Peter Johansson

Queen-älskare brinner för ungdomsidrott

Peter Johansson är Queen-älskaren som under 2015 gjorde stor succé över landet med föreställningen Champions of Rock. Den 29:e februari är han tillbaka i Göteborg som en del av Legends of Britain i syfte att dra in pengar till GAIS ungdomsverksamhet.

GAIS.se fick en pratstund med Peter för att stämma av hur det går i förberedelserna inför konserten. (Du köper biljett till Legends of Britain här).

Peter, du är ju Östgöte och född en bit utanför Norrköping. Vad är din koppling till GAIS?

– Ja, det stämmer det att jag har rötterna där. Min koppling till GAIS är via Per Andersson som jag jobbat ihop med. Han är ju ur-Gaisare och det framgick tydligt till exempel när vi gjorde föreställningen Rock of ages ihop för ett par år sedan. Jag och Per har för övrigt några andra projekt på gång ihop nu också men det får vara lite hemligt tills vidare.

Ok, då hoppas vi att umgänget med Per gör att GAIS-kopplingen blir ännu starkare framöver. Men som Östgöte kanske du firade när Peking tog hem guldet i höstas?

– Visst gjorde jag det. Vi hade dubbla föreställningar på China-teatern samma dag som det var dags för sista omgången i Allsvenskan och på kvällsföreställningen var bröderna Ravelli på plats i publiken. Då kändes det ju lite kul att dra på sig en SM-guldtröja och springa ut med den på lagom till det var dags för extranummer. Jag har faktiskt några bilder på mig i den tröjan ihop med dem och det är enkelt att se vem som är gladast just då.

Överskottet från Legends of Britain går ju till att stödja ungdomsidrott, vad har du själv för bakgrund inom idrotten?

– Jag kan säga att när jag var ung så var det inte musiken som var det viktigaste i mitt liv, snarare var det just idrotten och jag spelade mycket fotboll och tennis och även annat. Jag var rätt hyfsad i tennis faktiskt, i alla fall jämfört med hur jag var på fotbollsplanen. Men Bruno Mitsogiannis som jag kommer att uppträda med på Legends of Britain var riktigt lovande på i fotboll. Han spelade ett tag i Sleipner på nivån just under eliten men var tvungen att sluta efter att han blivit skadad.

– Och om det är någon sak som jag gärna ställer upp på så är det just för att främja ungdomsidrott. Det är något som alla barn och unga ska ha möjlighet att utöva och det blir ju inte mindre viktigt när man tänker på situationen med många nyanlända ungdomar. Där kan idrotten göra stor skillnad och vara en väg in i det svenska samhället och där kan säkert GAIS bidra mycket.

Vid sidan av att du var aktiv inom idrotten som barn så vet jag att du och Malena Ernman gjorde ett bejublat framträdande på Idrottsgalan för några år sedan. Men är du aktiv inom idrotten på annat sätt på galor idag?

– Idag blir det mest squash men ibland också lite tennis. Apropå vad vi pratade om innan så kan jag ju nämna att jag ibland spelar tennis med Torbjörn Nilsson och vi hade ju en hel del kontakt inför sista omgången i Allsvenskan i höstas. Det är ju givet vilken utgång som han hade tippat och jag kan ju säga att det blev en hel del sms oss emellan den dagen. Haha, det var lite kul faktiskt.

Vad kan vi förvänta oss av din del av föreställningen Legends of Britain?

– Det är ju en spelning som jag gör tillsammans med Bruno Mitsogiannis, som också varit med och kört huvudrollen i föreställningen We will rock you. Vi kommer att dela upp sången mellan oss och sedan kör vi järnet med en riktigt hitskavalkad. Det blir de största låtarna av Queen och det kommer att bli full fart både på oss och på publiken.

Jag gissar att många Göteborgare väl känner till föreställningarna Champions of Rock och We will rock you? Vilka likheter och skillnader finns med det kommer att göra på Legends of Britain?

Det blir ju ett helt annat format än om man gör en ”tribute-konsert” till Queen och det kommer att bli lite mer lekfullt när vi kommer till Göteborg. Det kan ju låta lite klyschigt att säga att vad som helst kan hända men jag tror att det är en bra beskrivning på den kvällen. Full fart och mycket glädje är en bra innehållsbeskrivning.

Hur passar detta ihop med Beatles (Pepperland) och Rolling Stones (Rocks off)?

– Ja, men det kommer att bli skitbra. Det handlar ju om brittisk rock och de olika akterna kommer att gå riktigt bra ihop. Det kommer garanterat att bli ett jäkla drag rakt igenom kvällen. Jag tycker själv att alla de tre banden är kanon och jag tror att det här kommer att locka både de som är inbitna fans men också de som vill upptäcka mer av musiken från 60-70-80-tal.

Lycka till på Legends of Britain!

– Tack ska du ha. Vi kommer att ge järnet och det hoppas jag att publiken gör också!

Du kan beställa biljetter till Legends of Britain här.

Kolla gärna mer av när Peter Johansson gör Queen med dessa länkar:

We will Rock You

Bohemian Rapsody