Rickson

Rickson Mansiamina provspelar för GAIS under veckan

AIK:s offensive talang Rickson Mansiamina är klar för att provspela med GAIS under veckan. Ett spännande framtidsnamn, säger Benjamin Westman om den snabbe 19-åringen som spelar U21-match för Grönsvart redan idag kl. 17.00 på Gaisgården.

Rickson, som kan användas både som mittfältare och anfallare, har under försäsongen försökt att slå sig in i Solnalagets starka Allsvenska trupp men det har visat sig vara lättare sagt än gjort. Till att börja med under säsongen var han med i diskussionen kring att ta en offensiv plats i truppen och han spelade en halvlek i lagets första träningsmatch för året mot Vasalund. I matchen därefter, när Gnaget slog tillbaka Syrianska FC med 4-0, spelade han hela matchen och gjorde en insats som fick tränare Rikard Norling att dela ut beröm. I den matchen stärkte Rickson dessutom sina aktier genom att göra två mål. (Du kan se Ricksons mål mot SFC här).

Men om konkurrenssituationen var hanterbar i januari-februari skulle det snart bli väsentligt tuffare. När GAIS mötte AIK i Svenska Cupens första omgång var det de mer erfarna Denni Avdic och Eero Markkanen och en annan av klubbens talanger, Daniel Mushitu Mwinkeu, stod före honom i turordningen. När de svartgula sedan valde att knyta till sig även Henok Goitom och Sulejman Krpic så blev en utlåning det bästa alternativet för alla inblandade.

GAIS tränare Benjamin Westman har bra koll på RIckson sedan tidigare:

– Jag fick upp ögonen för Rickson i samband med en landslagssamling för 96-laget på Bosön för två år sedan. Han imponerade direkt med sin snabbhet och förmåga att slå sin gubbe. Det här är en spännande spelare som kan användas i alla offensiva roller såväl centralt som på båda kanterna. Rickson är ett riktigt framtidsnamn och jag hoppas att vi kan få detta att gå i lås.

GAIS sportchef Patrik Ingelsten säger så här om Rickson och det kommande provspelet:

– Det här är en jätteintressant spelare som har ett antal spetskompetenser som vi gärna vill se mer av. Vi har fått goda vitsord om honom både som spelare och människa och han kommer att vara med oss under veckan och dessutom vara med i U21-matchen idag (tisdag).

– Han var på väg att slå sig in i AIK:s trupp under försäsongen, men nu när de har fyra etablerade forwards så blir situationen svårare för honom. När chansen dök upp så var han direkt intresserad av att komma ner och känna på miljön i GAIS och att visa upp sig på träning och match. Det får ju bli snabba beslut kring både Rickson och övriga provspelare eftersom fönstret stänger på fredag.

Rickson var utlånad även förra vårsäsongen då han spelade nio matcher för IFK Helsingfors i den finska motsvarigheten till Allsvenskan. Nu ser vi fram emot att få stifta bekantskap med honom i grönsvart tröja. Dagens U21-match är mot Utsiktens BK och spelas på Gaisgården kl. 17.00. Väkommen till GAIS, Rickson Mansiamina.

Apropå provspelare, som du kunnat läsa tidigare på GAIS.se så fortsätter också Tom Söderberg och Wilhelm Loeper att träna med laget under veckan. Transferfönstret stänger för övrigt på fredag 31/3.

Fotocredd: Vaikkausliga.com