ÅFF-5

Seriekollen: Åtvidabergs FF

Seriekollen går in på sista veckan innan Superettan sparkar igång nästa lördag, den 1 april, och där GAIS går i elden dagen efter. Idag styr vi kosan till Östergötland för att ta tempen på Åtvidabergs FF.

Bruksorten Åtvidabergs fotbollsframgångar brukar relateras direkt till den lokala industrins uppgång och fall. Och visst, sambandet mellan sportsliga framgång och ekonomiska resurser har vuxit allt starkare, men den som tittar närmare på Åtvidaberg ser också en organisation som under de senaste åren kontinuerligt försett andra svenska klubbar med offensiva kvalitéer, oavsett position. Som ett exempel när ÅFF, bedrövelsens år 2012, slutade på en sjätte plats i Allsvenskan så gjorde man det med flera spelare som senare gjort avtryck i inhemsk fotboll – fast i andra klubbar, däribland: Anton Tinnerholm, Mohammed Abukabari, Viktor Prodell, Magnus Eriksson, Tom Pettersson, Andreas Thomson, Jesper Arvidsson och Erik Moberg.

Nu är det inte en från grunden byggd ungdomsakademi som lagt grunden för utan snarare en förmåga att hitta spelare, i grunden regionalt men även nationellt, som är i början av sin seniorkarriär men som inte ännu hittat till någon annan av Sveriges etablerade klubbar.

Hemmaarenan Kopparvallen är numer plastbelagd och även om denna förändring inte var av den mest kostsamma upprustning som setts i arena-Sverige är det ändå en märklig trend att i dess följdvatten kommer vikande resultat och därmed ekonomiska bekymmer. Säsongen 2015 åkte Åtvidabergs FF senast ur Allsvenskan men sen dess har; då nye, Roar Hansén fått fortsätta sitt lagbygge som traditionsenligt ska bygga på passningsorienterad fotboll med grunden i eget bollinnehav. Lika traditionsenligt har också trenden med att lyfta spelare som ligger lite utanför rullorna, för att sedan tappa dem till bättre betalande, fortsatt. Inför 2016 skeppade man iväg John Owoeri till Häcken, ersatte honom med en Shkodran Maholli, direkt från Halmstads bänk, bara för att inför 2017 tappa även denne (återigen till Häcken).

Inför säsongen

Nu är det inte bara Makolli som försvunnit utan också den förra säsongen så viktiga mittfältaren Ammar Ahmed till  Dalkurd FF (därtill Månz Karlsson till Östers IF och Mauricio Albornoz  som släppts utan nytt kontrakt). Inför 2017 står Åtvidaberg återigen inför utmaningen att ersätta förlorade offensiva krafter och för detta har ÅFFs framgångsrika scouter nu hittat en tänkt oslipad diamant i Linus Tornblad, senast från Ljungskile SK.

ÅFF-9

Linus som gjorde 23 matcher för LSK förra säsongen hittade då nätet 3 gånger men förhoppningarna i Linus talang och snabbhet har i år hittat nya avsändare. På anfallssidan har man även tagit in Emil Bellander från degraderade Gefle IF.

Nya på mittfältet förväntas Fredrik Holster bli och i finska Pekka Lagerblom, senast från Jacksonville Armada i ”North American Soccer League”, har man hittat en stark komplementspelare med europeisk erfarenhet- även om det nu är 12 år sedan denne lämnade Werner Bremen.  Bröderna Ramhorn återförenas också i ÅFF där Sebastian efter förra årets utlån från Kalmar FF fått fortsätta, till skillnad från Johan som för ett två-årskontrakt istället lämnat grönsvart.

ÅFF-1

Under försäsongen har man vunnit med 4-0 mot Nyköping BIS och kryssat (2-2) mot Syrianska, båda matcherna på hemmaplan. I Svenska Cupen summeras resultaten till förlust med 1-3 borta mot Häcken BK, vinst mot BKV Norrtälje (div. 2) med 4-0 och oavgjort, 1-1, mot ÖSK. Därefter har man  mött, och besegrat, IFK Norrköping med övertygande 4-1. Noteras bör att Norrköping några dagar innan hade spelat semifinal i Svenska Cupen och därför ställde upp med ett reservbetonat lag.

Årets ÅFF präglas av ett stabilt arbetande mittfält där, förlusterna till trots, de största frågetecknen ändå återfinns till kapaciteten i backlinjen. Sett till hela försäsongen så är ÅFFs förmåga att vaska fram chanser genom eget spel även när den defensiva organisationen inte alltid sitter. Spelsättet är klassiskt 4-4-2 där man gärna kommer runt på kanterna. Hittills har man imponerat i överkant mot de lag man ändå förväntas besegra men inte heller räckt till mot de som ska hålla högre kvalité. Hur detta översätts till i Superettan är såklart svårt att sia om men klubbens egen målsättning är en topp-6 placering samtidigt som Aftonbladets Bolin tippar en botten-14.

Åtvidabergs FF på en minut

Kommande träningsmatcher
ÅFF spelade sitt genrep mot Degerfors i helgen och vann med klara 3-0. Ett styrkebevis inför seriestarten.

Första omgången
Åtvidabergs FF drar den första söndagen i månaden april till Finnveden för att starta årets version av Superettan mot Värnamo.

Förväntade nyckelspelare
Bakom ett något orutinerat försvar får såklart Gustav Jansson en, om möjligt, ännu viktigare roll. Jansson kom till klubben redan som tjugoåring 2010 och får anses ha utvecklats till en av Superettans stabilaste burväktare.

I anfallet, nyrekryterade Bellander till trots, sätts ett varningens finger främst upp för anfallspartnern Simon Alexanderssons  som hade en mycket stark avslutning på senaste årets Superettan. Alexandersons har dock gått med skadekänningar under försäsongen och kanske får Tornblad, som mest hittills mest agerat på kanten, chansen som central forward.

Lagets byggs dock från fyrmannamittfältet och där kan främst innermittfältarpar Björn Westerblad och Jens Jakobsson tillsammans med vänsterkantens Simon Helg nämnas.

Vad sticker ut?
ÅFFs målproduktion under försäsongen anmärkningsvärd. På 4 matcher mot icke-Allsvenskt motstånd  (IFKs reserver inkluderade) har man lyckats göra 14 mål även om resultatet mot Häcken och  ÖSK istället skrivs till 1-4.

Läs mer
Det finns en del som kan vara värt att notera på klubbens webbplats, bland annat är man flitiga med klipp från matcherna.

ÅFF-2

The GAIS Connection

Så gick det senast
I förra årets hemmamöte blev Luther Singh matchhjälte i 1-0 vinsten. Bortamötet blev dock inte alls lika lyckat och förlusten med 4-2 kom efter att bl.a. Makolli gjort ett hemma-hatrick och Dardan nätat för grönsvart tillsammans med tidigare nämnde Johan Ramhorn.

När möts vi?
Första mötet sker på hemmaplan den 11:e Juni klockan 15:00. Till bortamötet på Kopparvallen åker vi istället den 15 oktober.

ÅFF

Överkurs
Den minnesgode kanske också minns att även Simon Alexandersson har varit aktuell även för grönsvart. Inför säsongen 2015 provspelade den då 21-åriga Alexandersson i 3 Allsvenska och Superettan-klubbar med mål i varje provspel utan att då erbjudas kontrakt.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
I samhället Åtvidaberg står en staty av den svenske generalen David Drummond (1593-1638, skotsk påbrå). Östgötarna må minnas denne av andra anledningar men varför inte inför mötet med bruket hedra denna den första dokumenterade svenska tobaksnyttjaren med Dinah Washingtons version av ”Smoke gets in your eyes”?

Tidigare inom Seriekollen

I serien av artiklar under rubriken Seriekollen har vi tidigare publicerat:

Dalkurds FF
Syrianska FC
Örgryte IS FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs BoIS 
Gefle IF
Degerfors IF

Inom kort kommer det självklart fler artiklar inom Seriekollen.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det ett hundratal så det är verkligen hög tid att göra slag i den saken!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.