Publik-3

Planera för att stötta GAIS under slutspurten

På måndag reser GAIS till Värnamo för att inleda seriens sista femtedel på Finnvedsvallen. Boka din resa med Gårdakvarnen och följ med för att stötta Atleterna i Superettans slutspurt.

Det återstår nu bara sex matcher av tävlingssäsongen 2017 och klubben uppmanar alla gaisare att planera in de kommande drabbningarna. Makrillarna vill ha bästa möjliga stöd på läktaren – så vi ses på Gamla Ullevi och på bortaresorna! Du kan börja med att boka in dig på Gårdakvarnens resa till Värnamo på måndag.

Hemmamatcher under slutspurten 

På hemmaplan återstår det tre lördagsmatcher på Gamla Ullevi.  Två av dessa går mot lag på seriens nedre halva och den tredje är den så kallade Gratismatchen som i år går mot topplaget BP. Den senare brukar alltid kunna dra bra med folk och förra året bänkade sig knappt 6300 åskådare på Gamla Ullevi – vågar vi hoppas på en repris i år? De två andra hemmamatcherna borde också kunna nå bra publiksiffror eftersom de, med stor sannolikhet, kommer att ha stor betydelse för hur tabellen ska se ut i november.

Har du inte redan bokat in dessa matcher i kalendern så är det hög tid att göra det nu!

GAIS – IF Brommapojkarna, lördag 30/9 kl. 17.00
Varje år bjuder GAIS in till den så kallade Gratismatchen då partners och privatpersoner skänker pengar för att kunna bjuda alla på fri entré. Detta är en match som alltid lockar mycket folk och det kommer säkert att gälla även i år då vi tar emot topplaget IF Brommapojkarna. BP har visat sviktande form under hösten och Grönsvart siktar på att välta Mellbergs lovande bygge.

GAIS – Norrby IF, lördag 21/10 kl. 14.00
I årets seriepremiär reste mer än 2000 gaisare till Borås för att se Grönsvart ta årets första trea. Så blev det tyvärr inte och när NIF kommer till Göteborg för returmötet kommer det att vara mycket som står på spel. Norrby slog nyligen just ovan nämnda BP med 1-0 och har visat att man kommer att kriga för fast mark till den tjocka damen sjunger.

GAIS – Varbergs BoIS FC, lördag 4/11 kl. 16.00
I sista omgången spelar Grönsvart hemma mot Varbergs BoIS som idag också ligger på seriens nedre halva. Det finns stor risk eller goda förutsättningar, hur man nu väljer att se det, för att båda lagen kommer att behöva poäng i sista omgången och därmed kan detta bli en riktig rysare. Att serien sedan slutar med en möjlighet för Atleterna att ta revansch för den onämnbara förlusten i våras gör inte dramatiken mindre.

Bortamatcher under slutspurten

Även på bortaplan återstår tre matcher och i geografiskt avstånd så kommer de i ordningen small, medium och large. De två första matcherna går mot lag som är inblandade i striden kring de nedre strecken – om än med helt olika utgångslägen. Serieavslutningen på bortaplan blir sedan mot motståndarna i årets hemmapremiär där vi kanske får återse en tidigare gaisare?

IFK Värnamo – GAIS, måndag 25/9 kl. 19.00
På måndag väntar en drygt två timmar lång bussresa till Värnamo för ett möte med ortens vitblå stolthet. Värnamo ligger just nu på åttonde plats i tabellen och de två kommande omgångarna kan innebära att de antingen är klara för spel i Superettan även 2018 eller att man åter är indragna i striden kring kvalstrecket.

Åtvidabergs FF – GAIS, söndag 15/10 kl. 15.00
Nästa match på bortaplan innebär en tripp på lite mer än tre timmar till K-märkta Kopparvallen. Anrika ÅFF har hamnat rejält i klistret under året och när vi nu går in på sista femtedelen ligger östgötarna på jumboplats. Oavsett hur det går i matcherna fram till mötet med Åtvid så är det rimligt att tro att GAIS behöver ta poäng i denna match.

Dalkurd – GAIS, lördag 28/10 kl. 14.00
I den näst sista omgången tar sig GAIS an kompetenta topplaget Dalkurd på Domnarvsvallen. DFF är som bekant ett oerhört starkt hemmalag och det kommer att vara en tuff utmaning om Grönsvart behöver vinna i Borlänge. Vi kan dock söka tröst i att de två matcher som vi spelat borta mot DFF har slutat 2-2 och förhoppningsvis kan vi upprepa minst detsamma i slutet av oktober.

Vad behövs för att klara sig kvar i Superettan?

Ja, man får väl tyvärr erkänna att det är en intressant fråga i det tabelläge som Makrillarna befinner sig på just nu. Men 30 inspelade poäng och sex matcher kvar så är antalet möjliga utfall för många för att det ska vara lönt att börja tippa – dock kan det ju vara bra att veta hur det ser ut historiskt. Alltså, vad har det genom åren krävts för att man ska klara kontraktet respektive undvika nedflyttningsplats.

Svaret ser ut som följer – under de nio år som Superettan haft ordningen att två lag som trillar ur och två lag som får kvala visar statistiken följande mönster:

 • 2016: Bästa lag på kvalplats hade 32 p och bästa nedflyttningslag hade 26 p.
 • 2015: Bästa lag på kvalplats hade 30 p och bästa nedflyttningslag hade 26 p.
 • 2014: Bästa lag på kvalplats hade 32 p och bästa nedflyttningslag hade 26 p.
 • 2013: Bästa lag på kvalplats hade 32 p och bästa nedflyttningslag hade 28 p.
 • 2012: Bästa lag på kvalplats hade 34 p och bästa nedflyttningslag hade 29 p.
 • 2011: Bästa lag på kvalplats hade 39 p och bästa nedflyttningslag hade 28 p.
 • 2010: Bästa lag på kvalplats hade 36 p och bästa nedflyttningslag hade 23 p.
 • 2009: Bästa lag på kvalplats hade 32 p och bästa nedflyttningslag hade 31 p.
 • 2008: Bästa lag på kvalplats hade 26 p och bästa nedflyttningslag hade 26 p.

Det vi kan se i historiken är att 35 poäng räcker till att klara kontraktet i Superettan i sju fall av nio, samt att 30 poäng räcker till att undvika nedflyttningsplats i åtta fall av nio. Statistiken säger alltså också att 32 poäng ska vara tillräckligt för att klara minst en kvalplats och att 40 poäng garanterar nytt kontrakt i serien.

Nio lag är inblandade i kampen

Inför den 25:e omgången är det tio lag som ännu inte nått upp till de 36 p som brukar garantera fast mark. Degerfors har dock samlat ihop 33 p och kan troligen räknas bort från streckstriden. GAIS ligger i dagsläget på nionde plats i tabellen med 30 inspelade poäng och kring strecken kommer det att stå mot dessa lag:

 • IFK Värnamo 32 p (+4)
 • GAIS 30 p (-9)
 • Örgryte IS FF 30 p (-14)
 • Varbergs BoIS 28 p (0)
 • Norrby IF 28 p (-14)
 • Gefle IF FF 25 p (-10)
 • Syrianska FC 24 p (-14)
 • IK Frej Täby 22 p (-11)
 • Åtvidabergs FF 20 p (-25)

Vi kan avsluta med att konstatera att GAIS alltså har kvar fyra matcher mot lag som ännu inte kvalificerat sig för Superettan 2018. Detsamma gäller också Varberg medan övriga lag har färre möten med lag på nedre halvan. Det gör att de båda grönsvarta lagen kan sägas ha lite mer av sitt öde i egna händer – samtidigt som det kan göra de båda lagen mer utsatta. Hur som helst blir det en spännande avslutning på Superettan 2017 och vi uppmanar alla gaisare att följa och stötta GAIS på plats för att maximera chanserna till en ok tabellplacering.