Tomas-Andersson-2

Ordföranden har ordet

Här kommer ett rykande färskt ordföranden har ordet med fokus på vad som hänt inom klubben på sistone samt vad som ligger framför oss, allt givetvis signerat Tomas Andersson.

En ny säsong har startat och det är och har varit mycket jobb för att ge så bra förutsättningar som möjligt för denna.

A-laget har varit på träningsläger i närheten av Barcelona och jag hade själv den stora förmånen att vara på plats under ett par dagar av vistelsen. Hela truppen jobbar hårt för att kunna prestera på planen.

Det är en mycket god stämning i laget och ledarteamet, vilket är väldigt betydelsefullt. Engagemanget är stort och det driv som nu finns är definitivt spännande och intressant för GAIS. Om än det kan ta en viss tid att få till allt som önskas, så är riktningen framåt intensiv och tydlig.

Det är tidigt på säsongen och skillnaden mellan med och motgång är ibland liten, men engagemanget och kunnandet är stort i dagens GAIS. Detta är mycket bra och nu finns det verkligen något extra gott att bygga vidare på, vilket jag personligen tycker känns speciellt bra i nuläget.

Målsättningen att nå allsvenskan till år 2020 gäller och är det som i det relativt korta perspektivet jobbas för. Det har jobbats och jobbas med att långsiktigt stärka vårt GAIS och det finns goda möjligheter framtidsmässigt.

Arbetet med att få till en ny konstgräsplan har jobbats intensivt med under en tid, via att bl a söka bidrag och planera för en konstgräsplan som dessutom är lite större än nuvarande och en del annat runtomkring. Detta för att uppfylla alla kriterier som krävs för tävlingsmatcher. Det innebär en del extrajobb och tillstånd mm, men är värt att försöka få till med tanke på att en ny plan kanske skall nyttjas ca 10 år framåt. Passar på att omnämna gaisvallen.se, där det finns möjlighet att ge ett bidrag till konstgräsplanen.

Årskortsförsäljningen är i paritet med det som planerats för och det gäller även för sponsordelen, med god mersmak.

Souvenirförsäljningen, vilken GAIS numer driver och glädjande erhåller bra intäkter från, är viktig och det tages fram nya fina artiklar i god fart. Stötta GAIS via att handla på gaisare.se och du gör suveräna fynd, samtidigt som du stöttar GAIS. En helt fantastisk kombination!

GAIS har fortsatt och utvecklat samarbetet ytterligare med Faktum, vilket är mycket glädjande. Även samarbetet med Gårdstensbostäder har utvecklats och fortsätter på ömsesidigt positivt sätt.

GAIS tar ett samhällsansvar och gör dessutom det på ett väldigt naturligt och äkta hjärtligt sätt.

GAIS är medlem i Svensk Elitfotboll, vilka har 32 medlemmar ( klubbarna i allsvenskan och superettan ). Det är som många vet Svensk Elitfotboll (SEF) som bl a tecknar TV-avtal mm och som har tecknat ett speciellt bra avtal från 2020, då ersättningarna till klubbarna i stort sett dubblas.

Idag fördelas pengarna med 75 procent till allsvenskan och 25 procent till superettan. Inom respektive serie fördelas pengarna via placering. Om en klubb exvis erhåller 4 miljoner för en placering på övre halvan i superettan, så skulle det bli bortemot 8 miljoner år 2020 för motsvarande. Skillnaden mot i stort sett ingen ersättning alls i division ett (som ej tillhör SEF) ) är jättestor idag och blir än större, liksom skillnaden superettan-allsvenskan, om nuvarande fördelningsprincip fortsatt gäller. Det kommer sannolikt att bli en del resonemang om detta på medlemsmöten i SEF framöver.

En placering i nedre delen av allsvenskan kan ge ca 10 miljoner nu och nästan det dubbla från år 2020 och en plats i toppen av allsvenskan ger idag kring 17 miljoner, med möjlig dubblering från 2020.

Det är snart årsmöte igen (12/3) och det blir ett speciellt årsmöte för min del, då jag lämnar GAIS styrelse. Den överlägset viktigaste och bästa titeln ”GAISARE” behåller jag i mitt hjärta.

Det har successivt skapats ett gott ekonomiskt tänk inom GAIS och en verksamhet som förstår att pengar inte kan trollas fram, samt att en ordning och reda inom ekonomin är grundläggande för allt.

En ordning och reda som också kan innebära att man känner till och jobbar med de ekonomiska risker som finns, samt inser verkligheten och följer upp ekonomin löpande samt varsamt. Det är en stor förändring som skett och det är glädjande för GAIS framtid. Det finns mycket intressant som har jobbats med och är på gång i GAIS och en del får kommuniceras om senare.

Nu har nyligen cupen dragit igång och den startade bra, med en väldigt stark 3-2 seger, på bortaplan mot Elfsborg. Dessutom en klack som var större och sedvanligt bättre, än Elfsborgs på deras hemmaplan. Det var riktigt kul att att se vårt GAIS på Borås Arena och att få njuta av bra spel och några helt underbara mål, samt en mycket skön grönsvart stämning.

Jag brukar säga att det är små marginaler mellan med och motgång inom fotboll och generellt i livet. Detta är värt att tänka på såväl i med som motgång, men GAIS har en extra bra grund för säsongen, t ex via ett kunnigt och härligt engagerat ledarteam och en bra trupp med mycket fin laganda. Det känns extra bra att mycket inom GAIS är positivt, med möjligheter på kort och lång sikt.

Det som ger allra mest hopp för framtiden är alla positivt engagerade gaisare som hjälper till inom smått och stort, med support och stöttning. Den grunden gör att föreningen kan se framtiden an med tillförsikt.

Det finns mycket att skriva om och en del får jag kanske återkomma om i samband med årsmötet som är om några veckor.

Framåt GAIS!!!

/Tomas