image

Intervju: Sandeep Mankoo vet hur Syrianska ska besegras

Det var en rejäl smocka som GAIS åkte på senast mot Östersund. En förlust som redan nu är överspelad och laget ser fram emot nästa omgång med tillförsikt. Vi tog ett snack med vår 23-årige allroundback Sandeep Mankoo för att höra hans syn på det som var och det som komma skall.

Sandeep är har figurerat i GAIS-sammanhang under många år. Först som pojklagsspelare med U-landslagsmeriter och sedan som senior under flertalet år i a-truppen, inkluderat utflykter i boråsklubben Norrby och i Ljungskile. Lundbyprodukten är detta till trots bara 23 år, men ger intrycket av att vara äldre med sina mogna tankar, sina genomtänkta värderingar och sitt sunda förnuft.

När fotbollen inte pockar på uppmärksamheten ägnar vår målfarligaste back (två mål hittills i år) en hel del tid åt familjeföretaget. Företaget äger fastigheter och förutom att sitta med räkenskaperna deltar Sandeep i möten med till exempel Göteborgs Kommun, där det i sann solidarisk gais-anda diskuteras om hur man kan hjälpa ensamkommande flyktingbarn. En sysselsättning som hjälper honom med perspektiv och att få ett nödvändigt avbrott i fotbollens vardag i klubben som ligger honom närmast hjärtat.

Läs om Sandeeps ärliga tankar och järnviljan att avsluta säsongen på bästa sätt.

0-4 senast, vad är dina tankar kring den matchen med lite perspektiv?

– Oj! Tungt skulle jag säga. Det är mycket känslor, vi visste att det skulle bli en tuff match. Vi visste att det skulle krävas mycket tålamod och att vi skulle behöva begränsa våra misstag. En av sakerna vi pratade mycket om var att fokusera mycket i början av matchen och även i slutet av den. Det är ju då vi brukar släppa in målen, och det hände som inte ska få hända. Det lades liksom på lager till det som hänt tidigare. En annan grej var varför vi väntar tills det blir mål, för när de gör mål så är det då som vi kommer igång. Det var lägen för oss där vi kan göra mål efter deras 1-0 och då hade matchbilden sett annorlunda ut.

– Det är väldigt tungt med just 4-0, luften gick ur oss vid deras 3-0. Vi var på väg att göra mål vid 2-0, hade vi gjort mål hade det lyft oss och vi hade fått mer energi. De hade blivit pressade och vi är också starka när vi gör mål och vi hade fortsatt att jaga kvittering. Pratar vi känslor med tanke på situationen vi ligger i så var det tungt. Det blir väldigt mycket mentalt, mer än folk kan ana runt omkring.
Du har gått från högerback till vänsterback de senaste omgångarna. Beskriv skillnaden?

– Skillnaden är stor! Det blir samma situationer fast tvärtom. Man måste hålla sin fotställning och sin blick på ett helt annorlunda sätt. Visst, det är ovant och obekvämt i början men man kommer in i det mer och mer, det gör man. Spelar jag högerback resulterar det mycket offensivt med löpningar upp och ned. Det har jag väl inte kunnat få ut på vänsterbacken. Men om tränaren sätter mig på andra positioner går jag ut och ger 100 procent för att prestera. Det är skillnad med bolltouchen och i uppbyggnadsfasen men man får gnugga vidare!

Att Sandeep är väldigt allround har sedan länge noterats. I år har han spelat på samtliga positioner i backlinjen och gjort det med bravur.

– Jag spelar helst anfallare för att göra lite mål. Skämt åsido, om jag fick välja spelar jag helst som mittback. Jag är en spelande typ som är lugn och trygg med bollen, så helst på en mittbacksposition.
Hur ser du på din egen och lagets säsong?

– Det är egentligen inte så stor skillnad om vi snackar resultat i tabellen, så ser jag ingen som helst förändring mot där vi låg förra året också vid den här tiden. Vi hade en målsättning och då är det inte godkänt om man inte når upp till målsättningen. Vi har själva satt oss i den situationen. Det är ingen annan som spelat åt oss utan bara vi själva. Det kan ha sina förklaringar, men det är inte godkänt. Än så länge alltså, för detfinns inga alternativ än att vi klarar oss!
Nästa match är efter landslagsuppehållet, vilka lärdomar kommer ni ha dragit tills den?

– Vi kommer ha genomgång via video. Det som var positivt och det som var mindre bra. Men det gäller att släppa den och blicka fram emot Syrianska. Det är ett helt annat lag och vi har revansch att ta igen också. Jag känner att det inte är lönt att reflektera så mycket mer utan istället förbereda sig för matchen mot Syrianska.

Matchen mot Nemanja Miljanovics Syrianska spelas inte förrän söndagen den 18:e oktober och är den tredje sista för året. Laget behöver all positivt stöd det kan få och Sandeep har receptet för segern klar:

– Det vi ska göra är att kämpa och verkligen förbereda oss på rätt sätt och gå in med en inställning och attityd som kan ta oss långt i matchen. Och att alla är medvetna om vad som gäller inför den matchen. Det finns inga alternativ! Vi har all support som finns på vår hemmaplan så vi kan liksom inte klaga på något. Bara att gå dit och visa att det ska vara vinst som gäller. Visa att idag ska jag göra så jag spelar bra för laget och göra medspelarna bra. Man ska kunna kolla sig i spegeln och kunna säga att man gjorde allt man kunde göra. Sådan inställning gäller och kämpa för kung och fosterland. Alla kommer göra det!
Vad kommer avgöra tillställningen till GAIS fördel?

– Tålamod tror jag. Med tanke på att alla vet hur situationen är just nu i tabellen. Det är inte bara att vi ska spela fullt ös offensivt så vi tappar positioner och åker på omställning som de gör mål på. Vi måste ha tålamod och vänta på rätt lägen och då måste vi göra det 100%-igt. Tålamod kommer vara väldigt viktigt!
Stort lycka till!

– Tack så mycket!