LSK-hemma-1

Platt fall hemma mot Ljungskile

GAIS hade mycket att spela för i söndagens match mot Ljungskile, men det hjälpte inte då LSK kunde manövrera ut ett för dagen blekt hemmalag och ta en tydligt 3-0-seger.

Atleterna kom till match med en chans att ta revansch på vårmötet lagen emellan och att bevara den fina hemmasviten om tolv matcher utan förlust. Dessutom kunde GAIS via seger få ett fint utgångsläge för seriens slutspurt och öka chansen till en bra placering i tabellen. Men laget kom inte upp till den standard som klubb, supportrar och givetvis spelarna själva förväntar sig och många suckar hördes från läktarna innan domare Per Melin blåste av pinan för Makrillarna.

Ljungskile uppträdde självsäkert i en mindre rolig första halvlek

Det var många på Gamla Ullevi som förväntade sig att GAIS skulle komma ut och sätta tempot i matchen hemma mot Ljungskile, men när matchen väl kom igång visade det sig att det skulle vara tvärtom. Bohuslänningarna satt i förarsätet på Gamla Ullevi och uppträdde än allt annat än ett lag som slåss för sin överlevnad. Makrillarna hade svårt att få till något farligt då LSK låg rätt i positionerna och samtidigt visade upp ett vägvinnande spel på offensiv planhalva.

Trots sitt någorlunda spelövertag lyckades Zoran Lukics mannar inte skapa några större farligheter. Laget bästa chans under första halvan av matchen fick man till skänks av Tommi Vaiho som missade i ett uppspel och gav pigge Admir Bajrovic ett friläge som han dock slarvade bort.

Atleterna lyckades sällan etablera något spel på offensiv planhalva utan fick ägna mycket tid åt att försvara sig. Det tappades mycket boll från hemmaspelarnas sida vilket ledde till att rytmen förstördes i det offensiva spelet. När bohuslänningarna slarvade lite i positionsspelet kunde man dock se skillnaden i kvalitet mellan lagen då Makrillarna var blixtsnabba på att utnyttja ytorna som bjöds.

Vid två situationer upptäckte Johan Ramhorn löpningar som Dardan Rexhepi gjorde offensivt vilket ledde till en frispark i farligt läge, samt en situation som hade blivit livsfarlig om inte Ljungskiles mittback Aleksandar Kitic hade brutit i sista stund. Göteborgarnas farligaste situation kom då James Sinclair sprang sig fri på vänster sida varpå bollen letade sig fram till honom, dessvärre så gick skottet en bra bit över.

När domare Per Melin blåste av halvleken var det inför en publik som hade väntat sig mer men som ändå gjort sitt för att stötta Atleterna. På läktarna pratades det om att det åtminstone var bra att det var Ljungskile man mötte då ett lag med bättre form troligen hade kommit till mer farliga situationer. Samtidigt förväntade sig publiken att GAIS skulle komma ut till andra halvlek med en helt annan självsäkerhet och ett helt annat tempo.

Ljungskile står för målkavalkad i andra halvlek

När Makrillarna kom ut för den andra halvleken så passade tränare Westman på att göra sitt första byte för dagen. Craig Henderson gick in istället för James Sinclair, vilket kunde tolkas som att Westman och Ljung ville ha till förändring i Atleternas spel. När halvleken väl kom igång var GAIS betydligt mer bollhållande än under första halvlek. Dessutom vann man tillbaka bollen betydligt snabbare och pressade LSK högt upp i banan.

Tyvärr med grönsvarta ögon sett lyckades inte Göteborgarna att skapa någonting av värde då de sista avgörande momenten misslyckades. Men känslan var ändå att firma Westman/Ljung antagligen var mer nöjda med inledningen av den andra halvleken. Ologiskt nog var det vid denna tidpunkt som bohuslänningarna tog ledningen i matchen då man kontrade efter en rensning från eget straffområde. Rensningen letade sig fram till Linus Tornblad som från egen planhalva ostört sprang fram mot GAIS straffområde och sköt rakt på Calle Nyström, fick tillbaka bollen och helt ren kunde lägga in bollen bakom Tommi Vaiho.

GAIS svarade på målet med att fortsätta spela som innan baklängesmålet men man skapade egentligen ingenting. Ljungskile gjorde dessutom ett utmärkt jobb med att sänka tempot i matchen genom att ta lång tid på sig vid fasta situationer, vilket skapade en stor irritation hos Gaisspelarna som egentligen inte ska tillåta att sådant påverkar dem. Atleterna var inte på topp och trots sitt bollinnehav lyckades man aldrig testa bohuslänningarna på allvar.

I den sjuttioandra minuten fick GAIS en hörna där LSK rensade vilket ledde till att Ljungskile fick komma i ett ”två mot ett” läge. Den före detta Gaisspelaren Linus Tornblad var ånyo inblandad och spelade fram Admir Bajrovic som sköt rakt på en olycklig Tommi Vaiho som inte kunde hindra bollen från att gå i mål. Efter målet kändes det tidigt att Bajrovics mål var spiken i kistan, trots att det var cirka tjugo minuter kvar att spela. Känslan var att Makrillarna slutade spela som ett lag och man skapade heller inte några chanser, vid sidan av att Luther Singh sköt ett skott som gick tätt utanför Strömbergs vänstra stolpe.

När matchen började närma sig sitt slut fick Ljungskile en frispark till höger om offensivt straffområde. Den tog den tidigare Gaisspelaren Jakob Olsson och sköt rakt på Tommi Vaiho som boxade ut den rakt in i straffområdet, där Ahmed Suleiman sköt ett skott på Vaiho som tyvärr slank under honom. Detta ledde till febril glädje hos de cirka tolv LSK-fansen som tagit sig till Gamla Ullevis bortasektion.

Insatsen i sig är bara att glömma för Atleterna, precis som jakten på kvalplatsen. Nu får GAIS rikta in sig på att kriga sig till en bra tabellplacering. Näst på tur för GAIS är en bortamatch mot Degerfors den 3:e oktober 19:00. Nästa gång du har möjlighet att se Makrillarna hemma är mot Halmstad den 14:e oktober 19:00.

Text: Tobias Hurtig

Matchen i korthet

Laguppställning
Tommi Vaiho, Danny Ervik, Carl Nyström, Johan Ramhorn, Malkolm Moenza, Johan Lundgren, Kieron Cadogan, James Sinclair (ut 45), Luka Mijaljevic (ut 78), Robin Book (ut 53), Dardan Rexhepi.
Inhoppare: Craig Henderson (45), Luther Singh (53), Alibek Aliev (78).

Målen
0-1 Linus Tornblad
0-2 Admir Bajrovic
0-3 Ahmed Suleiman

Publik
2470, bara Gaisare.