jamesy

Sen kvittering på fredagens folkfest

Trots en grå förmiddag i Göteborg skulle ändå solen spricka fram och lysa på atleterna när det var dags för matchstart. Det bäddade för en riktig folkfest på Ullevi där storpublik fick se bollen rassla i nätet tack vare Rexhepi, Mijaljevic, Cadogan och självklart många andra duktiga spelare i grönsvart som spelade fram till detta. Trots gedigna kämparinsatser räckte inte energin hela vägen utan Trelleborgs FF skulle få sista ordet när man tryckte in bollen bakom den chanslöse Tommi Vaiho.

Först och främst, tack till samarbetspartners, supportrar, supporterföreningar m. fl. som gjorde denna match möjlig. Tack vare er var festen på Ullevi säkrad. Upplevelsen kommer de 6218 personerna på läktaren förhoppningsvis sent glömma. Inte bara tack vare den målrika matchen, utan även för den genuint ekande sången på läktaren.

Båda lagen tryckte på framåt från minut ett.

Redan från första minuten kunde man se att det var två hungriga lag som spelade offensivt och gick för tre poäng. Så tidigt som femte minuten skulle första farliga målchansen komma då ett missförstånd i GAIS backlinje ledde till att Marcus Pode kunde ta sig fram relativt fri i utkanten av straffområdet men skottet stoppades av Vaiho. Med fortsatt tryck från båda lagen var det ändå Trelleborg som skulle stå för det mesta framåt. I den 20:e minuten var det återigen rörigt i den grönsvarta backlinjen vilket ledde till att skåningarna kunde få till ytterligare ett farligt läge men där bollen svepte förbi tätt utanför målramen. I mitten av första halvlek tänder GAIS till igen. Bland annat tack vare Dardan Rexhepi som i 22:a minuten matade på ett långskott som gick strax utanför stolpen.

Åtta minuter senare skulle just Dardan vara framme igen när han kom så gott som fri men där bollen stoppades av Fredrik Persson i Trelleborgs mål. Bara ytterligare fyra minuter senare löpte Dardan fri igen. Denna gång skulle bollen gå i stolpen och ut.

Luka Mijaljevic utnyttjade Fredrik Perssons miss

Det var först när Mijaljevic fick chansen som GAIS fick utdelning. Detta tack vara Trelleborgsmålvakten Persson då han skulle ut och boxa undan en hög boll men missar vilket gör att James Sinclair kunde passa fram till helt fria Luka framför mållinjen som enkelt kunde rulla in bollen. 1-0 till GAIS som väckte hela Göteborg till liv. Efter Lukas mål skulle GAIS trycka på både från planen och från läktaren vilket satte hög press på Trelleborg. Dock gick luften ur för GAIS när Trelleborgs Marcus Pode oväntat och plötsligt skulle göra 1-1 då han matade på ett välplacerat långskott en bra bit utanför straffområdet som la sig tätt intill Vaihos insida stolpe.

Efter 1-1 var det Trelleborg som tryckte på för ledningsmålet innan första halvlek var slut. 1-1 var ett resultat som förmodligen var rättvist sett till första halvlek men det kunde mycket väl bli många fler mål.

Händelserik start på andra halvlek

Trycket som Trelleborg hade i slutet av första halvlek skulle hålla i sig de första minuterna av andra vilket de skulle få utdelning för. Redan efter fyra minuter av andra halvlek blir GAIS-försvaret överspelade vilket gör att Marcus Pode kan komma fri på vänsterkanten och placera in 2-1 för Trelleborg vid den bortre stolpen. Detta mål gör att Pode kunde stärka sin redan säkra andraplats i Superettans skytteliga. Trelleborgs 2-1 mål skulle dock få GAIS att tända till rejält. Efter hårda påtryckningar från GAIS-anfallare och många räddningar av Persson i Trelleborgmålet var det Kieron Cadogan som skulle få göra 2-2 när Malkolm Moenza så fint passade in bollen från vänsterkanten in genom ett spelartätt straffområde som till slut hittade fram till Cadogan som kunde placera in kvitteringen.

Rexhepi fick till slut utdelning på ett rökigt Ullevi

Jodå du läste rätt. Inte ens röken från de gröna raketerna hade hunnit skingra sig när Dardan Rexhepi skulle få göra mål bara minuten senare 2-2-målet. Det var precis efter avspel som GAIS fångade upp bollen efter ett misslyckat uppspel av Trelleborg vilket följdes av en kontring där Mijaljevic, Sinclair och Rexhepi höll en offensiv framåtryckning i världsklass vilket resulterade i att Dardan Rexhepi kunde komma fri mot mål och placera in bollen bakom Persson. 3-2 till Grönsvart och Ullevi kokade.

GAIS såg ut att gå mot tre poäng

Sista halvan av andra halvlek var det Trelleborg som skulle kämpa för en kvittering. Dock hade GAIS bra kontroll i sitt försvarsspel och kunde spela bort det mesta av Trelleborgs anfall. När klockan gick in på 92:e minuten kom det som alla gaisare fruktade. I ett av Trelleborgs sista anfall studsade bollen fram och tillbaka ett par gånger mellan GAIS-försvarare och Trelleborgsanfallare när bollen till slut hittade ut till Mattias Håkansson som gick på kraft och tryckte in bollen intill Vaiho som inte mycket kunde göra. Minuten efter blåser domare Jim Petersson av matchen som slutade 3-3. Trots besvikna GAIS-supportrar kan nog många ändå hålla med om att krysset var ett rättvist resultat mellan dessa väldigt formstarka lag som båda behåller sina placeringar i tabellen. Trelleborg håller sin femteplats med bara en poäng före GAIS på en sjätteplats.

”Fick uppleva just det jag älskar mest med att se GAIS live – MÅL”

En av många supportrar som under gårdagen tog sig till Ullevi denna gratismatch var Nicke ”Dalsland” Nilsson som hade tagit sig hela vägen från Dalsland (som ni nog kunde gissa). Han hade, som många andra, blandade känslor efter matchen. Eller som han själv uttryckte sig på GAIS (INOFFICIELL) på facebook:

”På väg hem till Dalsland. Fick uppleva just det jag älskar mest med att se GAIS live – MÅL‼ Två mål inom loppet av typ: man hann inte krama klart innan vi gjorde 3-2… Fan vilken glädje man hade i kroppen, ja ni vet alla vad jag pratar om. Sen börja ängsligheten, då vet ni ålltså vad jag menar. Vi har upplevt den så många gånger och återigen blev det befogat till 200 %… Varför varför varför? Men men… 6218 på läktaren fick se en underhållande match och jag hoppas alla kommer tillbaka… Jag gör det var så säker”

Självklart är det surt när GAIS inte håller igen det mot slutet, men det verkar göra det enkelt att glömma att GAIS är fortsatt obesegrade efter sommaruppehållet och helt obesegrade på Gamla Ullevi 2016. Därför hoppas vi att samtliga 6218 gör som Nicke. Kom och se GAIS hemma på Ullevi redan den 17:e september då det är dags för ännu ett toppmöte när Athletic FC United gästar Ullevi i en förmodligen het och offensiv match!

Matchen i korthet

Laguppställning: Tommi Vaiho, Johan Ramhorn, Calle Nyström, Steven Old, Danny Ervik, Craig Henderson, Malkolm Moenza, Luka Mijaljevic, Kieron Cadogan, James Sinclair, Dardan Rexhepi.

Domare: Jim Petersson

Målen: 1-0 Luka Mijaljevic 1-1 Marcus Pode 1-2 Marcus Pode 2-2 Kieron Cadogan 3-2 Dardan Rexhepi 3-3 Mattias Håkansson

Publik: 6218, bara gaisare

Text: Philip Morsten