Möller

Sebastian Möller: Vi har bättre spelare än Örgryte

Den nyligen fyllda 24-åringen Sebastian Möller stod för en lysande insats i segern mot Degerfors IF i måndags. Toppformen är således närvarande när det nu på måndag vankas derby mot Örgryte IS FF. Vi tog ett snack med den sympatiske backen, med både ett stort hjärta och danskt och schweiziskt påbrå, som är tvärsäker på vad som kommer avgöra derbyt.

Det var i december 2016 som dåvarande tränaren Benjamin Westman och sportchef Patrik Ingelsten fick den u-landslagsmeriterade hallänningen att fatta både penna och beslut för en påskrift på erbjudet kontrakt. Kontraktet firades senare med en resa över nyåret till Yorkshire i England där kompisen Marcus Antonsson då spelade för Pelle Blohms favoritgäng Leeds United.

Unge Möllers fotbollskarriär tog sin början i IF Böljan och Rolf Söderby var mannen som instruerade Sebastians första steg i det som kom att bli hans framtida yrke. I Halland är det bollklubben från Halmstad som är det stora laget och de var också dit Sebastian valde att styra kosan vid 15 års ålder. Meritmässigt en lyckad övergång då namnet Möller kom att pryda diverse gula landslagströjor samt att en guldmedalj för junior-SM hängdes runt unge Sebastians hals. Detta dessutom i egenskap av lagkapten och med sin forne klasskamrat Simon Silverholt vid sin sida.

Seniorkarriären har spenderats i IS Halmia och Vinbergs IF respektive omklädningsrum innan valet föll på GAIS. Speltiden har hittills varit något begränsad men i den senaste matchen fick han tränare Bosko Orovics fulla förtroende och med den insatsen stärktes aktierna för en startplats i derbyt mot ÖIS. Vi har tagit en pratstund med den hårt jobbande kämpen som numera även kan titulera sig egen företagare.

Grattis till segern senast och grattis till en fenomenal insats för din egen del!

– Tack så hemskt mycket! Sa du fenomenal? Haha, ja det tackar vi för. Så bra tycker jag inte att det var, jag har mer att ge. Mer offensiva löpningar till exempel, men det var en go vinst som stärkte oss och en go känsla!

Kort kommentar om din egen insats och om matchen?

– Matchen som helhet hade ett lågt tempo i den första halvleken. De skapade inte så mycket och vi växte in i matchen mer och mer. Inför andra halvlek justerade vi med att Dusan (Djuric)och (Anton) Wede hämtade boll medan jag och Simon (Silverholt) lyfte upp mer. Vi fick mer press och mer inlägg och kunde hota bakom dem. Överlag en rättvis seger för oss, inget snack om det!

Du klev av med smärtor och med en gångstil som liknade en nyopererad 80-årings, Vad hände egentligen med dig?

– Haha, jag har haft problem med en överansträngning i höften. Jag blev lite orolig efter en rusch då det drog till. Men vi har kollat med läkare och det är ingen fara. Jag har fått vila så det ska inte vara några problem. Och gå som en 80-åring gör jag ändå!

Du spelade inte så mycket i våras men det har blivit mer på sistone, hur sammanfattar du din egen säsong så här långt

– Jag kom från division 2 och visste att det skulle bli svårt att ta en plats direkt och att acklimatisera sig till elitfotboll igen. Men visst önskar jag att jag fått spela mer. Min tanke var att jag till hösten skulle ha kommit in i det och kunna konkurrera på riktigt.

– De matcher jag spelat har alla haft olika matchbilder men de har känts okej. Försäsongen var jag inte så nöjd med min prestation, även om jag kom in mer i det i slutet. Nu när man startat några matcher känns det bättre och bättre, men jag vill ändå få ut mer av min offensiv då det är där jag har mina starka sidor som ytterback.

DSC_0972

Nästkommande match är som alla blivit varse om Originalderbyt mot Örgryte. Domare Jim Petersson kommer med pipan i handen och med sitt gula och röda kort i fickan blåsa igång matchen klockan 19.00. En förmodad publikfest där GAIS via sociala medier drar en lantz för fair play av ledare, spelare och publik. Publiken som efter senaste matchen fick välförtjänt mycket beröm av både tränare Orovic och kapten Nyström. Även Sebastian stämmer in i Boskos och Calles hyllningar till klacken och ser med glädje fram emot derbyt.`

– Det ska framför allt bli jäkligt roligt med ett derby! Och mot ett Öis som har gått knackigt som vanligt, tänkte jag säga. Vi är optimistiska inför matchen, vi är ett bra lag och har bättre spelare än dem och så kämpar vi mer av det jag har sett. Sedan är det kul med publikmatcher, men det har slutat 0-0 för många gånger nu så det är dags att utöka plusstatistiken till GAIS fördel!

Kan du sätta ord på hur ett derby skiljer sig mot en vanlig serielunksmatch?

– Det är svårt att sätta ord. Alla säger att som alltid så gäller det tre poäng men ett derby är ett derby, vilka som är bäst i Superettan av Göteborgslagen. Det är viktigt både för oss spelare men också för supportrarna, jag tycker det är väldigt viktigt att vi kämpar tillsammans. Sedan är det också historia då det är originalderbyt.

Vad kommer avgöra?

– Stil, klass och tradition!

Snyggt! Blir det du som avgör matchen?

-Säg så här; så länge vi vinner spelar det ingen roll!

Lycka till!

– Gött! Jag säger aldrig T-ordet för det betyder otur.

Se där, är du skrockfull?

– Nej, inte alls. Det är bara det men det är något som jag fått för mig, kanske är det mormor som sagt det till mig.  Men på fotbollsplanen har jag ingenting.

Glöm nu inte att ta på er era turunderkläder, gå på V-brunnar eller att utöva era andra eventuella skrockfulla riter när ni mangrant kommer och stöttar Sebastian och de andra i Boskos hårt jobbande elva på måndag. Kanske kommer Sebastian med en dansk skalle knoppa in en hörna och avgöra matchen framför ett rödblått försvar lika ihåligt som en schweizerost och en halvfull rödblå supporterläktare. I så fall skulle han göra sin kompis Erik Johansson sällskap i klubben av spelare som avgjort derbyn till GAIS fördel.

Text: Daniel Björnalm
Foton: Line Skaugrud Landevik och Daniel Björnalm

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

BIljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!