svahn_J

Premiären närmar sig: Johan Svahn om Superettan

Johan Svahn är en av GAIS mest namnkunniga nyförvärv inför årets säsong. Karln har inte bara en diger lista gällande assister utan har även genom åren samlat på sig mängder av rutin från Superettan. Skador har hämmat 28-åringen som trots det redan gjort en bit över 100 framträdanden i Superettan. En i sanning värdig spelare att prata om Superettan, där vi bland annat får veta att han inte vill vara som Per Texas Johansson.

Det är nu bara några dagar till premiären av Superettan är ett Faktum. Atleterna beger sig några mil österut på riksväg 40 för att ta sig an Borås andralag, Norrby IF. Boråsarna får många duktiga spelare att hålla koll på för att freda sitt mål. Dessutom kommer de möta på seriens bästa servefot, som det numer populärt kallas, när Johan är på planen. Ett vapen inte att underskatta då utvecklingskurvan av statistiken att döma fortfarande pekar uppåt. En utveckling den har gemensam med hela Superettan, i alla fall om rutinerade Svahn får säga sitt

– Tycker det har blivit fler lag som helt enkelt är bättre. När jag gick till Falkenberg från Halmstad var det mycket lång bollar, mycket kontringsfotboll och mycket kamp överlag. Det är den största skillnaden. Givetvis fanns det undantag varje år med lag som spelar på något annat sätt, men det skulle jag säga är den största skillnaden.

Oturligt nog var Johan ofta skadad under hans tid i Falkenberg när laget huserade i den högsta serien. Några inhopp blev det och även ett mål. Hur det kom till? På frispark givetvis! Så hur upplever då Johan skillnaden mellan de olika serierna?

– Nu fick jag ju inte spela så mycket som jag ville i Allsvenskan, men egentligen är det stor skillnad på allt. Först och främst handlar det om pengar, och med pengar får du kvalitet. Så de bästa lagen i Superettan hade säkert kunnat göra det jättebra i Allsvenskan och klara sig kvar. Men det går inte att jämföra med Malmö och AIK på grund av pengabiten. De kan få dit kvalitet på alla positioner, de kan i princip få den spelaren de vill ha. Allt blir lite mindre i Superettan, du får leta i ditt närområde och kanske ta spelare från lite lägre divisioner och sedan krydda det med någon spelare som tjänar lite mer och har lite bättre kvalitet.

– Det finns jättemånga bra fotbollsspelare i Superettan också som säkert gjort det jättebra om någon tog dem rakt av nu och satte dem i ett Allsvenskt lag, det tror jag.

Det finns de som säger att Superettan är en svårare serie, då den består av mindre klubbar, mer brunkigare typ av fotboll och mer kämpande än Allsvenskan. Hur ser du på ett sådant påstående?

– Kanske inte just för att det är mer brunkarfotboll, jag tror mer det handlar om att ena veckan åker du och spelar mot Helsingborg på Olympia. Sedan möter du Gefle hemma för att sedan åka och spela mot Frej i någon förort till Stockholm. Att klara av att hantera olika lag och deras spelsätt, för nu för tiden tycker jag det finns allt möjligt i Superettan. Du kan åka och vinna andrabollar och gå upp i nickdueller, kriga och jobba men sedan kan du möta lag som är oerhört skickliga och har sin spelidé om hur man ska ha possessionfotboll till exempel, eller kontringsfotboll på kanterna.

– Så det är möjligtvis en svårare serie på det sättet men det är klart att Allsvenskan är bättre, det säger sig självt.

På tal om Frej och Täby; Superettan är inte lika glamourös som Allsvenskan. Hur motiverar man sig att spela mot mindre klubbar med 200 på läktaren jämfört med till exempel 32000 på Tele 2-arena?

– Jag personligen motiverar mig på samma sätt, det är inte många som får vara fotbollsspelare på det sättet som vi är. Du har ansvar gentemot dig själv men framför allt gentemot den föreningen du spelar för. Men det är klart att du får hjälp att tända till när du åker till Tele 2 och ingen där gillar dig, än att du kommer till…nu kommer jag inte ihåg vad den heter för Frej…

Vikingavallen.

– Ja, just det…där ingen vet vem du är. Men som jag sa, det gäller att visa sig själv och alla som är runtomkring att man kan vara positiv och lösa det. Sedan är det kul att spela fotboll överlag, känner jag!

Som brukligt är när det ska tippas Superettan är det vitt skilda tips som gäller. Förra året tippade Sveriges kanske mest påläste Superettanexpert att båda södertäljeklubbarna skulle hota i toppen. Resultatet blev helt tvärtom då de båda lagen placerade sig för negativt kval när serien var avgjord, varav Assyriska FF föll mot just Norrby. Således inte helt snällt att låta Johan få tippa utgången, men vi lät honom få spåna lite

– Jag tycker det är jättesvårt, det tycker jag varje år. En gång vann jag Superettan med ett lag som var tippat att komma absolut sist av alla och det tycker jag säger ganska mycket om denna serie. Den är jämn varje år och det finns ju många bra lag, framför allt i år tycker jag. Tittar man på lagen rent generellt tycker jag alla har bra startelvor, sedan handlar det väl om att en säsong har 30 matcher och får man skador på fel personer så kan det vara skillnaden mellan toppen och botten.

– Jag hoppas att vi är med naturligtvis. Det är den målsättningen vi har satt. Om Dalkurd inte är det så är det ett stort misslyckande, tänker jag.

Om vi vänder på det, vilka kommer tillhöra botten?

– Svårt att säga! Jag har inte jättejättebra koll på alla lagen ska jag vara ärlig att säga. Syrianska hade det tufft förra året, men jag har varit i samma situation och klarat oss kvar i sista matchen och sedan vinna Superettan nästa år (2012 kvalade man sig kvar, bland annat genom ett avgörande mål av Johan, för att 2013 ta sig upp till Allsvenskan). Så ska jag var ärlig så vet jag faktiskt inte!

Antalet mil Johan har färdats på en buss på väg till allehanda bortamatcher skulle säkert av många ses som deprimerande. Åtskilliga timmar har slagits ihjäl och förhoppningsvis har ett par vita Beats-hörlurar gjort resan mer angenäm. Många arenor har passerat revy genom åren och Johan har uppenbarligen spelat på en hel del av dem.

Vilken arena är roligast respektive tråkigast?

– Oh…Tele 2 är absolut rolig att spela på. Framför allt när jag spelade i Falkenberg, då gjorde vi alltid bra resultat både på Söderstadion och sedan även på Tele 2. Jag kommer ihåg att vi en gång vann med 3-0 där och det var helt fullsatt. Det var rätt tyst där inne då… Men hela atmosfären där, det måste vara fantastiskt att spela där en gång varannan vecka.

– Tråkigast… Jag har nog ingen som är tråkigast, men det är fruktansvärt jobbigt när Peter Samuelsson gör mål på en i Degerfors och den där gubben skriker ”mååååååååååååååååål”. Det är fruktansvärt irriterande! Det är två saker man vet; Peter Samuelsson kommer göra mål och gubben kommer skrika.

– Vad finns det mer för gamla godingar. Falkenbergs IP var ingen höjdare, men den är borta nu. Jag kan tänka mig att det inte var kul för så många att komma till den blåsiga arenan, men jag älskade det för man fick direkt lite pluspoäng.

– Jag har alltid gillat att spela på Ullevi faktiskt, det ska bli väldigt kul att göra det i år.

Vilket lag kommer bli roligast att möta?

– Personligen Falkenberg! Det kommer bli kul tycker jag. Större delen av min karriär kommer jag ju ha lagt i Falkenberg och det vore konstigt om man inte hade någon känslomässig koppling dit.

Och du har ju inte spelat något derby ännu?

– Precis det jag skulle säga! Givetvis också när vi ska spela derby. Det är en sådan match som man kollar på teve, jag såg båda förra året på teve. Det är ju lite speciellt och det ska också bli väldigt, väldigt kul att pröva det! Hoppas givetvis att vi vinner också. Det är väl de som jag ser fram emot mest.

Hur ser du på att åka till vackra Borås för att möta en nykomling borta i premiären?

– Vackra Borås? Haha. Ja. Jag tycker det ska bli jättekul att säsongen dra igång. Jag tror att det är exakt det vår grupp behöver, att komma igång på riktigt. Nu är man trött på försäsongen som aldrig tar slut. Det ska bli jättekul och hoppas givetvis att vi gör en bra prestation

Vad tror du kommer fälla avgörandet?

– Att vi spelar fantastisk fotboll och att vi vinner ganska enkelt, det hade varit det bästa! Skulle gissa på att Dardan och Luka stänker dit varsin boll.

På tal om boll, i år har Superettan, och Allsvenskan för den delen, en ny gemensam boll. I egenskap av Superettans David Beckham hur påverkar det dig som är väldigt tillslagsinriktad?

– Detta är väl någonting vi fotbollsspelare önskat väldigt länge till att börja med, som man jobbat under flera år för att få igenom. Givetvis handlar det om sponsring och så där men man har ju upplevt att under ena veckan spela med en stenhård kanonkula för att nästa vecka spela med en plastboll från bensinmacken. Det är väldigt, väldigt stor skillnad på fotbollar så det kommer jag tycka bli jättebra detta året! Just att den bollen du tränar med hela veckan är den bollen du spelar med. För mig som är specialiserad på tillslag kommer det gynna jättemycket, tror jag.

Då får vi räkna med några frisparksmål i år då?

– Jag hoppas på att vi får se massor!

Slår du Kieron Cadogans rekord från förra året med två i samma match?

– Bara jag får lägena så, inga problem alls, flinar Johan. Det är fantastiskt att han fick två lägen i en match, det brukar man inte få faktiskt. Den ena var fantastisk! Jag var faktiskt på plats på den matchen för det var Dans (Keat) första match har jag för mig och då åkte vi dit för att stötta honom.

Till sist några supersnabba frågor

Super-Migen eller Super-Mac?

Super-Migen!

Superman eller Batman?

Batman alla dagar i veckan.

Superettan eller Allsvenskan?

Allsvenskan!

Super-sub eller vänsterback?

Super-sub, jag vill inte vara som Texas!

Super-Mario eller Luigi

Super-Mario. En legend!

Text: Daniel Björnalm

 

Publikinformation inför seriepremiären

Köp Bortakortet inför seriepremiären
Det finns fortfarande 15 Bortakort kvar och du gör ditt inköp på Gaisare.se. Det är det bästa sättet att se GAIS på bortaplan i år, dels för att det är en bra affär för dig men också för att du stöttar Grönsvart snarare än hemmalaget.

Du kan hämta ditt Bortakort på GAIS sista träning inför premiären på Valhalla, lördag 1/4 kl. 11.30-13.00. Om inte alla kort är sålda inför söndag så kommer GAIS dessutom att erbjuda försäljning utanför Borås Arena – men vi hoppas att alla korten är sålda innan dess.

Köp biljett till Norrby IF-GAIS
GAIS rekommenderar alla som inte köpt Bortakortet att förköpa biljett för att slippa köer. Du köper biljett till seriepremiären på Borås Arena här. Priserna är som följer:

  • Bortasektion, sittplats – Vuxen: 150 kr.
  • Bortasektion, sittplats – Barn/ungdom under 16 år och pensionär: 100 kr.
  • Bortasektion, ståplats – Vuxen: 100 kr.
  • Bortasektion, ståplats – Barn/ungdom under 16 år: Gratis.
  • Bortasektion, med Bortakortet: Gratis.

Observera att om du tänker gå in på en biljett för barn/ungdom under 16 så måste du vid uppmaning kunna styrka din ålder med ID-kort eller pass (eller motsvarande).

Åk med Gårdakvarnen till Borås
Gårdakvarnens bussar kommer avgå från Nya Ullevi mitt emot Skånegatans polishus klockan 12:00. De kommer även ha en buss som avgår 14:00 för dig som inte behöver lika lång tid att ladda upp i Borås. Resan kostar 150 kr tur/retur.

Anmäl dig till Gårdakvarnens bussar.

Åk med Makrillarna till Borås
Makrillarnas bussar kommer påbörja sin resa redan i Åsa 11:15 för att sedan anlända till Göteborg (Heden, Exercishuset) 12:15 och därefter göra ett stopp vid Landvetter centrum vid 12:30 innan resan går mot Borås. Resan kostar 100 kr tur/retur. Är du dessutom medlem i Makrillarna, Spirrklubben eller Gamla gaisare åker du för halva priset, alltså 50 kr.

Anmäl dig till Makrillarnas bussar.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det bara 26 kort för att vi ska nå målet och vi vädjar till alla Gaisare att stödja klubben på detta sätt. Tack på förhand!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.