygsamma ålder – DFF grundades 2004) men kanske inte riktigt i nivå med ambitionen att spela Champions League inom 3-5 år, en målsättning som inför säsongen kom från de två miljardärbröder som köpt 49 % av klubben.

Nu återstår således bara 2-4 år innan Dalmasarna ska möta Barcelona, Juventus och PSG vilket ökar pressen på laget under den kommande säsongen. Ska man vinna Allsvenskan senast 2019 så gör man nog klokt i att ta steget upp redan denna säsong.

Under 2016 etablerade sig DFF som ett mycket starkt hemmalag då man, precis som under 2015 i Division 1 Norra, gick genom säsongen obesegrade på Domnarsvallen. Trots sportsliga framgångar och ett starkt bortastöd, främst mot lagen i storstadsområdena, hade Dalkurd svårt att locka hemmapubliken till den anrika arenan och noterade ett blygsamt publiksnitt på 1 119. Kanske var det ständiga trummandet som fick Borlängeborna att stanna hemma? Föreningen öppnade i alla fall under förra året upp upp för att möjligen flytta till annan ort efter oenigheter med Borlänge kommun. Det spekulerades öppet i ett antal städer som tänkbara kandidater: Västerås, Stockholm, Gävle, Upplands Väsby och Uppsala.

Alternativet Uppsala skapade förmodligen de starkaste reaktionerna.  När ordföranden i idrotts- och fritidsnämnden i staden välkomnade förslaget och öppet flirtade med klubben blev det för mycket för stadens numera allsvenska stolthet, IK Sirius. Det blev dock ingen flytt och Dalkurds FF kommer, i alla fall under innevarande säsong, fortsatt vara baserade i Mando Diao och Jussi Björlings hemstad. Och tur var väl det, Uppkurds FF och Kurdsalas FF klingar trots allt inte lika bra som Dalkurds FF.

Dalkurd-3

Under debutsäsongen i Superettan hade klubben en rad spelare som visade framfötterna. En av dessa var anfallaren Mirkan Aydin som var lagets bästa målskytt och mäktade med 12 baljor under säsongen, vilket räckte till en delad fjärdeplats i skytteligan. Aydin  lämnade dock klubben efter säsongen när flyttlasset gick till SC Preußen Münster som spelar i den tyska tredjeligan. Förutom Mirkan Aydin har man också tappat tongivande spelare i Jesper Nyholm (AIK), Diego Montiel (Sirius) och Dusan Djuric (GAIS).

Men med guldfyllda fickor lika djupa som Marianergraven (om man ska tro ryktena) så har klubben lyckats förstärka truppen ordentligt. Till offensiven har man bland annat har man plockat in Ammar Ahmed (Åtvidaberg) Richard Yarsuvat (Norrby) och en riktig prestigevärvning i Mohamed Bangura (Dailan Yifang FC). Dessutom har man förstärkt truppen med Rewan Amin från holländska Heerenveen, Robin Tranberg från GIF Sundsvall och vindsnabbe yttermittfältaren Yukiya Sugita.

Hittills har DFF den här säsongen hunnit med en rad träningsmatcher samt en match i Svenska Cupen och radat upp segrar. I säsongens första träningsmatch besegrades nyligen degraderade Gefle med 3-1 vilket följdes upp med segrar mot Västerås (5-1) och Carlstad (3-2). I första omgången i Svenska Cupen ställdes laget mot Kristianstad, trots ett tidigt baklängesmål lyckades DFF rycka upp sig och segersiffrorna kunde skrivas till 3-1.  Det är en tuff uppgift som GAIS ställs inför på Domnarsvallen men också en fin chans att bli första laget på lång tid som besegrar DFF på deras hemmaplan.

De som är tidigt ute med sina tips avseende hur Superettan slutar 2017 nämner självklart Dalkurd som favorit till seriesegern – och konstigt vore det ju annars. Klubbens satsning har av Syrianskas Can Melkemichel beskrivits som att DFF ”betalar 500.000 kr bara i sign on-bonus… de har tre spelare som tjänar lika mycket som hela vår trupp”, vilket indikerar att den nyrika klubbens fasoner inte uppskattas av alla seriekollegor.

Idag leder klubben serien på bokstav och en klubb med Dalkurds plånbok ska självklart ligga på direktplats till Allsvenskan även i november, det enda frågetecknet är möjligen om den unga klubben orkar bära favoritskapet?

Dalkurds FF på en minut

Kommande träningsmatcher
Efter matchen mot GAIS ställs DFF mot AIK borta på Skytteholms IP i sista gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. Därefter har man en inplanerad träningsmatch mot Frej 18/3.

Första omgången
Dalkurd- BP på Domnarvsvallen låter lite som ett aprilskämt, men så är icke fallet. Det är en av matcherna i Superettans första omgång, men matchen spelas dock den 1:a april.

Domnarvsvallen

Förväntade nyckelspelare
I truppen finns flertalet namnkunniga och duktiga spelare som man har höga förväntningar på. Rawez Lawan stod för en fin säsong i fjol och förväntas fortsätta ha en viktig roll i laget. En bra säsong hade också Ammar Ahmed – fast då i Åtvidabergs FF. Nu väntas även nyförvärvet göra stort avtryck i det helgröna laget.

Men det är ändå prestigevärvningen Mohamed Bangura som får bära det största lasset av förväntningar. Banguras meritlista intygar att han borde vara Superettans bästa anfallare. I Richard Yarsuvat har man också en pålitlig målskytt, boråsaren stod för 19 mål på 24 matcher för Norrby föregående säsong.

Vad sticker ut?
Dalkurds FF har fortsatt enorma förväntningar på sig men det finns en del utropstecken i föreningen. Fansen drömmer om Champions League men samtidigt så bråkar föreningen med kommunen, har planer på att flytta och Domnarsvallen ekar tom under större delen av matcherna. Nog för att Dalkurds FF är ett förväntat topplag i serien (med all rätt) men för att bli en etablerad elitklubb med ett ordentligt hemmastöd krävs lite mer än en trumma och välfylld plånbok. Exempelvis stil, klass och tradition.

Läs mer
Kolla gärna in klubbens webbsajt för att följa med i klubbens fortsatta värvningar och flyttplaner.

The GAIS Connection

Så gick det förra året
Första matchen mellan lagen spelades på ett varmt och soldränkt Domnarsvallen i maj i en svängig match. Dalkurd tog ledningen med 1-0  efter 28 minuter efter en hörna, ett resultat som stod sig halvleken ut. När James Sinclair bombade in kvitteringen i 52:a minuten hann GAIS dock knappt fira klart innan Diego Montiel sköt in 2-1 minuten efter. När GAIS kvitterade i 82:a minuten då Calle Nyström krigade in bollen vid en hörna hade hemmafansen retirerat till skuggan för en ”saftpaus”, mycket märkligt! Matchen slutade hur som helst 2-2.

I returmötet på Gamla Ullevi i oktober så levde fortfarande drömmen om allsvenskan för DFF. Matchen var jämn och stundtals ganska fysisk vilket ledde till att bortalagets spelare spenderade mycket tid synandes Gamla Ullevis gräsmatta. Det var till slut flera av Atleterna som tröttnade på att mycket av matchtiden tickade iväg under spelavbrott och på bilden ovan berättar Steven Old för Leonard Pilana vad han tycker om fejkade skador.

Dalkurd-4

Matchens enda mål gjordes av Omar Jagne som dunkade in matchens enda mål efter ett inlägg tidigt i andra halvlek. GAIS hade flera chanser att kvittera, bland annat brände Dardan Rexhepi en straff som Frank Pettersson i DFF:s mål räddade med tio minuter kvar. Dalkurd kunde sedan hålla undan och vinna matchen med 1-0.

När möts vi?
Redan i andra omgången så välkomnar GAIS Dalkurds FF till årets hemmapremiär i Superettan den 8 april. Returmatchen i Borlänge spelas 29 oktober och är säsongens näst sista match.

Överkurs
På lördag ställs GAIS ännu en gång mot en av Sveriges lynnigaste forwards, nämligen Richard Yarsuvat. Målmaskinen från Borås, som inledde förra säsongen i Syrianska och avslutade den i Norrby, förefaller ha ett konstigt förhållande till Grönsvart. Redan 2012 provspelade den då nittonårige Richard med Atleterna och sa då till Expressen att ”GAIS var mitt favoritlag när jag var yngre” och att GAIS ”alltid varit en klubb som jag haft respekt för”.

Tre år senare mötte ”Rickys” dåvarande lag Norbby GAIS i Svenska Cupens kvalspel. När Yarsuvat satte 2-2 kvitteringen valde han att fira framför GAIS-klacken, något som fick de grönsvarta supportrarna att ilskna till.  Matchen slutade med seger för GAIS efter ett utdraget straffavgörande och det återstår att se om Richard fortfarande har respekt för sitt favoritlag.

Som överkurs är det också  värt att nämna att höstmötet mellan GAIS och DFF blev grönsvarta hjälten Björn Anderssons sista hemmamatch. En grönsvart högtidsdag värd att lägga på minnet!

Dalkurd-7

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
GAIS.se tipsar i varje artikel inom Seriekollen om en låt vi menar passar bra under uppladdningen inför respektive match. Inför matchen mot den flyttsugna dalaklubben var redaktionen först inne på att Håkan Hellströms ”Jag har varit i alla städer” skulle passa utmärkt. Men efter vidare diskussioner seglade först ”Money talks” upp som en het kandidat innan valet föll på Manchesters stolthet Stone Roses och den mycket passande ”Fools Gold”.

Text: Axel Fälth
Foto: Line Skaugrud Landevik

Köp Årskort
Om du inte redan gjort det så är det hög tid att köpa årskort. När du köper ditt årskort ger du GAIS bättre förutsättningar för att kunna stärka laget och organisationen. Klubben är i stor utsträckning beroende av ditt engagemang.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.