Norrby-GAIS-1

Premiärfesten slutade mållöst för GAIS

Mer än 1700 gaisare följde lagets premiärmatch mot Norrby IF. Men trots ett massivt publikstöd fick Makrillarna inte igång det egna spelet och hela sällskapet fick vända hem med en poäng efter en mållös match på Borås Arena.

Seriepremiären mellan Norrby IF och GAIS blev en publikfest av rang och båda lagen kunde glädjas åt inramningen till matchen. Den 90-årsfirande Boråsklubben lyckades locka storpublik till sina sektioner på arenan när man åter var tillbaka på elitnivå. För GAIS del var det sedvanlig publikfest på bortapremiären och hela 1700 personer passerade vändkorsen till klubbens sektioner.

Dessvärre fick inte matchen den profil eller utveckling som Makrillarnas supportrar hoppats på. En profillös första halvlek följdes förvisso av en uppryckning i den andra halvan och GAIS avslutade matchen med fyra forwards och satte bra tyck på hemmalaget. Men tyvärr lyckades Grönsvart inte omsätta de chanser som man vaskade fram under sin slutforcering och matchen slutade mållös.

Norrby IF visade att de kommer att vara att räkna med på sin hemmaplan och det kommer inte vara enkelt att åka till Borås och hämta poäng. GAIS gjorde en insats som visar på tydlig förbättringspotential och det kommer att krävas en klar bättre prestation när seriefavoriten Dalkurds FF väntar i hemmapremiären.

Spelare, lagledning eller supportrar uppskattade säkert premiärfesten – men ingen av grupperna kände sig nöjda med att bara ha en poäng i bagaget på vägen tillbaka till Göteborg. Ta gärna del av intervjun med Benjamin Westman efter matchen mot Norrby som finns på GAIS Klubb-tv.

Missa heller inte inte det fina bildgalleri som finns publicerat på GAIS.se.

Damir visade stabilitet när hemmalaget startade bäst

Det var hemmalaget som öppnade piggast och under första kvarten lyckades man sätta press på GAIS defensiva linjer, ofta genom att sätta bollen bakom backlinjen i syfte att nå framstormande forwards och kantspelare. Vi några tillfällen lyckades också hemmalaget ta sig in i straffområdet och Damir Mehic gjorde tidigt i matchen några lyckade ingripanden. Inte minst i luftrummet var nyförvärvet, som i fjol höll sju allsvenska nollor, imponerande och plockade säkert ner inlägg och hörnor även i trånga lägen.

Makrillarna hade å sin sida svårt att få igång något vägvinnande eget spel. GAIS tilläts spela runt i backlinjen men sattes direkt under press när man försökte komma framåt via mittfältet. Hemmalaget lyckades ofta erövra bollen eller åtminstone tvinga Makrillarna att börja om och därför blev det inte någon kavalkad av bra lägen under första halvlek.

Under första halvlek präglades matchen mycket av att båda lagen stängde till på mitten och att GAIS drogs in i Norrbys önskan om mer kamp än skönspel. Det blev ofta ett rakt spel från båda lagen med regelbundna lyftningar mot forwards och strid om andra-bollarna och NIF visade sig vara det starkare laget inom dessa områden. Samtidigt smällde det rejält i närkamperna och vid två tillfällen rullade funktionärerna in båren för att hämta ut hemmaspelare.

Efter en halvtimma kom dock GAIS första lite större målchans då Luka Mijaljevic fick skottläge i boxen efter ett virrigt agerande i hemmaförsvaret. Norrby lyckades dock parera avslutet till en hörna som blev resultatlös. Drygt tio minuter senare fick Johan Svahn läge för sitt första avslut för kvällen. Han fick på ett kanonskott från kanske 30 meter och duktige Mergim Krasniqi i Norrby-buren fick sträcka ut för att klara att tippa det hårda skottet över målramen. På hörnan som följde fick sedan Erik Westermark chans att avsluta från 20 meter men skottet gick tätt utanför.

På övertid nådde en långboll från James Sinclair fram till Dardan Rexhepi just utanför straffområdet. Dardan nådde högst i höjdduellen och nickade fint fram Luka Mijaljevic som tyvärr bara hann med att försöka nicka bollen vidare mot mål och tyvärr utan resultat.

Vid sidan av dessa lägen under sista kvarten hade hemmaförsvaret bra koll på Atleterna och när domaren blåste för pausvila visade både spelare och supportrar frustration över att lagets prestation inte nått upp till förväntningarna.

GAIS satsar framåt i andra halvlek

När andra halvlek blåstes igång visade GAIS tydligt att man ville ta initiativet över matchen. Energinivån var högre och rörelsen var större och Atleterna fick också visst grepp på hemmalaget som i sin tur sjönk tillbaka lite mer i sitt spel.

GAIS första läge efter paus kom då Dardan Rexhepi drogs ner utanför straffområde, vilket gav Johan Svahn ett bra frisparksläge. Svahn slog en skruvad boll mot första stolpen men varken hårdhet eller precision var av yttersta märke och Krasniqi kunde limma bollen.

Efter 57 minuter ökade Benjamin Westman trycket på Norrby genom att byta in Alibek Aliev istället för James Sinclair och bara sex minuter senare kom Andreas Peterson in på centralt mittfält istället för Erik Westermark. Just Peterson kom att göra stort avtryck under den halvtimme han spelade, han var ofta spelbar och visade upp en bollkontroll som gjorde att det såg ut som att han alltid hade mycket tid att hitta lagkamrater i bra lägen.

Även Aliev bidrog till en avslutning på matchen då GAIS satte hård press på hemmaförsvaret. Dels fick han ett bra nickläge framspelad av Dardan Rexhepi och dels var han inblandad i en straffsituation i slutet av matchen, men domaren Granit Maqedonci vinkade avvärjande.

Efter 70 minuter fick Johan Svahn ett bra avslutsläge efter det att ett inlägg från Luka Mijaljevic gått lite för långt och passerat hela straffområdet. Svahn drog sig fint inåt med bollen under kontroll och slog en skruvad boll mot bortre stolpen där den passerade hårfint förbi på fel sida.

Ju längre den andra halvleken led så tog GAIS över taktpinnen och det blev mindre brottar-fotboll och mer öppnande bollar – något som inte minst inbytte Petersson bidrog till. Med tio minuter kvar gjorde Westman ytterligare ett byte då AIK-lånet Rickson Mansiamina kom in istället för Johan Svahn. GAIS spelade nu med fyra forwards och gick verkligen för det avgörande målet.

Rickson tog plats på vänsterkanten och visade sina kvaliteter efter bara några minuter på banan. Han fick bollen på vänsterkanten och lyckades i en framgångsrik dribblingsräd att lugga tre försvarare och sedan göra ett fint instick mot Rexhepi och Aliev. Hemmaförsvaret lyckades dock även denna gång avvärja det grönsvarta hotet.

Sista chansen för dagen kom på en GAIS-hörna på övertid men även nu gick avslutet, symptomatiskt för premiärmatchen, på fel sida stolpen.

Vad tar vi med oss från matchen?

Positivt att ta med från matchen är Damir Mehics stabila målvaktsspel och att han fick hålla nollan i sin första seriematch för klubben. Johan Svahn hade ett par bra avslut och dito framspelningar men utan att bollen ville in i nät. Andreas Petersons inhopp visade att han aspirerar på en startplats framöver och Ricksons dribblingsräd var i sig värd entrépengen.

GAIS genomförde på Twitter en omröstning av matchens bästa spelare i Grönsvart och av knappt 200 röster gick 69% till Damir Mehic. Andreas Peterson kom in på andra plats i omröstningen med 12% av rösterna.

Norrby-GAIS-2

Men som helhet finns det mycket att förbättra för GAIS och Benjamin Westman var i intervjun med GAIS Klubb-tv inne på samma linje. Atleternas tränare tyckte nämligen att det var GAIS-publiken som var ”bäst på plan”!

GAIS supportrar gjorde ett stort avtryck på matchen och såg till att tillställningen trots allt blev en premiärfest värdig de grönsvarta färgerna. Hela 1700 personer passerade vändkorsen till GAIS sektioner och klubben vill rikta ett stort tack till supporterklubbarna som hjälpte till att sätta sin prägel på matchen. Gårdakvarnen och Makrillarna som bussade supportrar till och från matchen, GAIS Tifo som såg till att inramningen höll allsvensk klass och Spirrklubben och Gamla gaisare som såg till att åldersspannet på yngsta och äldsta gaisare på plats säkert var upp mot 75 år.

På lördag 8/4 tar vi nya tag då GAIS har hemmapremiär mot Dalkurd FF. Vi ses på Gamla Ullevi för avspark kl. 16.00.

Missa dock inte att GAIS också bjuder in till öppen premiärträning på Gamla Ullevi på torsdag 6/8 kl. 15.00.

Matchen i korthet

Laguppställning
Damir Mehic – James Sinclair (Alibek Aliev 57), Calle Nyström, Steven Old, Alexander Leksell – Daniel Janevski, Erik Westermark (Andreas Peterson 63) – Johan Svahn (Rickson Mansiamina 81), Luka Mijaljevic, Malkolm Moenza – Dardan Rexhepi.

Målen
Inga mål.

Publik
3465, bara gaisare.