FFF-GAIS-1

Positiv känsla inför omstarten för GAIS

Äntligen är Superettan igång igen efter ett fyra veckors långt uppehåll. För GAIS väntar första matchen med Bosko Orovic vid rodret och för motståndet står Östers IF. Och Grönsvarts nya tränare ser fram emot matchen med mycket positiva känslor och en förhoppning om bra stöd från läktaren. 

Inför matchen ligger Öster på sjunde plats i tabellen med 21 poäng medan GAIS ligger fyra placeringar och tre poäng bakom. En vinst för Grönsvart skulle göra att laget går ikapp smålänningarna poängmässigt och får ett bra utgångsläge inför det att serien vänder. Välkomna till Gamla Ullevi på måndag 24/7 kl. 19.00 för att stötta Bosko och Makrillarna till tre värdefulla poäng.

Om du inte redan har förköp eller årskort så fixar du enklast din biljett via denna länk.

GAIS.se ringde upp Bosko Orovic för att kolla läget inför matchen. Den trevlige GAIS-tränaren är fortfarande är kvar på sjukhuset efter olyckan för ett antal veckor och på frågan om det funkade att prata lite inför matchen förklarade han att ”jag har all tid i världen för att prata fotboll och GAIS”.

Till att börja med då, med tanke på olyckan, smärtan, rullstolen, nya jobbet med mera – hur mår du egentligen?

– Jo tack, det går väl framåt men jag kan ju säga att jag börjar bli rätt trött på att vara på sjukhus. Fyra veckor i sjuksäng är inte riktigt för mig om jag säger så. Men det är bara att kämpa på och jag kan ju säga att viljan att komma tillbaka är det inget fel på. Du vet, att åka färdtjänst när man ska iväg härifrån – det känns inte riktigt som jag.

– Men det går sakta men säkert åt rätt håll. Nu är jag tillåten att gå på kryckor och stå upp i 20 minuter, men nackdelen med det är såklart att det gör rejält ont och kräver smärtstillande. Men om jag fattat saken rätt så vill läkarna att jag ska börja stödja på benet om någon vecka och det låter som ett steg åt rätt håll.

Det fick ju en del uppmärksamhet i måndags när du ledde träningen från rullstol. Men hur har det funkat, har du kunnat delta på träningarna ungefär som du hade velat?

– Njae, jag har kunnat vara på plats men jag har inte kunnat delta på det sättet som jag vill. Jag ser mig själv som en intensiv människa och tränare som gärna vill vara aktiv och delta mycket i träningarna och det funkar ju inte på samma sätt alls nu. Normalt så kör jag mycket ”frys och visa” och jobbar mycket med bilder för att utveckla spelet och det är svårt att göra det från en rullstol. Men vill vara med där det händer men nu får man sitta lite vid sidan om, men man får göra det bästa av situationen.

– Sedan får jag mycket hjälp av Patrik och Conor som har varit grymma att jobba med och även spelarna som verkligen försöker att anpassa sig till situationen. Alla killarna har varit fantastiska och ställt upp och verkligen gillat läget.

Och nu exakt en vecka efter första träningen så är det dags för första matchen som tränare för GAIS, hur är känslan?

– Känslan är positiv, helt klart. Vi hade en riktigt bra träning idag och lämnade Gaisgården med bra vibbar inför matchen. Dagen före match kör vi alltid motståndaranalys och går igenom matchplan och viktiga situationer och allt det satt som det skulle. Efter träningen körde vi en matchförberedande genomgång och den gick också bra. Vi går in i matchen med mycket positiv energi.

– Sedan kan jag ju säga att för min egen del så känns det skitkul. Jag brukar inte vara nervös inför matcher och det är bara med glädje som jag ser fram emot första matchen för klubben.

Med tanke på att det gått så kort tid sedan du tillträdde tränarposten, vad har du valt att fokusera på under veckan som gått?

– Jag har valt att börja med att gå igenom grunder i vårt försvarsspel och hur vi ska agera i defensiven. Det finns en del där som jag vill justera och jag är bland annat ute efter lite mer aggressivitet. Sedan har vi också pratat om hur vi ska anfalla och hur vi ska kunna skapa fler målchanser, men där har vi kanske mer skrapat på ytan.

Kommer vi att se någon skillnad jämfört med hur GAIS spelat under vårsäsongen?

– Killarna är lyhörda och gör det mesta rätt. De visar att de vill vara med och utveckla vårt sätt att spela och jag ser att linjerna börjar komma allt mer. Men hade jag kunnat vara med fullt ut på träningarna så hade jag kanske kunnat ta det ett snäpp till, så jag är ju lite irriterad över det där med rullstolen.

– Jag tror att det är bra att ha lite tålamod med de delar i spelet som är nya för killarna, men kanske att vi kan vinna bollen lite högre upp i banan och därmed ha kortare väg till motståndarens mål. Det är ju en del i försvarsspelet som också gör att det kan bli enklare att få till ett bra anfallsspel.

– Sedan förespråkar jag att vi ska ha mycket bollinnehav, men det handlar inte om ”possession” för sakens skull utan för att kunna skapa hål i motståndarens linjer och sedan kunna använda dem och gå rakare framåt. Kanske att det kan gå att se något även på det området.

Har du gjort någon speciell plan med tanke på att det är just Öster som vi möter?

– Ja, absolut. Vi har gått igenom hur vi ska agera och spela och en del av det handlar såklart också om att förstå vilka vi möter. Öster har gjort det bra som nykomling och är ett skickligt och välorganiserat lag. De är duktiga på att låsa sin motståndare så det gäller att vi spelar snabbt och inte ger dem tid att samla sig. En bra början avseende det kan vara att just att vinna bollen högt eftersom det kommer göra det enklare för oss att anfalla.

Hur är läget i truppen? Är alla tillgängliga för matchen?

– Tyvärr är Johan Svahn borta. Han åkte på en skada i ett muskelfäste i fredags och han kommer att bli borta några veckor. Om fästet läker av sig själv så kommer han att vara borta i fyra veckor men om han måste opereras så blir det längre. Vi får vänta någon vecka innan vi vet mer om hur läkningen går.

– Alla andra är med och kör för fullt och är därmed tillgängliga för match.

Är det något annat som du vill säga inför matchen i morgon?

– Jag hoppas att vi kan få bra stöd från klubbens alla supportrar och att ni kan ha lite tålamod med oss, allt händer inte på en vecka. Men vi behöver ert stöd, spelarna behöver och är värda ert stöd och jag vet att de mår bra av att få en positiv känsla från läktarna. Vi vet att ni står bakom oss och hoppas att få se och höra det i morgon också.

Till sist, ett stort lycka till i morgon!

– Tack för det, vi ses på Gamla Ullevi!

Du hittar som vanligt matchtruppen i sin helhet här nedan och Bosko Orovics första startelva publiceras på GAIS.se kl. 18.00 i morgon.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Östers IF
När: Måndag 24/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Alexander Pavlovic, Göteborg.
Avstängda: Elmin Nurkic, Fritiof Björkén och Sebastian Crona, Östers IF samt Emin Grozdanic, GAIS (Emin avstängd efter ett rött kort i en U19-match).

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Du löser enklast din biljett via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Daniel Janevski, Niclas Andersén, Calle Nyström, Alexander Leksell, Sebastian Möller, Andreas Peterson, Erik Westermark, Anton Wede, Dusan Djuric, Dan Keat, Malkolm Moenza, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic, Ajdin Zeljkovic, Alibek Aliev.

Poängligan
Inför matchen mot Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: James Sinclair (0+2), Malkolm Moenza (1+1) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1) och Ajdin Zeljkovic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic.