AFC

Seriekollen: Athletic FC United

Inför seriestart gör GAIS.se en genomgång av våra kommande motståndare. Vi börjar med en av förra årets stora överraskningar, AFC United, som nu tar sats för att göra en ännu bättre säsong.

Inför säsongen

Athletic Football Club United gjorde som nykomling i Superettan en stark fjolårssäsong under ledning av karismatiske tränaren Özcan Melkemichel. När serien skulle summeras i november hade laget säkrat en fin åttonde plats med tio poängs marginal ner till Mjällby på negativ kvalplats. Även om AFC bytt ut ett tiotal spelare i truppen över vintern ser man inom klubben fram emot den nya säsongen med tillförsikt.

Bland de som lämnat märks namn som Imad Zatara, Juanjo Hervias, Robert Massi, Omar Jawo, Rabi Elia och Yussuf Saleh. Men klubben verkar ha hittat bra ersättare och tagit in försvarsspelare som Isa Demir, Erik Figueroa och CL-rutinerade engelsmannen Jernade Maede, men också duktige Carlos Gaete Moggia från seriekollegan Värnamo och Sasa Matic som sprutade in mål i Norrettan förra året. Nyligen fick klubben också klart med rutinerade John Mensah, tidigare landslagsman för Ghana.

Men AFC har under försäsongen visat att man klarat av att byta spelare i truppen lika enkelt som man kan byta klubbnamn och att laget därmed blir att räkna med även i år. Laget inledde året med vinster i träningsmatcher mot Syrianska och Degerfors samt ett oavgjort resultat mot Dalkurd. Därefter tog Svenska cupens gruppspel vid och AFC fortsatte, trots den tuffa gruppen med tre allsvenska lag, att göra bra prestationer.

Laget inledde cupspelet med att slå J-Södra på bortaplan efter att Othman El Kabir avgjort med matchens enda mål. I andra omgången spelade man jämnt med IFK Norrköping som dock kunde avgöra genom skyttekungen Emir Kujovic och tränare Melkemichel var efter matchen besviken att laget inte klarade av att kvittera. I den tredje matchen kom ett litet bakslag då ett brandskattat AFC fick stryk med 3-0 borta mot Östersunds FK.

Under försäsongen har klubben kunnat glädjas åt att anfallaren Othman el Kabir verkar vara i strålande form. Kan han bibehålla den fina formen kommer AFC att vara ett mot mot alla försvar i Superettan och laget blir ännu starkare framåt då förra årets poängkung Chidi Omeje kommer tillbaka efter skada i maj. Kan John Mensah leda försvaret som på gamla goda dagar har laget en bra chans att återupprepa förra årets resultatmässiga framgångar.

AFC United på en minut

Kommande träningsmatcher:
AFC United åker i dagarna till Turkiet för träningsläger och man har ännu inte annonserat sina återstående träningsmatcher inför serien.

Första omgången:
AFC åker i seriepremiären till Stora Valla för att försöka att återupprepa vinsten från träningsmatchen mot Degerfors IF.

Förväntade nyckelspelare:
Målvakten Josh Wicks är en respektingivande sista utpost och Mensah kan komma att spela en viktig roll. Tuffe lagkaptenen Filip Rogic kommer att vara en viktig spelförare på mitten ihop med Omar Eddhari. Framåt kommer det att handla mycket om Othman El Kabir och Chidi Omeje.

Vad sticker ut:
Vid sidan av dräkter som får många att tänka på isglass är det anmärkningsvärt att klubben med Superettans sämsta snittpublik 2015 (346 åskådare) har lyckats knyta till sig både Jernade Maede, som i december 2003 startade för Arsenal mot Olympiakos i Champions League, och John Mensah med 7 VM-matcher för Ghana.

Läs mer:
Du kan hålla koll på vad som händer med AFC United på klubbens webbsajt.

The GAIS Connection

Så gick det förra året:
Under 2015 tog GAIS 4 poäng mot AFC United. På våren blev det 1-1 på Gamla Ullevi och när serien vände vann GAIS med 2-0 på Skytteholms IP. Atleterna hoppas självklart på minst samma utdelning i år.

När möts vi i år:
Denna säsong är det dags för AFC United – GAIS redan i omgång 2, lördagen den 9:e april kl. 16.00 på Skytteholms IP i Solna (med reservation för ändring av matchtid).

Överkurs:
Ett fint AFC-relaterat minne var när GAIS avancerade till Svenska cupens kvartsfinal 2014. Då vann Grönsvart gruppspelets sista match mot laget, som då höll till i division 1, på övertid. Andreas Drugge gjorde matchens enda mål på straff efter att Marcus Översjö gått omkull i straffområdet.

Rekommenderad uppladdning inför matchen:
GAIS.se tipsar i varje artikel inom Seriekollen om en låt som passar bra under uppladdningen inför respektive match. Länge såg det ut som att ”Living in the shadows” med Billy Talent skulle bli den givna låten inför denna match, men till sista skälvande stund bestämde juryn att rekommendationen skulle bli ”Heikki’s Suburbia Bus Tour” med Rodriguez.

I morgon fortsätter Seriekollen och då kommer du kunna läsa mer om Syrianska FC.