GAIS-Syrianska Bild MJ14

Orovic inför Degerfors: ”Vi sätter fokus på att göra jobbet”

I Superettans 21:a omgång välkomnar vi på måndagskvällen Degerfors IF till Gamla Ullevi. Bosko Orovic säger inför matchen att spelarna har kunnat återhämta sig sedan cupvinsten i torsdags och understryker att nyckeln till ett bra resultat är att göra jobbet fullt ut.

Under innevarande omgång går Superettan in i den sista tredjedelen och det återstår nu tio matcher innan vi vet hur årets upplaga av serien föll ut. För GAIS del väntar sex hemmamatcher och fyra på bortaplan fram till 4:e november då sista omgången spelas. Först i kön av kommande motståndare står nu klassiska bruksortslaget Degerfors IF (läs mer om DIF i Motståndarkollen).

Slut upp bakom laget och stötta Grönsvart till seger

För Grönsvart är utgångsläget enkelt, laget har efter klen poängskörd kommit allt närmare det negativa kvalstrecket och nu gäller det att hålla avståndet till de jagande lagen. Alla poäng är givetvis värdefulla i den kampen men extra välkommet är såklart om de kommer som treor. En vinst mot DIF skulle ge Makrillarna lite extra skjuts på vägen mot säker mark och för att öka lagets chanser behövs fullt stöd från läktaren.

I förra hemmamatchen vann GAIS mot Syrianska efter att ha haft fin stöttning från en mer välbesökt Sektion 23 än vanligt. Då var supportrarnas insats till stor hjälp och klubben hoppas på en repris när Atleterna springer ut för att möta de rödvita värmlänningarna. Vi hoppas såklart att alla gaisare nu sluter upp bakom laget och stöttar spelarna till en fin insats. Om du inte redan har årskort eller biljett till matchen köper du det enklast via denna länk.

Makrillarna har under senaste veckan förlorat på Olympia och vunnit på Södermalms IP. Den första matchen kom att präglas av ett par situationer där domarens beslut diskuterades hett efter slutsignal. En tidig straffsituation med efterföljande rött kort gjorde att Bosko Orovic snabbt fick ändra i matchplanen och inrikta sig på defensiven. Länge såg det ut som att GAIS skulle orka stå emot det numerära övertaget men som bekant fick hemmalaget hål på den grönsvarta defensiven med åtta minuter kvar av matchen.

Men närmast kommer ju Atleterna från en cupvinst mot Skövde AIK. Ett möte där GAIS hade ett klart övertag avseende bollinnehav men där man hade svårt att skapa vassa målchanser. Till slut kunde i alla fall en inbytt James Sinclair dra fördel av slarv i hemmaförsvaret och göra matchens enda mål. Även om det finns mer att önska av Grönsvarts spel så gav cupvinsten en bra möjlighet att kunna studsa tillbaka och ge självförtroende inför mötet med DIF. Dessutom så får ju laget nu möjlighet att visa vad man är kapabla till med fullt manskap på planen!

Under de senaste tre matcherna för GAIS har vi sett lite variationer i startelvorna. Avstängningar, skador och sjukdom har gjort att Bosko Orovic varit tvungen att rotera i laget och även i mötet med Degerfors är det några spelare som får stå över. Utvisningar på August Wängberg och Niclas Andersén mot HIF gör att de får se matchen från läktaren och där får de sällskap av Erik Jonasson Westermark som fick sin tredje varning för året i samma match. Men som plåster på såren får Grönsvart tillbaka både Anton Wede och Alibek Aliev är tillbaka efter avstängning respektive sjukdom.

Som brukligt fick GAIS.se ett inför matchen-snack med Bosko Orovic i syfte att få veta mer om läget i laget och höra om hur GAIS ska spela för att slå Degerfors.

Hej Bosko, hur är läget med dig och hur går det med din skada?

– Det är väl lite upp och ner. Ibland verkar det gå åt rätt håll och ibland kommer det bakslag. Det tar ju en del energi men jag försöker att knyta näven och köra på.

Vi har spelat två bortamatcher tidigare under veckan, Helsingborg och Skövde. Hur ser du på lagets prestation i dessa?

– I HIF-matchen hamnar vi ju i en prekär situation efter utvisningen och därefter handlar det ju mycket om defensiven. Det vi kan ta med oss från den matchen är en utmärkt arbetsinsats, killarna gjorde verkligen jobbet och jag tycker också att vi gör en bra insats försvarsmässigt. Kan vi fortsätta att göra samma jobb framöver så kommer det att hjälpa oss att nå bra resultat.

– Mot Skövde så fick vi se en första halvlek som var lite stillastående. Vi har kontroll på handlingarna men vi springer för lite och då blir det svårt att komma framåt. Men vi höjer oss i andra, tar fler löpningar och då börjar vi också att skapa lite chanser. Vi är fortfarande inte tillräckligt effektiva i avsluten och måste också jobba på inspelen, men vi vann och är glada för att gå vidare i cupen.

– Vi såg ju många lag från Allsvenskan och Superettan som hade problem mot hungriga division 1-lag och vi är nöjda med resultatet men inte med prestationen.

Nu står Degerfors på tur, vad kan vi förvänta oss av den matchen?

– Degerfors har ett bra lag med många individuellt skickliga spelare. De vill gärna hitta fram till ytan framför motståndarens backlinje och får de luckor där så är de riktigt farliga. Det gäller såklart att vi kan sätta stopp för det och vi kommer att göra vad vi kan för att inte ge dem tid att få igång sitt spel.

– Sedan handlar det om att jobba vidare med vårt eget spel och jämfört med tidigare matcher så vill jag se att vi löper mer. När en kille tar en löpning utan boll så skapar han ytor för medspelarna och det vill jag se mer av, det gäller att man är villig att springa för laget. Vi jobbar också vidare med spelet i sista tredjedelen och där handlar det till exempel om att få till de sista passningarna och även om hur vi ska söka avslut utifrån. Det finns mycket detaljer att jobba med men just nu sätter vi fokus på att verkligen göra jobbet och följa det spelsätt som vi vill ha.

Det är kort vila mellan matcherna just nu, hur har ni förberett er med tanke på att det nu är vår tredje match på åtta dagar?

– I en sådan period måste man ta det lugnare under träningarna och ge tillfälle till återhämtning. Så vi körde lugnt efter HIF-matchen och nu efter Skövde så körde vi bara rehab i fredag, stod över träning för en team building-aktivitet i lördags och sedan var det matchförberedande träning idag (söndag). Jag tycker att vi har gjort rätt och beskedet i gruppen är att vi är återhämtade och redo för nästa drabbning.

– Ett annat problem när det blir täta matcher är såklart att vi inte får lika mycket tid till träning och att jobba med det vi ska bli bättre på. Det är egentligen ett större problem att vi tappar värdefull träningstid än att vi har kort tid på oss att ladda om.

Det är tre spelare avstängda till mötet med DIF och vi har ett par spelare som varit skadade tidigare. Vilka killar är tillgängliga på måndag?

– Ja, det stämmer. Wängberg, Andersén och Westermark är avstängda och Svahn, Mijaljevic och Calle Wede kommer att vara tillbaka i nästa vecka. Men jämfört med HIF-matchen så får vi tillbaka Anton Wede som var avstängd och Alibek Aliev stod över efter sjukdom. Dessutom kommer talangen Vaso Colic med i truppen.

Vi har bara två poäng ner till negativt kval och läget känns utsatt. Hur ser du och laget på vår tabellposition?

– Det är inget som vi lägger någon energi på. Det är tio matcher kvar och det finns 30 poäng att göra upp om innan det är intressant att titta i tabellen. Så efter den 4:e november kan vi utvärdera säsongen baserat på tabellplacering, men inte innan dess. Det viktigaste för oss just nu är att sätta rätt saker i fokus. Det handlar om att göra jobbet och att tänka mer på prestationen än resultatet.

Du har inte varit med om att förlora på Gamla Ullevi med GAIS. Vad är nyckeln för att vi ska kunna förlänga den sviten mot Degerfors?

– Vi vill ha en miljö där alla älskar att vinna och hatar att förlora. Det är den känslan vi ska ha och den ska vi ha med oss inför varje enskild match. Sedan gäller det att ta matcherna en i taget och ha nuet i fokus. Så nyckeln till ett bra resultat är att vi måste göra jobbet fullt ut, ta löpningarna och inte ge motståndaren något andrum.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Degerfors IF
När: Måndag 28/8 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Antti Kanerva, Olofstorp.
Avstängda: Niklas Andersen, Erik Jonasson Westermark och August Wängberg.

Biljetter
GAIS rekommenderar förköp för att slippa köer på matchdagen. Du gör ditt köp enklast via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Daniel Janevski. Mavoudis Bougaidis, Calle Nyström, Sebastian Möller, Emin Grozdanic, Daniel Bennassar Nilsson, Dusan Djuric, Anton Wede, Dan Keat, Andreas Petersson, Vaso Colic, Simon Silverholt, Dardan Rexhepi, Alibek Aliev och Ajdin Zeljkovic.

Poängligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng:  Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,   Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Simon Silverholt (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Anton Wede (0+1) och Niclas Andersen (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén.
  • 4 varningar: Calle Nyström, Johan Svahn och James Sinclair.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Erik Jonasson Westermark.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).