Predrag-Randelovic-2a

Predrag Randelovic: Jag gillar heta matcher

Landslagsmeriterade mittfältaren Predrag Randelovic lämnar IFK Värnamo för GAIS och han ser fram emot att spela den typen av heta matcher som han hittills bara upplevt som motståndare.

Det finns säkert minnesgoda gaisare som kommer ihåg Predrag från våra matcher mot Dalkurd under 2016 och 2017 samt mot Värnamo under 2018. Men för att ge en lite bättre bild av vem det är som ansluter till Grönsvart i januari ringde GAIS.se upp för att få en pratstund med vår senaste tillskott till truppen.

Hej Predrag, välkommen till GAIS!

– Tack så mycket, det känns bra att det är klart nu efter intervjuer och diskussioner under några veckor.

Hur skulle du beskriva dig som spelare? Vilka är dina bästa egenskaper?

– Jag har lite svårt att prata om mig själv på det sättet, det är enklare om någon annan beskriver vad man är bra på. Men jag har tidigare fått höra att jag är passningssäker och bra med bollen och det borde göra att jag kan passa bra in i GAIS. Jag brukar också få beröm för spelförståelse och mitt presspel vilket såklart är viktigt för en central mittfältare.

Är det som central mittfältare som du helst spelar?

Ja, jag tycker att jag passar bäst in som nr 6 eller nr 8, ibland kan jag spela längre fram också men det är inte min naturliga position. Men det är tränaren som bestämmer var jag ska spela och jag kommer att göra jobbet oavsett vilken roll det blir.

Du har spelat i åtta klubbar i fyra länder i din karriär. Kan du inte berätta lite om de tidiga åren i din karriär?

– Jag började spela i Partizan som hade ett fantastiskt lag på den tiden, de spelade i Champions League och låg alltid i toppen av den ligan. I Serbien finns det inga B-lag eller U21-lag på det sättet som det gör i Sverige utan istället blir man utlånad till en samarbetsklubb och i mitt fall var det Teloptik som då spelade i andraligan. Jag var kvar där i fyra säsonger och det gick allt bättre för mig, de två sista åren var jag kapten för laget och vi gjorde bra resultat.

Men ändå lämnade du både klubben och Serbien, hur kom det sig? 

– Ja, sedan bestämde jag mig för att flytta vidare för att fortsätta att utvecklas och då hamnade jag i Vardar som är det bästa laget i Makedonien. Det var en fin period och vi vann ligan två år på rad och jag hade en betydelsefull roll i laget. De frågade mig om jag ville spela med deras landslag och efter att jag hade fått ett dubbelt medborgarskap så gjorde jag först U21-landskamper och sedan också med A-landslaget.

Hur såg vägen ut innan du hamnade i Sverige?

– Efter två år i Vardar flyttade jag tillbaka till Serbien och Jagodina i högsta ligan men det blev bara en halv säsong där innan jag flyttade vidare till Vitryssland och FC Minsk som också höll till i den högsta ligan. Min första match var mot Bate Borisov och efter en bra insats där så hade jag en plats i laget. Efter säsongen hade jag kunnat förlänga med Minsk men jag gjorde inte det utan var öppen för en ny utmaning och det blev något helt annat eftersom jag då hamnade i Sverige och Dalkurd.

Hur kom det sig att det blev just Dalkurd?

– Det var via ett tips från en kompis som bodde i Sverige och Dalkurd var öppna för att ge mig en chans att testa hos dem. Då var Andreas Brännström och Poya Asbaghi tränare där och de såg snart att jag skulle passa bra in i deras spelfilosofi med mycket press och possession. Jag hade också lite tur i den övergången för Dalkurd var på väg uppåt, under första året vann vi division 1, andra året kom vi tvåa i Superettan och tredje året gick vi upp i Allsvenskan.

Hur var säsongerna för i DFF för dig?

– Första och andra säsongen var jag ordinarie på mittfältet och då gick det väldigt bra både för mig och laget. Inför säsongen 2017 kom jag tillbaka i januari för att starta säsongen men jag kände att det var något som inte var som det skulle. Jag hade ont i magtrakten och fick gå till läkare som upptäckte att jag hade ljumskbråck vilket gjorde att jag var tvungen till operation och fick sedan ägna merparten av vårsäsongen till rehab. Kanske att jag stressade tillbaka lite för snabbt för jag kände av skadan ända fram till efter sommaruppehållet. Men under hösten gick det bättre och jag var med och konkurrerade om platserna och mot slutet av säsongen när det skulle avgöras var jag ordinarie igen.

– Men detta var den första säsongen i min karriär när jag hamnade mest på bänken, men det var bara att knyta nävarna och kämpa på för att ta tillbaka platsen. Så det är kanske också en bra egenskap hos mig, att jag är en krigare.

Men sedan lämnade du uppflyttade Dalkurd för att hamna i IFK Värnamo, hur tänkte du kring den flytten? 

– Jag var med i Dalkurd när säsongen 2018 inleddes, fick spela träningsmatcher och jag tyckte att det gick bra på träningar. Men så kom det in nya spelare och tränaren Azrudin Valentic förklarade att han såg andra spelare före mig och att jag kunde lämna om jag ville. Det fanns då flera alternativ i både Allsvenskan och Superettan och jag valde till slut att gå till IFK Värnamo eftersom jag trodde att jag skulle kunna bli en viktig kugge i laget.

– Under vårsäsongen i Värnamo gick det ganska bra för mig personligen, men vi fick inte med oss några poäng så det var en jobbig tid. Jag var skadad när höstsäsongen drog igång men kom tillbaka och försökte bidra så mycket jag kunde. Det gick bättre för laget under hösten och vi var nära att klara oss kvar, men till slut blev det tyvärr nedflyttning.

Och nu är det dags för din tredje svenska klubb, GAIS.

– Ja, nu blir det GAIS och det känns väldigt bra. Jag vill gärna säga att det känns lite speciellt eftersom jag fått ett tydligt intryck av klubben när jag spelat med Dalkurd och Värnamo. Det har alltid varit, jag vet inte riktigt vilket ord som är rätt här – men ”fierce” på engelska ungefär, på Gamla Ullevi eller Borås där vi möttes i våras. Det har varit väldigt heta matcher och det gillar jag, det ska bli kul att spela för GAIS istället för att vara motståndare.

Är du tillbaka på maxnivå inför den nya säsongen?

– Jag är helt skadefri sedan fyra-fem månader och är i bra form. När säsongen drar igång i januari så ska jag vara på plats och köra för fullt.

Välkommen till GAIS och lycka till under 2019.

– Tack så mycket, jag är rejält taggad för att dra igång säsongen.

Fotocredd: FotbollDirekt